Emoties tijdens de zwangerschap

Vaak is een zwangerschap een bron van tegenstrijdige emoties. Niet alleen ben je als zwangere vrouw soms in een ijzeren greep van je hormonen, er komt heel erg veel op je af en je lichaam geeft je ook nog eens veel ongemak.

Prikkelbaar en mood swings

Iedereen reageert heel anders op de zwangerschap. Sommigen vrouwen lijken wel borderline patienten en sommige vrouwen blijven de rust zelve. De meeste zwangere vrouwen zitten er ergens tussenin. Tijdens de zwangerschap zijn ze soms wat prikkelbaarder, emotioneler en wat minder stabiel. Dit kan een aantal oorzaken hebben

Hormonen

Tijdens de zwangerschap gebeurt er een hoop met je hormoonhuishouding. Het hormoon endorfine zorgt er voor dat je vrolijk bent (onder andere). Door schommelingen in dit hormoon kun je je soms minder vrolijk of prikkelbaarder voelen.

Lichamelijke ongemakken

Vaak heb je als zwangere vrouw altijd wel iets. Buikpijn, vermoeidheid, rugpijn, misselijkheid, maagzuur en de laatste maanden kun je misschien veel minder dan je zou willen. Je kunt daar best sacherijnig van worden. Dit is niet meer dan normaal. Vaak merken zwangere vrouwen niet dat juist de kleine kwaaltjes een grote invloed kunnen hebben op het humeur omdat ze misschien zelf vinden dat 'ze niet zo moeten zeuren'.

Onzekerheid

Het is normaal als je als zwangere vrouw veel nadenkt en zelfs piekert over de toekomst. Je zult sowieso een hoop vragen hebben. Of dit nu je eerste kindje is (hoe zal ik het doen als moeder) of je tweede (hoe kan ik ze allebei even veel liefde geven), je zult altijd een zekere mate van onzekerheid voelen.


De belangrijkste factor binnen dit alles is vaak je eigen hoofd. Hoe je zelf je dag in gaat en hoe je je wereld op dat moment ziet, bepaalt jouw reactie. Je kunt last hebben van je hormonen en pijn in je rug maar op een stralende zonnige dag besluit je al snel dit te vergeten. Als je daarentegen binnen zit en je verveelt, wil het nog wel eens omslaan in piekeren en druk maken.

Er over praten helpt !

Vaak is het prettig er met iemand over te praten. Vaak helpt het om met iemand te praten die zelf zwanger is geweest. Zij zal je misschien beter begrijpen. Als het kan, praat er dan ook over met je partner. Je gaat strakjes met 2 personen de baby opvoeden en je partner zal misschien met veel dezelfde vragen zitten als jij. Het is vaak fijn om te weten dat je er niet alleen voor staat. Een gesprek hoeft niet altijd oplossingen te bieden, het lucht vaak ook op ! Als je als zwangere langere tijd verdrietig bent of je alleen voelt, blijf er dan niet te lang mee lopen. Praat er over met je verloskundige die je wellicht doorstuurt naar een psycholoog. Een depressie tijdens de zwangerschap komt vaker voor dan je denkt omdat je er vaak wat vatbaarder voor bent. Dit is niets om je voor te schamen en valt vaak goed op te lossen.

Tips voor papa

Mamma kan tijdens de zwangerschap vaak ongrijpbaar overkomen. Het ene moment is ze 'helemaal haarzelf' en het andere moment is ze onredelijk en zoekt ze ruzie. Mamma kan daar ook niet altijd even veel aan doen. Een luisterend oor helpt haar vaak het meeste. Loop niet weg omdat je haar toch niet kan helpen maar neem de tijd en vraag haar naar haar gevoelens. Als je zelf ook niet zeker bent, mag je dat rustig vertellen. Je hoeft niet altijd een rots te zijn !

 

Reacties op 'Emoties tijdens de zwangerschap '

Reacties

Jouw naam:

Foto's over 'Emoties tijdens de zwangerschap '

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Urine afnemen

soms kan het zijn dat de verloskundige of gynaecoloog urine wil afnemen bij je. hoe gaat dat in zijn werk en waarom doen ze dat ?

Acne tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kun je (weer) last krijgen van puistjes en pukketjes. Dit komt doordat alle hormonale veranderingen

HPL

HPL is een hormoon dat vooral tijdens je zwangerschap aan wordt gemaakt en zorgt er onder andere voor dat je lichaam het vruchtje niet afstoot.

Gezond zwanger deel 1

De dochter van Uitzichtmedewerker Hans Stoop is zwanger. Een goede reden voor hem om zich te verdiepen in de relatie tussen gezondheid en zwangerschap. Een verminderde vruchtbaarheid, een problematische zwangerschap en afwijkingen bij de baby zijn vaak te

Vaginale afscheiding

Veel vrouwen hebben tijdens de zwangerschap meer afscheiding dan normaal. Zwangere vrouwen zijn ok gevoelig er voor vaginale infecties.

Prolactine

Prolactine is een zwangerschapshormoon dat zorgt voor je melkproductie. Prolactine zorgt er oook voor dat je baby goed kan groeien in je baarmoeder door als groeihormoon de dienen.

 Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan