Luieruitslag

Wat is luieruitslag precies en wat kun je doen tegen luieruitslag

  • luieruitslag !

Snel luieruitslag behandelen

Hieronder vind je in het kort hoe je luieruitslag kunt behandelen. Lees het hele artikel voor meer informatie

  • Gebruik tijdelijk geen katoenen luiers. Gebruik als je kindje last heeft van luieruitslag goede wegwerp luiers. Hierdoor zal je kindje snel minder last hebben van luieruitslag
  • Verschoon je kindje extra vaak, iedere 2 uur en na iedere poepbeurt
  • Maak de billetjes extra goed schoon met lauw water of een lotion doekje
  • Droog de billetjes extra goed door te deppen of door de billetjes te laten drogen door even geen luier aan te doen. Vermijd ruwe handdoeken en irriterende stoffen
  • Smeer de billetjes goed (maar voorzichtig) in met (zink)zalf
  • Let op dat de uitslag verdwijnt en niet erger wordt, ga in dat geval even langs de huisarts

Wat is luieruitslag

Luieruitslag is eigenlijk een huidirritatie onder de luier. Vaak zit de huiduitslag tussen de billetjes maar ook op andere plekken zoals tussen de beentjes en overal waar de luier zit, kan uitslag ontstaan.
Luieruitslag herken je aan de rode plekken onder de luier. Soms kan de huid zelfs helemaal kapot zijn. Na een tijdje zullen er ook korstjes op huid komen, net zoals bij een schaafwond.
Luieruitslag ontstaat doordat de huid onder de luier geïrriteerd raakt. Dik komt voornamelijk doordat je kindje in de luier plast en poept. Hierin zitten stoffen die de huid kunnen irriteren. Als je niet snel genoeg verschoont, zal het huidje geïrriteerd raken en ontstaat er luieruitslag. Niet ieder kindje is hier even gevoelig voor. Als je kindje diaree heeft, kan hij of zij wel sneller luieruitslag krijgen.

Je kindje en luieruitslag

Luieruitslag is niet gevaarlijk maar kan wel erg pijnlijk zijn voor je kindje. Het is daarom belangrijk om niet alleen luieruitslag zo snel mogelijk te behandelen. Je kunt het ook maar beter voorkomen.
Luieruitslag behandel je door de luier van je kindje extra vaak te verschonen en de billetje goed in te smeren. Dit kan met zinkzalf of zinkolie. Veel baby's reageren ook goed op andere creme's zoals bijvoorbeeld de billetjescreme van weleda. Maak voor het verschonen van de luier de billetjes goed schoon met lauw water of een babylotiondoekje. Vermijd het gebruik van zeep of andere agressieve midellen omdat die de billetjes alleen nog maar meer irriteren. Het is ook een goed idee om je kindje even zonder broek te laten lopen zodat de billetjes goed kunnen drogen.
Voorkomen van luieruitslag doe je op bijna dezelfde manier als het behandelen ervan. Verschoon je kindje genoeg. Baby's plassen veel vaker per dag dan volwassenen. Zo'n 10 tot wel 20 keer. Wees dus niet al te zuinig met de luiers. Maak de billetjes goed schoon zodat er niets achter blijft op de billetjes dat kan irriteren. Als je kindje erg gevoelig is voor luieruitslag, smeer hem of haar dan af en toe preventief in met een billetjeszalfje.

Naar de huisarts als ...

Normaal gesproken is luieruitslag geen reden om naar de huisarts te gaan. Luieruitslag is goed te behandelen met (zink)zalf en regelmatig verschonen. Pas als de luieruitslag na een week niet minder wordt, kun je naar de huisarts toe voor een andere zalf. De huisarts zal dan controleren of er geen gistinfectie, spruw of eczeem te vinden is. Dit kun je soms ook zelf herkennen aan witte of gele schilfers rond de rode vlekken of gele/witte vlekken in de mond in het geval van spruw.

 

Reacties op 'Luieruitslag'

Reacties

Jouw naam:


 
 
 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan