Baby leert grijpen

Je kindje word geboren met een grijpreflex maar echt bewust iets vastpakken, kan je kindje nog niet. De komende 12 maanden ontwikkelt je kindje alle vaardigheden die hiervoor nodig zijn. Hoe dat precies in zijn werk gaat, lees je hier.

  • Baby leert grijpen

De eerste maanden

Je kindje wordt geboren met een grijpreflex. Dit kun je zelf zien door jouw vinger zachtjes tegen de handpalm van je kindje aan te leggen. Je kindje zal direct proberen jouw vinger te grijpen. Je kindje doet dit volautomatisch en heeft er zelf nog geen controle over. Deze reflex zal langzaam steeds minder sterk optreden de komende weken.
Je zult zien dat je kindje meestal de vuistjes heeft gebald de eerste 8 weken. Pas na 8 weken beginnen de meeste kinderen met het strekken van hun vingertjes.

3 maanden

De meeste kindjes zullen nog geen voorwerpen vast kunnen grijpen rond deze leeftijd. Wel is je kindje druk bezig met het oefenen van zijn of haar oog-hand coördinatie. Dit doet je kindje door tegen van alles aan te slaan. Je kunt hier een leuk spelletje van maken met je kindje. Pak een rammelaar of iets anders waar je kindje tegenaan kan slaan en houd dit voor het gezichtje van je kindje. Je kindje zal nu proberen hier tegenaan te slaan en zich kostelijk vermaken !

4 maanden

In korte tijd heeft je kindje veel geleerd. De meeste kindjes kunnen nu een voorwerp aanpakken als dat ze aangegeven wordt. De meeste kindjes doen dit met 2 handen. Ze pakken het voorwerp en trekken dit direct naar zich toe. De meest kindjes lukt het nog net om zelf naar een voorwerp te grijpen.
Als je je kindje wilt helpen, geef ze dan niet meer dan 1 stuk speelgoed tegelijkertijd. Het vastpakken van 1 voorwerp vergt alle concentratie van je kindje op dit moment.

5 to 6 maanden

In deze maanden leert je kindje om een voorwerp met 1 hand aanpakken en van de ene hand naar de andere doorgeven. Dit zal in het begin nog lang niet zo soepel gaan. Je kindje kan hier soms heel boos over worden. Het doorgeven van de ene hand naar de andere hand is een teken dat de oog hand coördinatie een stuk is verbeterd.
Je kindje heeft ook geleerd dat hij of zij zelf naar voorwerpen kan grijpen om deze vervolgens op te pakken.
Als je kindje rond deze tijd al tandjes krijgt, zal je kindje alles wat hij of zij te pakken kan krijgen proberen in de mond te stoppen. Pas dus op met kleine voorwerpen waar je kindje in kan stikken en zorg er voor dat je kindje deze nooit te pakken kan krijgen !

7 tot 8 maanden

Deze maand verbetert je kindje de vaardigheden die het heeft geleerd. Het ziet er al erg handig uit.
Je kindje krijgt de duimen door waardoor het gemakkelijk een voorwerp beet kan pakken en door kan geven naar de andere hand. Je kindje zal proberen voorwerpen in de hand te draaien en te bewegen. Ook zal je kindje bewust de polsen gaan gebruiken om voorwerpen nog beter te kunnen bewegen.

9 tot 12 maanden

Nu je kindje grote voorwerpen kan pakken en behoorlijk handig wordt, zal je kindje 2 andere vaardigheden willen leren. De eerste is de pincetgreep. Hiermee kan je kindje hele kleine voorwerpen te pakken krijgen tussen de duim en de wijsvinger.
De tweede is het manipuleren van objecten in de ruimte zoals dat heet. Met andere woorden: je kindje kan nu leren om een toren te gaan bouwen van blokken.
Je kindje zal ook nu (of soms al eerder) de zwaartekracht gaan ontdekken. Je kindje vind het een heerlijk spelletje om alles van zo hoog mogelijk te laten vallen. Mamma mag het natuurlijk oppakken zodat het hele proces herhaald en herhaald kan worden.

Je kindje leren te grijpen

Als ouder hoef je niet zo heel veel te doen om je kindje te leren grijpen. Het belangrijkste is dat je er voor zorgt dat er speelgoed aanwezig is waarmee je kindje kan oefenen. Kleine kindjes vinden vaak felgekleurd speelgoed erg leuk ! Als je kindje een stukje speelgoed nou niet zo leuk vindt, zet het dan nog even in de kast. Misschien is je kindje er gewoon nog wat te jong voor.
Als je kindje nog niet uit zichzelf naar speelgoed grijpt, oefen dan met het aangeven zodat je kindje kan leren beetpakken. Als je kindje dat onder controle heeft, kun je het aanmoedigen te gaan grijpen door speeltjes net iets verder te leggen of een paar centimeter meer afstand te houden bij het aangeven.
Als je kindje de fijnere motoriek door gaat krijgen, zorg dan voor wat fijne speeltjes. Een boekje waar je kindje in kan bladeren bijvoorbeeld.

 

Reacties op 'Baby leert grijpen'

Reacties

swiftie
stream lover by Taylor swift for good luck

l
,pon,ionoin

Anoniem
Hoe zielig bn jij

K*thoer
Waar grijpt hij dan naar he? Geef daar maar eens antwoord op k*t! Ik neuk je t*r*ngmoeder m*ng**l!

Jouw naam:

Foto's over 'Baby leert grijpen'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Baby leert zitten

Ergens tussen de 6 en 8 maanden leert je baby zitten zonder ondersteuning. Waarom je kindje juist nu leert zitten, hoe het werkt en hoe je kunt helpen lees je hier.

Baby leert klimmen

Rond een maand of 9 leert je kindje niet alleen kruipen maar ook klimmen en zichzelf optrekken. Klimmen is goed voor de ontwikkeling van je kindje maar kan o zo gevaarlijk zijn. Dit betekent aanpassingen in het huis, ogen in je achterhoofd en de verbanddo

Het verschil tussen jongens en meisjes

Jongetjes en meisjes zijn vanaf de geboorte al verschillend maar hoe verschillen jongens en meisje nu precies en waar wordt dat door veroorzaakt ?

Linkshandig of rechtshandig, hoe ontstaat de handvoorkeur

Bij ongeveer 3 kwart van de kindjes die geboren wordt ligt het al vast dat ze rechtshandig worden. De andere 25% kunnen zowel linkshandig als rechtshandig worden. Hoe dat precies werkt lees je hier.

Ontwikkeling van je baby in de zesde maand

Deze maand is het wachten op de eerste 'mama'. Een geweldige dag voor mama en papa zal stiekem wel een beetje jaloers zijn. Maar papa, jij volgt snel genoeg !

 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan