Kinkhoest

Kinkhoest is een infectie van de bovenste luchtwegen welke voor hevige hoestbuien kan zorgen. Kinkhoest is zeer besmettelijk en kan voor jonge kindjes zeer gevaarlijk zijn.

Wat is kinkhoest

Kinkhoest is een infectie van de bovenste luchtwegen welke voor hevige hoestbuien kan zorgen. Dit hevige hoesten kan er bij kleine kinderen voor zorgen dat er complicaties optreden. Baby?s kunnen na een hoestbui stoppen met ademen (apneu), wat kan leiden tot een toeval of hersenbeschadiging. Ook komt bij kleine kinderen uitputting, verstikkingsgevaar door overmatig slijm of een bijkomende longontsteking voor.
Kinkhoest wordt overgegeven via bacteriën in de luchtwegen. Dus vaak via het hoesten of niesen. Na een besmetting kan het wel 3 weken duren voordat je echt ziek wordt.
Kinkhoest begint meestal met een verkoudheid, prikkelhoest en wat koorts. Deze verkoudheid gaat niet over en na een paar weken komen en hevige hoestbuien waarbij er veel slijm wordt opgehoest.
Bij hele kleine kindjes hoeft het hoesten overigens niet zo erg te zijn maar kunnen de kinderen wel benauwd worden en blauw kleuren.
Je kunt vrij lang last hebben van een kinkhoest besmetting. Deze kan soms wel 3 maanden duren.

Hoe herken je kinkhoest

Bij een vermoeden van kinkhoest, zeker bij kleine kinderen kun je maar beter het zekere voor het onzekere nemen en direct even langs de huisarts gaan. Zeker bij kleine kinderen is het niet altijd even duidelijk. Over het algemeen mogen kleine kinderen niet 'echt ziek' worden. Een verkoudheid of een beetje verhogingkomt natuurlijk voor en hoeft niets te betekenen maar ga bij twijfel even langs de huisarts.

  • Gierend geluid bij het inademen aan het einde van een hoestbui. Dit is kenmerkend voor kinkhoest maar hoeft niet altijd bij jonge kinderen op te treden
  • Begint met hoesten, loopneus en lichte koorts
  • Later hevige hoestbuien waarbij het kind benauwd raakt en zelfs en shock kan raken. Overgeven tijdens de hoestbui komt ook voor
  • Het hoesten is 's nachts vaak erger
  • Geel slijm bij het hoesten
  • Stoppen met ademen na tijdens een aanval. Als dat het geval is ga dan direct naar het ziekenhuis.

Hoe behandel je kinkhoest

Een arts zal onderzoeken of er sprake is van kinkhoest aan de hand van de symptomen en door wat slijm op kweek te zetten.
Als de symptomen ernstig zijn, er complicaties optreden of als het kindje jong is wordt er antibiotica voorgeschreven. Sommige artsen schrijven standaard antibiotica voor om de duur van het ziekteverloop in te korten.
Ernstig zieke kinderen worden over het algemeen opgenomen in het ziekenhuis. Daar worden ze in een warme vochtige en zuurstofrijke tent gelegd zodat ze minder last hebben van de infectie en gemakkelijk kunnen ademhalen.
Bij jonge kinderen kan er wat slijm worden weggezogen zodat het kindje daar minder last van heeft.
De vooruitzichten zijn gelukkig goed als de infectie eenmaal herkend is. Kinkhoest heeft vooral een slechte naam doordat er vroeger veel doden vielen door deze ziekte. Met de verbeterde medische technieken en de verbeterde hygiëne ziet het er allemaal een heel stuk gunstiger uit tegenwoordig en wordt onder normale omstandigheden een volledig herstel dan ook gewoon verwacht.

Je kind en kinkhoest

Als je kindje kinkhoest heeft, hangt het van de hevigheid en de leeftijd van je kindje af hoe de behandeling verloopt. Als de infectie mild is mag je kindje gewoon thuis blijven en zelfs al weer naar school. Zorg er dan wel voor dat je kindje voldoende drinkt om de weerstand hoog te houden en zorg er goed voor dat eventuele medicijnen op tijd worden ingenomen.
Het geven van hoestdrank heeft meestal niet zo veel zin. Verzachtende middelen zoals thijmsiroop kunnen verlichting bieden tegen de klachten.
Als er een infectie bij jou in de de buurt is geconstateerd, is je kindje waarschijnlijk al besmet. Dat wil niet zeggen dat je kindje er ziek van wordt. Om het zekere voor het onzekere te nemen kun wel wat maatregelen treffen. Zorg dan voor een goede hygiëne. Nies en hoest met een zakdoek voor de mond en was je handen regelmatig met ontsmettende zeep.
Vooral als je kindje nog niet alle inentingen heeft gehad. vermijd dan als het mogelijk is contact met deze ziekte.

Kritisch prikken *

In Nederland worden kinderen al vroeg ingeënt tegen Kinkhoest namelijk met 2,3,4 en 11 maanden via de DKTP vaccin. Een inenting geeft nooit 100% garantie op het voorkomen van de ziekte, de geldigheid van het vaccin tegen kinkhoest is niet levenslang maar ongeveer een jaar of 5.

Om het kinkhoest vaccin is al jaren een heftig debat gaande. De discussie richt zich vooral op 2 pijlers. De effectiviteit van de inenting en het nut van de inenting.

De effectiviteit van het vaccin staat onder druk omdat het vaccin van 'oude bacteriën' zou zijn gemaakt. De huidige bacteriën zijn al lang gemuteerd, ook volgens onderzoek van het RIVM zelf, en daardoor zou de vaccinatie volgens critici geen zin hebben en zelfs bijdragen aan een verhoogde weerstand van de bacterie tegen de vaccinatie. Het RIVM stelt dat een besmetting kinkhoest na de vaccinatie wel degelijk minder hevig verloopt en daarom wel zin heeft.
Het andere punt is het nut van het vaccin. Kinkhoest is volgens de critici echt schadelijk in de eerste 6 maanden. Het vaccin biedt pas bij 11 maanden voldoende bescherming. De periode waarin bescherming dus hard nodig is biedt het vaccin onvoldoende bescherming. Met de huidige medische stand van zaken zou een besmetting na 6 maanden zonder complicaties gewoon doorlopen kunnen worden door het kindje en komt het kindje daar sterker uit. Daarbij biedt het doorlopen van de ziekte volledige bescherming tegen een latere kinkhoest besmetting en is een vaccinatie 'slechts' 5 jaar geldig.
Als laatste wijzen de critici er ook op dat ondanks alle vaccinaties kinkhoest nog lang niet is uitgeroeid en dat besmetting wereldwijd juist steeds vaker lijkt voor te komen.
De algemene kritiek die de critici hebben tegen deze inenting is dat de DKTP prik niet op zichzelf staat maar samen wordt gevoegd (wellicht uit kosten overwegingen) met 6 andere ziektes waardoor een baby in Nederland binnen 3 maanden 21 keer wordt ingeënt. De kans op bijwerkingen zou volgens hen daarmee worden vergroot. Alternatieven hiervoor zijn er voldoende maar worden niet vergoed door het vaccinatieprogramma.

*)

Brabbels is een voorstander van een kritische houding tegenover vaccinaties. Wij zijn zeker niet tegen vaccinaties en onderschrijven het nut er van. Toch zijn wij van mening dat het RIVM te eenzijdige informatie biedt waarbij de nadelen, de keuzevrijheid en de mening van de ouders onderbelicht blijft. Het RIVM heeft ook last van bezuinigingen en kiest daardoor een weg die kijkt naar de belangen van grote groepen en niet per se meer naar het individuele kind.
Wij adviseren ouders dan ook om dit kenbaar te maken aan het RIVM en contact op te nemen met uw politieke partij om deze zorgen kenbaar te maken.

 

Reacties op 'Kinkhoest'

Reacties

Jouw naam:


 
 
 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan