Berg bij baby's

 • Berg bij baby's
 • Berg bij baby's

Berg bij baby's komt vaak voor en is een volkomen onschuldige aandoening. Berg ziet er uit als witte tot geel/bruine schilfers op het hoofdje van je baby.

Berg bij baby's in het kort

 • Witte, gele of bruine schilfers op het hoofdje van je baby
 • Onschuldig en niet besmettelijk
 • Te behandelen met wat olie of eventueel met een shampoo

Wat is berg ?

Veel baby's worden geboren met berg of dit ontstaat het in de eerste paar weken na de geboorte. Berg kan ook later nog ontstaan maar dan wordt het geen berg meer genoemd maar Seborroïsch eczeem of eczema seborrhoicum. Berg wordt waarschijnlijk veroorzaakt door gist omdat het goed behandeld kan worden door middel van een gistdodende shampoo (maar daar later meer over).
Berg is een soort exzeem dat er voor zorgt dat er dikke gelige schilfers op bovenop het hoofdje van je baby komen te zitten. De huid onder de schilfers kan een beetje rood zijn.
Je baby zelf heeft geen enkele last van berg. Het jeukt niet, het doet geen pijn en meestal verdwijnt de berg na een paar maanden vanzelf. Bij sommige baby's kan het overigens wel tot 2 jaar duren totdat de berg helemaal uit zichzelf is verdwenen. Berg is niet besmettelijk dus je hoeft er niets voor te laten

Berg behandelen

Berg is vaak zelf goed te behandelen zonder dat je daarvoor naar de huisarts hoeft te gaan of medicijnen voor hoeft te kopen.

 • Je kunt er voor kiezen om berg helemaal niet te behandelen. Berg is onschuldig, je baby heeft er geen last van en berg verdwijnt bij bijna alle baby's vanzelf.
 • Je kunt de korsten en schilfertjes insmeren met olie en een paar uur in laten trekken. De schilfertjes worden dan zacht waardoor je ze gemakkelijk (maar voorzichtig en zachtjes) met een kammetje of een tandenborstel weg kunt halen.
 • Nadat je de korstjes hebt verwijderd was je de haren van je baby met baby shampoo
 • Vaak komt berg, als je baby ooit berg heeft gehad, meerdere malen terug tot dat je baby ongeveer twee jaar oud is. Je zult dan de behandeling met olie moeten herhalen.
 • Als de berg ernstig wordt kun je het beste even een afspraak maken met je huisarts. De huisarts kan je baby speciale shampoo voorschrijven. Deze shampoo is vrij agressief waardoor je beter eerst even eens proberen om de berg op een andere manier weg te halen.
 • Pas op dat je alleen schilfers verwijderd die al loszitten. Als je schilfers lostrekt die nog vastzitten kan dat de tere baby huid beschadigen.
 • Je kunt ook proberen om enkele malen per dag de hoofdhuid van je baby te borstelen met een zachte borstel. Zo borstel je ook de berg weg zonder dat je het hoofdhuidje van je baby beschadigt.
 

Reacties op 'Berg bij baby's'

Reacties

Jouw naam:

Lees meer ... !

Krentenbaard

Krentenbaard is een besmettelijke infectieziekte waarbij meestal rond de mond en neus rode vlekken en blaasjes met pus te zien zijn die erg kunnen jeuken. Een besmetting gat meestal binnen 1 tot 3 weken weer voorbij

Vakantiekwaaltjes

Als je op vakantie gaat zul je altijd zien dat je kindje ziek wordt. Hoe ga je daar mee om en wat zijn de meest voorkomende vakantiekwaaltjes ?

Roodvonk

De kinderziekte roodvonk is een infectie van de keel door de streptokok bacterie. Roodvonk begint vaak met hevige koorts en keelpijn. Na 2 dagen krijg het kindje rode uitslag op het lichaam en zie je vaak ontstoken amandelen en vlekken op het gehemelte. D

Overgeven en braken bij baby's

Baby's en kleine kinderen kunnen erg gemakkelijk overgeven. Dit is in veel gevallen geen reden om als ouder bezorgt te zijn

 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan