Hechting

In het eerste jaar zal je kindje zich hechten aan degene die hem of haar verzorgt. Deze hechting is de eerste en meest belangrijke relatie die je kindje aangaat. Bovendien staat dit hechtingsmodel voor de rest van alle latere relaties die je kindje aangaat en heeft het een grote invloed op de ontwikkeling van je kindje.

  • Hechting

Wat is hechting?

Hechting werd voor het eerst goed omschreven door de Amerikaanse psycholoog John Bowlby in 1958. Hij omschreef hechting als een diepe en voortdurende emotionele band die een persoon verbindt met een ander door tijd en ruimte.
Kinderen zijn voorgeprogrammeerd om een band aan te gaan met hun verzorgers. Deze band is ongelofelijk belangrijk voor de verdere ontwikkeling van je kindje.
Een goede hechting helpt een kind om een eigen persoonlijkheid te ontwikkelen. Kinderen die zich goed hebben gehecht in hun eerste jaar kunnen later sociaal en emotioneel beter functioneren dan kinderen met een ander type hechting. De kinderen met een veilige hechting kunnen beter omgaan met tegenslagen, hebben betere sociale vaardigheden, een hoger gevoel van eigenwaarde, zijn minder angstig en willen en kunnen beter leren.
Het grote belang van een goede hechting is, simpel gezegd, dat je kindje een veilige thuisbasis heeft en er helemaal op vertrouwt dat hij of zij altijd terug kan vallen op de moeder of vader. Vanuit daar durft je kindje heel de wereld te verkennen want zodra er iets engs gebeurt weet je kindje dat mama (of papa) altijd klaar staat !
Een goede hechting heeft dan ook niet per se wat te maken met hoe veel je van je kindje houdt maar meer hoe goed je op je kindje reageert (natuurlijk is heel veel liefde ook erg belangrijk is voor je kindje). Als ouder is het belangrijk dat je goed op je kindje let en inspeelt op de veranderende vraag en behoefte van je kindje. Dat je je kindje troost als je kindje dat nodig heeft maar ook dat je je kindje de ruimte geeft om te ontdekken.

Tips voor een goede hechting

Hechting heeft veel te maken met hoe je op je kindje reageert. Als je kindje je leert vertrouwen zal je kindje zich veilig aan je hechten en zal je kindje een goede relatie met je aan gaan.

  • Zorg goed voor jezelf, pas dan kun je goed voor je kindje zorgen. Probeer genoeg te slapen, wees niet bang om om hulp te vragen als de taken zich opstapelen en neem af en toe even tijd voor jezelf
  • Zorg dat je als ouder een stabiele factor bent, laat je niet haasten en probeer stress te vermijden. Wees zo geduldig mogelijk met je kindje en als het even niet lukt probeer het dan gewoon nog een keer.
  • Neem de tijd om je kindje te eten te geven. Juist tijdens het eten communiceert je jonge kindje veel met je. Bovendien hebben bijna alle kinderen het naar hun zin tijdens het eten. Echte quality time dus !
  • Knuffel en speel veel met je kindje. Je kindje kan niet genoeg geknuffeld worden en spelen met mama vinden ze ook heerlijk. Wees maar niet bang dat je je kindje verwent want het eerste jaar kun je je kindje helemaal niet te veel verwennen. Iedere aandacht die je jouw kindje kan geven is goede aandacht !
  • Praat veel tegen je kindje. Je kindje leert je stem kennen en weet altijd dat jij er bent. Bovendien zul je merken dat je kindje al veel eerder terug kan praten dan je ooit hebt gedacht zonder dat ze woorden gebruiken.
  • Leer je kindje kennen en reageer altijd op de signalen die je kindje je geeft. Ook als je eventjes geen zin hebt. Als je je kindje goed leert kennen zul je ook zien dat het steeds gemakkelijker gaat om op je kindje te reageren. Je weet al veel eerder wanneer je kindje honger heeft, wanneer de luier niet lekker meer zit of wanneer je kindje slaap heeft. Hierdoor kun je gemakkelijker reageren en hoeft je kindje ook minder te huilen om zijn/haar zin te krijgen.
  • Je hoeft het niet in je eentje te doen. Meerdere personen (jij en je partner) kunnen er voor zorgen dat je kindje zich veilig hecht. Spreek samen af hoe je je kindje opvoed en leer van elkaar. Wordt niet boos op elkaar als de ander het even niet goed doet. Als team sta je er een stuk sterker voor !

De hechting van je baby in het eerste jaar

De hechting van je kindje verloopt min of meer via een voorspelbare volgorde. In he begin is je kindje blij met aandacht van iedereen en reageert je kindje op iedereen hetzelfde. Later hecht je kindje zich steeds meer aan enkele personen en ontwikkelt je kindje zelfs angst voor vreemden.

0-3 maanden :: vrienden met iedereen - je kindje is genetisch geprogrammeerd om een hechting aan te gaan. In de eerste 3 maanden kan je kindje de moeder al wel herkennen maar voor de hechting maakt dit nog niet uit. Je kindje zal tegen iedereen net zo vriendelijk doen en met iedereen contact proberen te zoeken door te huilen, te lachen, te kijken, te grijpen en te zuigen.

3-6 maanden :: bekende gezichten - rond deze tijd ontwikkelt je kindje een voorkeur voor bepaalde personen in de omgang. Dat zijn normaal gesproken degenen die je kindje het meest ziet. Je ziet ook dat de strategie van je kindje veranderd. Je kindje probeert te reageren op jou en lokt daarmee een reactie van de ouders uit waardoor niet alleen het kindje maar ook de ouders zich gaan hechten. De reactie van je kindje op vreemden is nog ongeveer hetzelfde maar voor jou heeft je kindje nu een speciale glimlach en maniertjes.

vanaf 6 maanden :: mama opzoeken - na ongeveer 6 maanden heeft je kindje een aantal favoriete personen en gaat je kindje zich hechten. Dit is dan ook een cruciale fase waarin je kindje de echte hechtingsrelatie aan gaat. Hopelijk is je kindje over een paar maanden veilig gehecht aan mama. Tegelijkertijd ontwikkelt je kindje nu ook verlatingsangst en wordt je kindje eenkennig.

vanaf 3 jaar :: gelijke status - na ongeveer 3 jaar veranderd het gedrag van je kindje. De relatie veranderd in een partnerrelatie waarin je kindje niet alleen kijkt naar de eigen behoefte maar ook rekening gaat houden met de ander. Je kindje kan zich beter verplaatsen in jouw denkwereld en beleving. Je kunt je kindje nu ook gemakkelijker alleen laten voor langere tijd omdat je kindje snapt dat jij ook andere plannen hebt.

Soorten hechting

Er zijn 4 soorten hechting. Type B wordt gezien als de meest ideale vorm van hechting terwijl type D de grootste kans op problemen later met zich meebrengt.

Type A: Vermijdend gehechte kinderen. - De opvoeder is vaak zakelijk, snel geïrriteerd, voelt het kindje niet goed aan en wijst het kindje regelmatig af. Als gevolg hierop minimaliseert het kindje de hechting en gedraagt het kindje zich al erg vroeg zelfstandig want het kindje is bang voor afwijzing. De kindjes negeren of vermijden de moeder relatief vaak.

Type B: Veilig gehechte kinderen. - De opvoeder voelt het kindje goed aan, werkt graag samen met het kindje en is gemakkelijk te bereiken voor het kindje maar laat het kindje ook zelf onderzoeken. Als gevolg hierop vormt het kindje een veilige hechting met de ouders. Dat wil zeggen dat ze als de ouders in de buurt zijn veel durven te onderzoeken. Als de ouders weg zijn dan vertonen ze angst en zijn heel blij als de ouders weer terug zijn. Ongeveer 66% van de kinderen zijn veilig gehecht.

Type C: Ambivalent gehechte kinderen. - De opvoeder is vaak inconsequent of grillig en voelt het kindje soms wel en soms niet goed aan waardoor ze onvoorspelbaar zijn voor het kindje en vaak niet bereikbaar op belangrijke momenten. Als gevolg hierop vormt het kindje een ambivalente hechting. Aan de ene kant hecht het kindje zich heel erg aan de moeder terwijl het aan de andere kant de moeder niet aankijkt of boos is op de ouder.

Type D: Gedesorganiseerd gehechte kinderen. - Een ander, later ontdekt hechtingstype is het gecombineerde A-C hechtingstype. De reactie van de ouders op de kinderen is vaak erg inconsequent geweest of er is een traumatische gebeurtenis nog niet verwerkt bij de kinderen (het overlijden van een verzorger of een ernstige ziekte in de familie bijvoorbeeld). Het kindje reageert hierop erg wisselend omdat het kindje de verzorgers niet durft te vertrouwen. Het ene moment wil het kindje zich extreem hechten en het andere moment juist niet.

Wat te doen bij een verkeerde hechting

Als je kindje niet veilig is gehecht dan kun je daar nog wel wat aan doen. De hechting staat nog niet vest en kan de komende jaren met wat geduld en inspanning nog veranderen. Het is belangrijk er achter te komen hoe de hechting is ontstaan en in welk patroon mama en kind zijn beland. Een goede psycholoog kan je hierbij helpen.

 

Reacties op 'Hechting'

Reacties

Jouw naam:

Foto's over 'Hechting'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

De ultieme luiertas checklist

Wat mag je absoluut niet vergeten in de luiertas te stoppen als je de deur uit gaat ? Brabbels presenteert de ultieme luiertas checklist

Muziek luisteren voor de baby

Muziek heeft een aantal gunstige effecten op de ontwikkeling van jouw baby. Muziek kalmeert de baby en stimuleert de ontwikkeling. Hoe dat precies werkt lees je hier.

Nagels knippen van je baby

De nagels knippen van je baby kan een heel karwei zijn. Veel baby's vinden het niet leuk en zitten niet stil. Als de nagels van je kindje nog niet hard zijn wees dan extra voorzichtig!

De ultieme uitzetlijst (met tips van ouders)

Op elke baby(winkel) website is een (lange) uitzetlijst te vinden. Veel aanstaande ouders ondervinden, na het aankopen van de gehele lijst, dat toch niet elk product even hard nodig is. Brabbels.com biedt je als aanstaande ouder een lijst aan die aangep

 


 
 
 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan