Babyhuidje verzorgen

De huid van je baby is dunner, minder vet en gevoeliger dan de huid van een volwassene. Daarom moet je de huid van een baby goed verzorgen. Waar je allemaal op moet letten, lees je hier.

  • Babyhuidje verzorgen

Gevoelig voor zon

De huid van je baby bevat nog erg weinig melanine. Deze melanine beschermt de huid van je baby tegen de zon. Zonder deze melanine verbrandt je kindje heel snel daarom mag een baby nog niet in de zon. Gedurende het eerste levensjaar neemt de melanine toe en kan je baby steeds langer in de zon. Toch blijft de huid van je baby nog erg gevoelig dus smeer je baby altijd in met sunblock (factor 50) en vermijd directe zon zo veel mogelijk. Een t-shirt beschermt je kindje niet voldoende in de felle zon.

Eczeem

Veel pasgeboren baby's hebben wel eens last van eczeem. Eczeem is een ontsteking van de huid als reactie ergens op. De huid voelt droog en schilferig aan en kan erg jeuken voor je baby. De beste manier om van het eczeem af te komen, is door de stoffen uit de weg te gaan die de eczeem veroorzaken. Vaak is het even zoeken voordat deze gevonden zijn. Ga bij eczeem altijd naar de huisarts en kijk samen hoe je de eczeem het beste te lijf kunt gaan.

Baby acne

In de eerste weken kan je baby wat acne hebben. Dit komt doordat je baby nog wat hormonen in zijn of haar lichaam heeft die van mamma afkomstig zijn. Deze hormonen zorgen er voor dat de huid van je baby wat meer olie produceert waardoor de porieën verstopt raken. Hieruit ontstaan pukkeltjes. Na een paar weken wordt dit vanzelf minder ! Een behandeling hiervoor is dus niet nodig !

Luieruitslag

Geboortevlekken

Een geboortevlek is een rode, paarse of bruine vlek die duidelijk omrand is. Veel geboortevlekken verdwijnen na verloop van tijd vanzelf. Een geboortevlek is in de meeste gevallen onschadelijk. Er zijn een aantal soorten geboortevlekken. De meest bekende zijn, de ooievaarsbeet, de aardbeienvlek en de wijnvlek. Deze vlekken hoeven niet behandeld te worden maar wanneer je baby een vlek heeft die je niet vertrouwt laat dan altijd de huisarts er even naar kijken.

Droge huid

Veel jonge baby's hebben last van een droge huid. Dit komt vaker voor bij baby's die laat zijn geboren omdat dan de beschermlaag van de huid al in de baarmoeder is verweekt. Een droge huid bij een baby kun je gemakkelijk verhelpen door je baby een tijdje in te smeren met een vettige zalf of babyolie.

Zeep, shampoo en talkpoeder

Zeep, shampoo en talkpoeder zijn artikelen die je het beste maar kunt vermijden bij jongen baby's. De eerste maanden heb je nog geen zeep en shampoo nodig om je baby schoon te krijgen. Zeep en shampoo zijn nog te agressief en halen te veel beschermdende vetten weg van de huid van je baby. Na een paar maanden kun je dit wel (af en toe) gaan gebruiken. Let er dan op dat je speciale babyshampoo en -zeep koopt die niet agressief zijn.
Talkpoeder werd vooral vroeger veel gebruikt om de billejtes van je baby droog te houden. Het blijkt dat baby's dit poeder ook inademen en dat dat helemaal niet zo goed is voor je baby. Bovendien bestaan er betere alternatieven wanneer je baby last heeft van luieruitslag zoals zinkzalf of billetjeszalf.
Wanneer je je baby toch lekker wilt laten ruiken, gebruik dan speciale baby badolie. Deze ruikt erg lekker en droogt de huid niet uit.

Irritatie vermijden

De grootste bron van huidirritatie zijn logischerwijs de dingen die in aanraking komen met de huid van je baby. Dat zijn de kleertjes van de baby, jouw kleren, handdoeken en het beddegoed. Veel baby's zijn gevoelig voor het wasmiddel dat wij gebruiken. Koop daarom hypoallergeen wasmiddel dat het huidje van je baby minder irriteert. Gebruik ook geen wasverzachter. Wanneer je baby ietsje ouder is, kun je je eigen kleding weer gaan wassen met je oude vertrouwde wasmiddel (maar houd je baby wel in de gaten !). Blijf de kleren van je baby zo lang mogelijk met een hypoallergeen wasmiddel wassen.

 

Reacties op 'Babyhuidje verzorgen'

Reacties

Jouw naam:

Foto's over 'Babyhuidje verzorgen'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Baby speelgoed van 6 tot 9 maanden

Tussen de 6 en 9 maanden leert jouw baby goed te zitten, te kruipen en misschien begint jouw baby wel te staan. De fijne motoriek van je baby ontwikkelt zich en ook de grove motoriek wordt veel preciezer. Hier lees je welk speelgoed geschikt is voor je ba

Muziek luisteren voor de baby

Muziek heeft een aantal gunstige effecten op de ontwikkeling van jouw baby. Muziek kalmeert de baby en stimuleert de ontwikkeling. Hoe dat precies werkt lees je hier.

Inbakeren van je kindje

Inbakeren, doe je het wel of doe je het niet ? Als je je kindje in wilt bakeren lees dan onze tips over inbakeren

Huisdieren en een baby

Hoe bereid je jouw huisdier voor op de komst van een baby en hoe ga je met je huisdier om wanneer de baby er eenmaal is. En wanneer je een huisdier wilt kopen tijdens je zwangerschap of wanneer je al kinderen hebt, waar let je dan op?

 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan