Rode hond

Rode hond is een relatief onschuldige kinderziekte die veroorzaakt wordt door een virusinfectie. Meestal duurt het ziekteverloop 3 dagen. De symptomen zijn rose/rode vlekjes op het gezicht en later over heel het lichaam, lichte koorts en opgezette klieren. Bij zwangere vrouwen is de ziekte gevaarlijk voor hun ongeboren kindje

Wat is rode hond

Rode hond is een besmettelijk maar meestal onschuldige kinderziekte. Rode hond wordt veroorzaakt door een virus namelijk het rubellavirus. Rode hond heet dan ook wel rubella.
Rode hond is besmettelijk en wordt doorgegeven door speeksel. Dit gebeurt onder andere bij het niezen.
Rode hond begint meestal met een verkoudheid, daarbij kun je een beetje koorts hebben de de klieren achter de oren en in de nek kunnen wat opgezet zijn. De volgende dag verschijnen er roze/rode vlekjes op het gezicht die zich snel uitbreiden over heel het lichaam.
Slechts de helft van de kinderen die besmet worden met het rubella virus vertonen uiteindelijk verschijnselen van de ziekte. Na een dag of 2 verdwijnt de uitslag weer. Alleen de klieren kunnen wat langer opgezet blijven, tot wel een paar weken.
De rode hond hoort bij de groep vlekjesziekten. Dit zijn mazelen, rode hond, roodvonk, de vijfde ziekte en de zesde ziekte. Ziekte nummer vier bestaat niet meer omdat dit later een variant op rode hond bleek te zijn.

Hoe behandel je de rode hond?

De rode hond wordt eigenlijk nooit behandeld. Het kindje zal dus moeten uitzieken. Gelukkig geeft rode hond bijna geen klachten. Geef je kindje veel te drinken zodat de weerstand voldoende is.
Als je kindje jeuk heeft van de uitslag, kun je dat wat verminderen met mentholpoeder of mentholgel. Dit kun je bij de apotheek kopen.
Er bestaat een kleine kans dat je kindje wat gewichtspijn krijgt van deze ziekte. In zeer uitzonderlijke gevallen krijgt je kindje een hersenvliesontsteking. Meestal is dit een milde variant maar dient toch behandeld te worden. Houd de tekenen hiervoor dus in de gaten !

Gevaar voor zwangeren

Rode hond kan ernstige complicaties veroorzaken bij je ongeboren kindje. Als je dus niet ingeënt bent voor rode hond of geen antistoffen hebt, loopt je kinmdje een risico op een hartafwijking, oogafwijking of een gehoorstoornis met als ergste variant doofheid.
Voordat je zwanger wilt worden, is het dus verstandig om na te gaan of je ingeënt bent of dat je antistoffen hebt tegen deze ziekte. Als je eenmaal rode hond hebt gehad ben je voor de rest van je leven immuun.

Kritisch prikken *

In Nederland wordt je standaard ingeënt tegen de rode hond via de BMR prik. Deze krijg je deze prik met 9 maanden en 14 jaar.

Voorstanders van de vaccinatie geloven dat deze vaccinatie op termijn de rode hond helemaal uit zal roeien en zo vrouwen en ongeboren kinderen kan beschermen tegen de gevolgen van de rode hond.

Tegenstanders van deze vaccinatie betwisten het nut hiervan. Zij stellen dat rode hond niet uit te roeien valt omdat niet iedereen even goed beschermd zou worden door het vaccin. De rode hond is dan tot op vandaag nog niet uitgeroeid.
Ook wijzen zij op de alternatieven voor vaccinatie. Vrouwen zouden op latere leeftijd, voor de pubertijd prima getest kunnen worden op antistoffen. Indien ze deze niet hebben zou er dan gevaccineerd kunnen worden.
Daarbij hekelen zij de combinatievaccin. Deze prik wordt alleen in combinatie vergoed waardoor je mogelijk geprikt wordt met vaccins die je niet perse nodig zou hebben. De keuze wordt door dit combinatievaccin volgens hen ingeperkt.
Er wordt een verband vermoed tussen de BMR prik en autisme. Helaas is dit niet te bewijzen dat de prik hoofdverantwoordelijke. Wel zijn er kans op andere bijwerkingen na de prik zoals jeuk, huiduitslag, de bof en in zeer zeldzame gevallen doofheid. Tegenstanders wijzen er ook op dat het doorlopen van de bof een aantal voordelen heeft. Zo ontwikkelen kinderen zich doorgaans beter na het doorlopen van een kinderziekte omdat het immuunsysteem heeft moeten werken en zich ontwikkelt heeft.

*)

Brabbels is een voorstander van een kritische houding tegenover vaccinaties. Wij zijn zeker niet tegen vaccinaties en onderschrijven het nut er van. Toch zijn wij van mening dat het RIVM te eenzijdige informatie biedt waarbij de nadelen, de keuze en de mening van de ouders onderbelicht blijft. Het RIVM heeft ook last van bezuinigingen en kiest daardoor een weg die kijkt naar de belangen van grote groepen en niet per se meer naar het individuele kind.

 

Reacties op 'Rode hond'

Reacties

Jouw naam:


 
 
 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan