Hersenvliesontsteking bij kinderen

Hersenvlies ontsteking is een mogelijk levensgevaarlijke ontsteking van het hersenvlies. Het wordt ook wel meningitis of nekkramp genoemd. Het begint als een griep maar wordt binnen korte tijd erger. Je kindje ziet er slap en grauw uit. Vaak heeft het kindje dan ook last van de nek maar bij hele jonge kinderen is dat vaak niet het geval.

Snel hersenvliesontsteking herkennen

Als je kindje hersenvliesontsteking heeft, is het belangrijk om dit snel te herkennen.

 • Hersenvliesontsteking begint als een griepje maar wordt snel erger. Je kindje heeft hoge koorts, hoofdpijn en moet overgeven
 • Je kindje komt verward over en reageert versuft
 • Je kindje is overgevoelig voor licht en geluid
 • Nekkramp, je kindje kan de kin niet naar de borst brengen.Let op: nekkramp hoeft niet in alle gevallen voor te komen !
 • Paarse vlekjes op de huid. Als je paarse vlekjes op de huid ziet die je niet weg kunt drukken, duidt dat op bloedvergiftiging veroorzaakt door dezelfde bacteriën die hersenvliesontsteking veroorzaken. Dit hoeft dus lang niet altijd voor te komen maar als het voorkomt, wacht dan niet af en ga direct naar het ziekenhuis.


Als je kindje nog erg klein is kunnen er ook ander verschijnselen optreden.

 • Geen koorts en geen nekkramp
 • Luierpijn. Je kindje heeft pijn als het op de rug ligt en je de beentjes omhoog tilt waardoor de baby de benen niet of moeizaam zal bewegen, hoeft niet per se voor te komen
 • Grauwe huidskleur
 • Weinig response van je kind, apathische blik en weinig reactie
 • Prikkelbaar, huilerig en kreunerig
 • Niet aangeraakt willen worden

Zoals je ziet, hoeven de meest specifieke kenmerken (nekkramp en/of luierpijn) niet per se voor te komen. Het is daarom belangrijk om toch maar naar een dokter te gaan als je kindje ziek is en snel verslechtert of als je het niet vertrouwt. In het algemeen geldt dat je kindje niet 'echt' ziek mag worden. Een verkoudheid of een beetje koorts kan natuurlijk voorkomen maar zodra de symptomen heviger worden, ga dan altijd even langs de huisarts of de eerste hulp als je te lang op de huisarts moet wachten.

Wat is hersenvliesontsteking

Hersenvliesontsteking is een mogelijk levensgevaarlijke ontsteking van het hersenvlies. Er zijn verschillende soorten hersenvliesontsteking. Sommige worden door virussen veroorzaakt en sommigen door bacteriën . De virale versie is over het algemeen het minst schadelijk. De bacteriële versie die door verschillende bacteriën kan worden veroorzaakt is vaak schadelijker. Tegen sommige versies kun je worden ingeënt maar tegen anderen nog niet. Meningokokken C is de meest ernstige versie. Hiertegen kun je gelukkig worden ingeënt.
Het verloop van de ziekte kan snel en hevig zijn. In zeer ernstige gevallen overlijdt je kindje binnen 24 uur als het niet behandeld wordt. Zelfs met een behandeling is er geen garantie en kan je kindje ernstige complicaties krijgen zoals doofheid,epilepsie, gedragsstoornissen of een geestelijke handicap. De bacteriën die hersenvliesontsteking veroorzaken, worden vaak al langere tijd gedragen door je kindje. Meestal wordt je er niet ziek van. Pas als je weerstand lager wordt, kun je er wel ziek van worden. Let daarom extra op als je kindje

Hoe behandel je hersenvliesontsteking

Bij het vermoeden van hersenvliesontsteking is het heel belangrijk om er zo snel mogelijk bij te zijn. De doktoren zullen allereerst de oorzaak van de besmetting zoeken. Als dit een bacterie is, zul je met de juist antibioica worden behandeld. Hierbij geldt hoe eerder je er bij bent hoe groter de kans op een snelle genezing zonder complicaties. Garanties zijn er helaas niet.
Als de oorzaak een virus is zul je moeten uitzieken. Vaak, maar niet altijd, verloopt deze variant mild en houd je er geen blijvende schade aan over.

Kritisch prikken *

In Nederland worden kinderen al vroeg ingeënt tegen Haemophilus influenzae type b (afgekort Hib). namelijk met 2,3,4 en 11 maanden en met 14 maanden wordt je ingeënt tegen Meningokokken C. Zowel voorstanders als critici van het vaccinatieprogramma zijn het er min of meer over eens dat deze vaccinaties belangrijk zijn en de kans op hersenvliesontsteking verminderen.
Een inenting geeft nooit 100% garantie op het voorkomen van de ziekte. Blijf daarom altijd alert op de symptomen van hersenvliesontsteking.
De grootste kritiek die te critici hebben tegen deze inenting is dat de Hib prik niet op zichzelf staat maar samen wordt gevoegd (wellicht uit kosten overwegingen) met 6 andere ziektes waardoor een baby in Nederland binnen 3 maanden 21 keer wordt ingeënt. De kans op bijwerkingen zou volgens hen daarmee worden vergroot. Alternatieven hiervoor zijn er voldoende maar worden niet vergoed door het vaccinatieprogramma.

*)

Brabbels is een voorstander van een kritische houding tegenover vaccinaties. Wij zijn zeker niet tegen vaccinaties en onderschrijven het nut er van. Toch zijn wij van mening dat het RIVM te eenzijdige informatie biedt waarbij de nadelen, de keuzevrijheid en de mening van de ouders onderbelicht blijft. Het RIVM heeft ook last van bezuinigingen en kiest daardoor een weg die kijkt naar de belangen van grote groepen en niet per se meer naar het individuele kind.
Wij adviseren ouders dan ook om dit kenbaar te maken aan het RIVM en contact op te nemen met uw politieke partij om deze zorgen kenbaar te maken.

 

Reacties op 'Hersenvliesontsteking'

Reacties

Jouw naam:

Lees meer ... !

Zesde ziekte

De zesde ziekte is een relatief onschuldige infectieziekte die wordt veroorzaakt door het herpes virus dat via de mond (niesen etc) wordt overgegeven. Kenmerkend is een periode van koorts van 3 tot 5 dagen waarna er rode vlekjes op de huid ontstaan.

Hersenvliesontsteking

Hersenvlies ontsteking is een mogelijk levensgevaarlijke ontsteking van het hersenvlies. Het wordt ook wel meningitis of nekkramp genoemd. Het begint als een griep maar wordt binnen korte tijd erger. Je kindje ziet er slap en grauw uit. Vaak heeft het kin

Oorontsteking bij baby's en kleine kinderen

Er zijn 2 soorten oorontstekingen. Een ontsteking van het middenoor en een ontsteking van het buitenoor. Een ontsteking van het middenoor het meeste voor bij kleine kinderen. Hoe je een oorontsteking herkent, wat je er aan kunt doen en hoe verloopt lees j

Buikpijn en darmkrampjes

Veel jongen baby's hebben de eerste 3 a 4 maanden last van darmkrampjes. In de meeste gevallen verdwijnen dit vanzelf na deze tijd en zijn darmkrampjes geen reden om je zorgen te maken. Wat je kunt doen om jouw baby met darmkrampjes te helpen kun je hier

waterpokken

Waterpokken is een kinderziekte veroorzaakt door een virus. Eerst ontstaan er rode vlekken op de huid waarop later blaasjes komen. De vlekken blaasjes kunnen erg jeuken. De blaasjes drogen na een paar dagen uit waarna er korstjes ontstaan.

 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan