Bot ontwikkeling bij kleine kinderen

Als je kindje geboren wordt, ziet het skelet er heel anders uit dan wanneer je kindje volwassen is. De verhoudingen zijn compleet anders en in korte tijd verdwijnen er meer dan 90 botten! Lees waarom dit zo is en hoe de botontwikkeling van je baby verloopt !

  • Bot ontwikkeling bij kleine kinderen

Steeds minder botten

Het lijkt misschien raar dat je kindje bij geboorte veel meet botten heeft dan wanneer het volwassen is. Je kindje ziet er bij de geboorte helemaal niet uit alsof het meer botten heeft. Hoe kan dat toch ?
De botten van je kindje liggen bij de geboorte nog wat uit elkaar. Dit heeft een aantal voordelen. Ten eerste is je kindje flexibeler en kan je kindje gemakkelijk door het geboortekanaal. Ten tweede zorgt dit ervoor dat je kindje gemakkelijker kan groeien. Als je kindje groeit, komen de botten dichter tegen elkaar te liggen. Uiteindelijk groeien sommige botten aan elkaar en dat zorgt ervoor dat je eindigt met 206 botten.
Er komen ook een aantal botten bij op latere leeftijd. Kinderen tot 2 jaar hebben bijvoorbeeld nog geen knieschijven en het polsgewricht bestaan nog maar uit 3 botten in plaats van 8

Het hoofdje

De meest opvallende plek waar je kunt zien dat de botten nog niet aan elkaar zitten, is het hoofdje van je kindje. Boven op het hoofdje, aan de voorkant van je pasgeboren kindje zit een fontanel, een zachte plek op het hoofdje van je kindje waar nog geen schedelbot onder zit. Achter op het hoofdje zit een tweede, kleinere fontanel. Omdat de schedel het grootste gedeelte is van je kindje dat door het bekken moet tijdens de bevalling, is het belangrijk dat juist het hoofdje flexibel is. Je ziet dan ook vaak, zeker tijdens een snelle bevalling, dat het schedeltje na de geboorte nog een beetje uit vorm is. Dit trekt meestal heel snel weer bij.
Als je kindje 1 tot anderhalf jaar is, zijn de schedeldelen helemaal aan elkaar gegroeid en is de fontanel dus helemaal gesloten.
Een leuke bijkomstigheid is dat de verloskundige aan de hand van de fontanellen kan bepalen hoe je kindje ligt tijdens de bevalling.

De functie van botten

Botten hebben 2 belangrijke functies in het lichaam. Ten eerste zorgen ze voor ondersteuning, zonder botten zou je niet rechtop kunnen staan, je armen niet kunnen strekken etc. Ten tweede zorgen ze voor bescherming. Kijk maar naar je ribbenkast. Daar achter zitten alle belangrijke organen !

Botten verharden

Als je 8 weken zwanger bent, zullen de eerste botten van je baby zich gaan vormen. Deze bestaan voornamelijk uit kraakbeen en zijn nog erg zacht en flexibel. Tijdens de zwangerschap zullen de botjes wel ietsje verharden maar nog niet veel. Pas als je kindje melk gaat drinken begint het echte verharden van de botten. Dit komt door Calcium en Vitamine D die je kindje haalt uit de moedermelk (of flesvoeding).

 

Reacties op 'Bot ontwikkeling bij kleine kinderen'

Reacties

kip
hoi kipen

nidia
hallo mensjes

roosjee
de baby heeft meer kraakbeen dan een volwassenen

Minecraft is the best spel for ever
Chinees

professor bot
een baby heeft maar lijmstof in hun bot zitten dan volwassenen

Turk Olem
Salam bensini asanasacharam

hoi
hoi

anonien
hoi

anoniem 3.0
Idd anoniem 2.0! Welke??

ik ben lekker
kan iemand mij helpen met een werkstuk

Jouw naam:

Foto's over 'Bot ontwikkeling bij kleine kinderen'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Kruipen

Als je baby leert kruipen wordt hij of zijn voor het eerst echt mobiel. Je kindje gaat voor het eerste op zichzelf op ontdekking. Tegelijkertijd oefent je kindje ook alle spieren die het strakjes nodig heeft om te leren lopen.

Bot ontwikkeling bij kleine kinderen

Als je kindje geboren wordt ziet het skelet er heel anders uit dan wanneer je kindje volwassen is. De verhoudingen zijn compleet anders en in korte tijd verdwijnen er meer dan 90 botten! Lees waarom dit zo is en hoe de bot ontwikkeling van je baby verloop

Baby leert klimmen

Rond een maand of 9 leert je kindje niet alleen kruipen maar ook klimmen en zichzelf optrekken. Klimmen is goed voor de ontwikkeling van je kindje maar kan o zo gevaarlijk zijn. Dit betekent aanpassingen in het huis, ogen in je achterhoofd en de verbanddo

Eenkennigheid en verlatingsangst

Ergens na een half jaar wordt jouw kindje eenkennig. De warme gulle lach die je kindje voor iedereen over had, bewaart je kindje nu alleen nog voor jou. Je kindje kan angstig worden en zelfs in paniek raken bij vreemden.

Ontwikkeling van je baby in de vijfde maand

Je baby ontwikkelt deze maand steeds meer een eigen gevoel voor humor. Je ontdekt steeds meer gekke bekken en rare geluiden waarmee je de baby aan het lachen kan maken. Een dankbare taak voor nieuwe ouders !

Het verschil tussen jongens en meisjes

Jongetjes en meisjes zijn vanaf de geboorte al verschillend maar hoe verschillen jongens en meisje nu precies en waar wordt dat door veroorzaakt ?

 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan