Wanneer kun je geen zwangerschapstest gebruiken ?
Zodra je denkt dat je zwanger bent wil je dat natuurlijk graag testen. Meestal doe je dat via een zwangerschapstest die je thuis gebruik. Toch kan het voorkomen dat je zo'n test niet mag/kunt gebruiken.
Wanneer de test niet goed meer is
De belangrijkste reden om niet te testen is de datum van de test. Gebruik nooit een te oude zwangerschapstest. Je loopt dan de kans dat de zwangerschapstest niet meer uitslaat terwijl je wel zwanger bent of zelfs dat de test wel uitslaat wanneer je niet zwanger bent.
Wanneer het nog te vroeg is
Zwangerschapstesten meten het hCG hormoon in jouw bloed. Pas nadat het vruchtje is ingenesteld gaat jouw lichaam het hCG hormoon aanmaken. Je kunt dus nooit vroeger testen dan een paar dagen na de innesteling. Dit gebeurt pas 1 tot wel 2 weken na de bevruchting. Je kunt op de dag dat je ongesteld zou moeten worden met ongeveer 75% zekerheid testen of je zwanger bent. Een week later heb je pas 99% zekerheid dat je echt een zwangerschap kunt meten met een zwangerschapstest. Voor vroege zwangerschapstesten is dat overigens zo'n 4 dagen eerder allemaal.
Wanneer de omstandigheden niet goed zijn
Een zwangerschapstest is alleen betrouwbaar wanneer je deze uit kunt voeren volgens de beschrijving. Je hebt hiervoor ochtendurine nodig (wanneer je aan het begin van de zwangerschap wilt testen) en voor sommige testen, om de urine op te vangen, heb je een steriele beker nodig.
Een test die niet in de ochtend wordt afgenomen kan leiden tot het niet herkennen van een zwangerschap omdat de urine te veel verdund is.
Een test die wordt vervuild met bijvoorbeeld zeepresten uit een beker kan er toe leiden dat de test aangeeft dat je zwanger bent terwijl je dat niet bent.
Wanneer je net zwanger bent geweest
Een zwangerschap kan nog een aantal maanden zwangerschapshormonen in jouw lichaam achter laten. Deze zwangerschapshormonen zullen er voor zorgen dat elke zwangerschapstest positief uitslaat. Of je nu zwanger bent of niet. Het is overigens een fabeltje dat je niet zwanger kunt worden na een zwangerschap of wanneer je borstvoeding geeft. De kans is wel eens tul kleiner maar je kunt gewoon zwanger worden !
Wanneer je net een miskraam hebt gehad
Wanneer je net een miskraam hebt gehad ben je net zwanger geweest. Deze zwangerschap zorgt er voor dat je een verhoogde concentratie zwangerschapshormoon in je bloed hebt. De test kan dan dus ten onrechte zeggen dat je (weer) zwanger bent. Deze hormonen kunnen nog wel een paar maanden in jouw lichaam blijven. Tot die tijd kun je dus niet betrouwbaar testen met een zwangerschapstest.
Wanneer je medicijnen gebruikt
Sommige medicijnen zorgen er voor dat er meer hCG hormoonniveau in je lichaam stijgt. Een zwangerschapstest reageert daar op en zal dan een verkeerd resultaat geven. De zwangerschapstest zegt dan dus dat je zwanger bent terwijl je dat misschien helemaal niet bent. Medicijnen tegen onvruchtbaarheid, anti epileptica, kalmeringsmiddelen en nog een aantal medicijnen kunnen een verkeerd beeld geven. In de bijsluiter van de medicijnen die je gebruikt kun je terugvinden of dit effect heeft op een zwangerschapstest. Wanneer je twijfelt kun je het ook altijd aan de apotheker vragen.
Welke test moet ik dan doen ?
Wanneer je denkt dat je zwanger bent maar je geen goede thuistest kan doen neem je contact op met je huisartst. De huisarts kan een bloedtest afnemen of je duursturen naar de verloskundige voor een inwendig onderzoek of een echo.