De Hielprik

In de kraamweek wordt je baby goed in de gaten gehouden door zowel de kraamverzorgster als de verloskundige maar ook komt er aan het einde van deze week een (wijk)verpleegkundige langs om de hielprik af te nemen. In dit artikel legt Brabbels uit wat de hielprik precies inhoudt.
De hielprik wordt afgenomen om je baby te testen op 17 zeldzame ziektes. Al deze aandoeningen zijn niet te genezen maar wanneer ze op tijd worden opgespoord, wel goed te behandelen.

Hoe werkt de hielprik?

De verpleegkundige prikt in de hiel van jullie baby om zo een aantal druppels bloed op te vangen op het zogeheten hielprikkaartje. Het is aan te raden om de hiel goed warm te maken/houden voordat de verpleegkundige de prik afneemt omdat zo het bloed makkelijker uit het hieltje stroomt. Op deze manier hoeft de verpleegkundige geen druk uit te oefenen op de hiel, is de uitslag betrouwbaarder en heeft je baby minder last van het afnemen van de hielprik. Het hielprikkaartje wordt opgestuurd naar een laboratorium waar het bloed onderzocht wordt op de verschillende ziektes. Wanneer de uitslag afwijkt, wordt er binnen vier weken contact opgenomen, geen bericht is dus goed bericht.
Soms gebeurt het dat de uitslag van de hielpprik niet duidelijk is. Er wordt dan binnen twee weken na de eerste hielprik een nieuwe hielprik afgenomen. Over de uitslag van de tweede prik wordt altijd binnen vier weken bericht gegeven. De uitslag van de hielprik is geen garantie dat je kindje niet ziek kan worden. Soms laat de uitslag een afwijking zien terwijl deze bij vervolgonderzoek er niet meer is. Ook is er een hele kleine kans dat de uitslag niet afwijkt maar dat jullie kindje toch een bepaalde ziekte heeft.
Het laten afnemen van de hielprik is niet verplicht en voordat de prik afgenomen wordt, moet er ook altijd toestemming worden gevraagd. Ook wordt er gevraagd of jullie als ouders willen weten of jullie kindje drager is van de sikkelcelziekte. Kiezen jullie hiervoor dan krijg je via de huisarts de uitslag te horen.

 

Reacties op 'Hielprik'

Reacties

Jouw naam:

Foto's over 'Hielprik'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Berg bij baby's

Berg bij baby's komt vaak voor en is een volkomen onschuldige aandoening. Berg ziet er uit als witte tot geel/bruine schilfers op het hoofdje van je baby.

Baby acne: pukkeltjes bij jouw baby

Veel baby's krijgen op hele jonge leeftijd baby acne. Vaak is de acne nog niet aanwezig bij de geboorte maar na ongeveer 3 weken komen er pukkeltjes op de wangen en rond de mond. Baby acne ziet er hetzelfde uit als jeugdpuistjes maar trekt binnen een paar

Vakantiekwaaltjes

Als je op vakantie gaat zul je altijd zien dat je kindje ziek wordt. Hoe ga je daar mee om en wat zijn de meest voorkomende vakantiekwaaltjes ?

 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan