Berg bij baby's

 • Berg bij baby's
 • Berg bij baby's

Berg bij baby's komt vaak voor en is een volkomen onschuldige aandoening. Berg ziet er uit als witte tot geel/bruine schilfers op het hoofdje van je baby.

Berg bij baby's in het kort

 • Witte, gele of bruine schilfers op het hoofdje van je baby
 • Onschuldig en niet besmettelijk
 • Te behandelen met wat olie of eventueel met een shampoo

Wat is berg ?

Veel baby's worden geboren met berg of dit ontstaat het in de eerste paar weken na de geboorte. Berg kan ook later nog ontstaan maar dan wordt het geen berg meer genoemd maar Seborroïsch eczeem of eczema seborrhoicum. Berg wordt waarschijnlijk veroorzaakt door gist omdat het goed behandeld kan worden door middel van een gistdodende shampoo (maar daar later meer over).
Berg is een soort exzeem dat er voor zorgt dat er dikke gelige schilfers op bovenop het hoofdje van je baby komen te zitten. De huid onder de schilfers kan een beetje rood zijn.
Je baby zelf heeft geen enkele last van berg. Het jeukt niet, het doet geen pijn en meestal verdwijnt de berg na een paar maanden vanzelf. Bij sommige baby's kan het overigens wel tot 2 jaar duren totdat de berg helemaal uit zichzelf is verdwenen. Berg is niet besmettelijk dus je hoeft er niets voor te laten

Berg behandelen

Berg is vaak zelf goed te behandelen zonder dat je daarvoor naar de huisarts hoeft te gaan of medicijnen voor hoeft te kopen.

 • Je kunt er voor kiezen om berg helemaal niet te behandelen. Berg is onschuldig, je baby heeft er geen last van en berg verdwijnt bij bijna alle baby's vanzelf.
 • Je kunt de korsten en schilfertjes insmeren met olie en een paar uur in laten trekken. De schilfertjes worden dan zacht waardoor je ze gemakkelijk (maar voorzichtig en zachtjes) met een kammetje of een tandenborstel weg kunt halen.
 • Nadat je de korstjes hebt verwijderd was je de haren van je baby met baby shampoo
 • Vaak komt berg, als je baby ooit berg heeft gehad, meerdere malen terug tot dat je baby ongeveer twee jaar oud is. Je zult dan de behandeling met olie moeten herhalen.
 • Als de berg ernstig wordt kun je het beste even een afspraak maken met je huisarts. De huisarts kan je baby speciale shampoo voorschrijven. Deze shampoo is vrij agressief waardoor je beter eerst even eens proberen om de berg op een andere manier weg te halen.
 • Pas op dat je alleen schilfers verwijderd die al loszitten. Als je schilfers lostrekt die nog vastzitten kan dat de tere baby huid beschadigen.
 • Je kunt ook proberen om enkele malen per dag de hoofdhuid van je baby te borstelen met een zachte borstel. Zo borstel je ook de berg weg zonder dat je het hoofdhuidje van je baby beschadigt.
 

Reacties op 'Berg bij baby's'

Reacties

Jouw naam:

Lees meer ... !

Vakantiekwaaltjes

Als je op vakantie gaat zul je altijd zien dat je kindje ziek wordt. Hoe ga je daar mee om en wat zijn de meest voorkomende vakantiekwaaltjes ?

Mazelen

Mazelen is een erg besmettelijke infectieziekte die vooral ernstig kan zijn voor kinderen onder de 5 jaar. De mazelen begint vaak met griep achtige verschijnselen waarna er vlekjes op de binnenkant van de wangen komen en daarna huiduitslag

Rode hond

Rode hond is een relatief onschuldige kinderziekte die veroorzaakt wordt door een virus infectie. Meestal duurt het ziekteverloop 3 dagen. De symptomen zijn rose/rode vlekjes op het gezicht en later over heel het lichaam, lichte koorts en opgezette kliere

Verkoudheid baby

Een baby raakt sneller verkouden dan veel volwassenen en een verkoudheid kan voor een jonge baby zelfs gevaarlijk zijn. Lees hier wat je het beste kunt doen als jouw baby verkouden wordt !

Hielprik

In de kraamweek wordt je baby goed in de gaten gehouden door zowel de kraamverzorgster als de verloskundige maar ook komt er aan het einde van deze week een (wijk)verpleegkundige langs om de hielprik af te nemen. In dit artikel legt brabbels uit wat de hi

Warmtebultjes

Warmte bultjes zijn kleine bultjes of blaasjes op het huidje van jouw baby die ontstaan als je baby te veel warmte opneemt. Warmtebultjes komen vooral bij kleine baby's voor

 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan