Vijfde ziekte

De vijfde ziekte is een relatief onschuldige infectieziekte waarbij rode vlekjes te zien zijn op het gezicht van de kinderen en de wangen vuurrood kunnen worden. De vlekken kunnen zich hierna uitbreiden en er kan wat koorts optreden. Na een dag of 10 is de ziekte voorbij.

Wat is de vijfde ziekte

De vijfde ziekte is een relatief onschuldige infectieziekte. Deze ziekte wordt veroorzaakt door het Parvo B19-virus.
De vijfde ziekte dankt zijn naam aan de groep waartoe het behoort, namelijk de vlekjesziekten. Dit zijn mazelen, rode hond, roodvonk, de vijfde ziekte en de zesde ziekte. Ziekte nummer vier bestaat niet meer omdat dit later een variant op rode hond bleek te zijn.
De vijfde ziekte wordt doorgegeven via speeksel. Dus via niezen, hoesten en zelfs ademen. Omdat de vijfde ziekte niet heel erg besmettelijk is, is er vaak intensief contact nodig voordat je het krijgt. Dit gebeurt onder ander op scholen en op de kinderopvang.
De vijfde ziekte begint met roze of rode vlekjes die zich uitbreiden naar de romp, de armen, de benen en de billen. De kleine vlekjes kunnen samen smelten tot grotere vlekken. Vaak zijn de wangen van het kindje vuurrood. Het kindje kan wat koorts hebben zonder zich echt ziek te voelen. De vlekken kunnen wat jeuken en soms ontstaat er wat gewrichtspijn. Na ongeveer 10 dagen verdwijnen de vlekjes. Tijdens stress, kou of warmte kunnnen de vlekjes terug komen maar verdwijnen dan weer snel.

Hoe behandel je de vijfde ziekte

De vijfde ziekte wordt behandeld met uitzieken. Er komt dus geen medicijn bij kijken. Als je kindje last heeft van koorts of gewrichtspijn kun je eventueel een paracetamol geven. Eventuele jeuk kun je behandelen met mentholpoeder.
Je kindje zal niet erg ziek worden van de vijfde ziekte. Als je kindje toch ziek wordt, koorts krijgt, lusteloos wordt of als je het niet vertrouwt ga dan naar de huisarts

De vijfde ziekte en zwangerschap

De vijfde ziekte is gevaarlijk voor je kindje in de eerste helft van de zwangerschap. De vijfde ziekte kan zorgen voor bloedarmoede bij je kindje waaraan je kindje zelfs kan overlijden. De kans dat je kindje er niets aan overhoudt, is overigens meer dan 90%. Als je zwanger bent en vermoed dat je de vijfde ziekte hebt opgelopen, neem dan direct contact op met je huisarts. Deze kan jou dan testen en je doorverwijzen naar het ziekenhuis waar je kindje in de gaten kan worden gehouden.

 

Reacties op 'Vijfde ziekte'

Reacties

Jouw naam:

Lees meer ... !

Pseudokroep

Pseudokroep is een infectieziekte aan de bovenste luchtwegen die vaka gepaard gaat met benauwdheid, blahoest, heesheid en een piepend of gierend geluid. Zowel ouders als kinderen kunnen er erg van schrikken. Een pseudokroep aanval is doorgaans onschadelij

Hielprik

In de kraamweek wordt je baby goed in de gaten gehouden door zowel de kraamverzorgster als de verloskundige maar ook komt er aan het einde van deze week een (wijk)verpleegkundige langs om de hielprik af te nemen. In dit artikel legt brabbels uit wat de hi

Berg bij baby's

Berg bij baby's komt vaak voor en is een volkomen onschuldige aandoening. Berg ziet er uit als witte tot geel/bruine schilfers op het hoofdje van je baby.

Baby acne: pukkeltjes bij jouw baby

Veel baby's krijgen op hele jonge leeftijd baby acne. Vaak is de acne nog niet aanwezig bij de geboorte maar na ongeveer 3 weken komen er pukkeltjes op de wangen en rond de mond. Baby acne ziet er hetzelfde uit als jeugdpuistjes maar trekt binnen een paar

Zesde ziekte

De zesde ziekte is een relatief onschuldige infectieziekte die wordt veroorzaakt door het herpes virus dat via de mond (niesen etc) wordt overgegeven. Kenmerkend is een periode van koorts van 3 tot 5 dagen waarna er rode vlekjes op de huid ontstaan.

 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan