Verkoudheid baby

 • Verkoudheid baby

Een baby raakt sneller verkouden dan veel volwassenen en een verkoudheid kan voor een jonge baby zelfs gevaarlijk zijn. Lees hier wat je het beste kunt doen als jouw baby verkouden wordt !

Waarom is mijn baby verkouden ?

Een verkoudheid krijg je door een virus. Omdat het immuunsysteem van een baby nog lang niet zo goed werkt als dat van een volwassene, is een baby kwetsbaarder voor deze virussen. Bovendien heeft jouw baby nog geen immuniteit opgebouwd tegen deze virussen. Er zijn meer dan 250 bekende virussen die een verkoudheid kunnen veroorzaken. Pas nadat je verkoudheid overwonnen is, ben je immuun voor dit virus. Een pasgeboren baby kan dus door al deze virussen een verkoudheidje oplopen. Babys hebben in droge perioden (zomer en winter) meer kans om verkouden te raken. Dat komt doordat je dan minder vocht in je bijholtes aanmaakt. Virussen krijgen dan een betere kans om zich daar te nestelen.
Baby's die net leren kruipen, raken ook nog eens van alles aan en stoppen dat, of hun vingers vervolgens in hun mond waardoor de kans groter worden dat ze besmet raken met een virus.

Een verkoudheid herkennen bij baby's

Omdat een baby nog niet kan praten, is het niet altijd even duidelijk dat jouw baby verkouden is. Jonge baby's kunnen ook nog niet bewust hoesten om een kriebel of wat slijm kwijt te raken. Vaak herken je een verkoudheid pas als het snot letterlijk de neus van je baby uit druipt. Tegen die tijd is de verkoudheid al ver gevorderd. Let er bij baby's daarom altijd op dat ze alert blijven en er gezond uitzien. Als jouw baby minder eet, minder drinkt, er grauw uitziet of kucht dan kan dat een teken van een verkoudheid zijn.

Een verkoudheid behandelen

Er is maar weinig dat je kunt doen om een verkoudheid op te laten houden. Jouw baby zal de verkoudheid gewoon 'uit moeten zieken'. Toch kun je wel het een en ander doen om het jouw baby zo gemakkelijk mogelijk te maken.

 • Geef jouw baby nooit hoestdrank. Hoestdrank is gevaarlijk voor baby's, ook de hoestdrank die voor kinderen is bedoeld.
 • Je kunt zoutoplossing gebruiken om de holtes schoon te maken. Gebruik hiervoor een pipet, geen neusspray. Er zijn ook speciale zuigertjes te krijgen om daarna de neus van jouw baby schoon te maken.
 • Zet een kommetje water in de kamer om de lucht wat vochtiger te maken. Er zijn ook luchbevochtigers te koop die dit ook heel goed doen !
 • Je kunt het hoofdje van jouw baby iets omhoog leggen zodat jouw baby beter kan ademen. Doe dit nooit met een kussen of deken (waar ze in kunnen stikken) maar verhoog het ledikantje aan de onderkant en dubbelcheck dat het ledikantje nog steeds stevig staat.

Verkoudheid voorkomen

Je kunt er zelf wel voor zorgen dat de kans een stuk kleiner wordt dat jouw baby verkouden wordt

 • Was jouw handen regelmatig, zo voorkom je hopelijk dat jij een verkoudheid krijgt en doorgeeft aan jouw baby
 • Houd jouw baby weg van ander zieke mensen of kinderen. Vraag bijvoorbeeld aan bezoek of ze verkouden of ziek zijn voordat ze langs willen komen.
 • Wanneer je borstvoeding geeft, bescherm je jouw baby tegen verkoudheid met jouw eigen antistoffen
 • Rook en ongeventileerde, stoffige ruimtes zorgen er voor dat jouw baby sneller verkouden wordt en langer verkouden blijft
 • Zorg er altijd voor dat jouw baby voldoende drinkt. Een baby die genoeg drinkt, heeft een beter afweersysteem
 • Wanneer naar de huisarts

  Een jonge baby onder de 3 maanden mag eigenlijk helemaal niet ziek worden. Zodra je een vermoeden hebt dat jouw baby misschien verkouden is dan kun je het beste al eventjes naar de huisarts gaan. Voor oudere baby's tot een half jaar geldt ook dat je zeker niet te lang moet wachten. Vaak is het verstandig om even telefonisch te overleggen met je huisarts. Wanneer de baby ouder dan een half jaar is, kunnen ze vaak wat meer hebben maar nog steeds geldt dat je heel voorzichtig moet zijn en dat je baby geen zieke indruk mag maken.
  Ga ook altijd snel naar een huisarts als jouw baby kortademig wordt, de verkoudheid niet over gaat, het geleidelijk slechter gaat met jouw baby, jouw baby aan de oren trekt of gaat huilen als je de baby neerlegt (want dat is een teken van oorontsteking), de ogen van de baby blijven tranen, als je baby niet goed reageert of als je het gewoon niet vertrouwt !

 

Reacties op 'Verkoudheid baby'

Reacties

Edith
Borstvoeding wordt al genoemd. Als je borstvoeding geeft en de baby heeft de verkoudheid niet van jou gekregen (als jij - nog - niet verkouden bent en hij/zij al wel) kun je het proces van aanmaak van specifieke antistoffen versnellen door jezelf bewust te besmetten. Niet zo heel smakelijk, maar doe wat van het snot van je baby'tje in je eigen neus. Daarmee wordt je gelijk blootgesteld aan een grote hoeveelheid virus en kan je lichaam z.s.m. beginnen met het aanmaken van antistoffen. Dat je er zelf (snip)verkouden door wordt, is een klein offer als je je baby ermee kunt helpen om er eerder vanaf te zijn, toch? :)

Jouw naam:

Lees meer ... !

Spruw

Spruw is een schimmelinfectie in de mond en op de lippen van je baby. Spruw kan over het algemeen geen kwaad en hoeft ook niet altijd behandeld worden. Lees hier alles over wat je moet doen als je baby spruw heeft.

Blaasontsteking bij baby's en kleine kinderen

bij een blaasontsteking is het slijmvlies aan de binnenkant van de blaas van jouw baby of kindje ontstoken. Bij een volwassene herken je een blaasonsteking vrij snel maar bij jonge kinderen kan dat om verschillende redenen erg lastig zijn. Hier lees je al

 


 
 
 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan