hCG Hormoon tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent, begint je lichaam al snel met het produceren van het hCG hormoon. Dit hormoon wordt ook gemeten met een zwangerschapstest. Lees hier alles over het hCG hormoon

hCG hormoon na de conceptie

Als je net zwanger bent geworden, produceert het Embryo het hCG hormoon. Later wordt dit overgenomen door de placenta. Als je net zwanger bent, zorgt het hCG hormoon er voor dat je ook andere zwangerschapshormonen aan gaat maken zoals progesteron. Progesteron zorgt er onder andere voor dat je baarmoeder beter doorbloed wordt waardoor je kindje kan innestelen en groeien. hCG stuurt dus een hoop andere hormonen aan en is daarom erg belangrijk voor je zwangerschap.

Steeds meer hCG

Na de bevruchting en de innesteling zullen de waarden van het hCG hormoon in je bloed ongeveer iedere anderhalve tot 2 dagen verdubbelen. In het tweede en derde trimester nemen de waardes weer wat af tot na je bevalling waarna de hCG waardes weer normaal zijn.
Afwijkende hCG waarden kunnen een teken zijn van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of andere problemen met de zwangerschap. hCG wordt ook meegenomen in een combinatietest.

hCG en zwangerschapstesten

Doordat het embryo er al meteen voor zorgt dat er extra hCG in jouw bloed zit, kan een zwangerschapstest al vrij snel aantonen dat je zwanger bent. Als er te eel hCG in je bloed zit, zal dat via je urine afgevoerd worden. Meestal is dat vanaf week 4 goed te meten. Echter, hoe langer je wacht hoe meer hCG hormoon er in jouw bloed te vinden is en hoe betrouwbaarder de test zal zijn. Een zwangerschapstest kun je al uitvoeren vanaf de eerste dag van je gemiste menstruatie. Je kunt voor een echt betrouwbaar resultaat beter een weekje wachten of de test herhalen.

 

Reacties op 'hCG Hormoon'

Reacties

Anoniem
Op mijn bloedafname uitslag staat er <1 bij HCG en referentie bereik <10. wat betekent dit?

Jouw naam:

Lees meer ... !

Haargroei tijdens de zwangerschap

Tijdes je zwangerschap veranderd er veel in je lichaam. Je haar reageert daar ook op. Je haar valt bijvoorbeeld veel minder uit. Je kunt ook te maken krijgen van meer lichaamshaar.

Acne tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kun je (weer) last krijgen van puistjes en pukketjes. Dit komt doordat alle hormonale veranderingen

Bandenpijn

Bandenpijn ontstaat doordat je baarmoeder groeit. Hierdoor komt er veel druk te staan op je spieren die je bekken bij elkaar houden. Dit veroorzaakt een scherpe en lang aanhoudende pijn aan de onderkant van je buik.

Bloedarmoede tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap heb je een grote kans op bloedarmoede. Bij bloedarmoede voel je je vaak moe en duizelig doordat je bloed minder zuurstof kan leveren aan je lichaam.

Slecht slapen tijdens de zwangerschap

Veel vrouwen slapen slechter tijdens hun zwangerschap. Vaak komt dit door spanning of in het laatste trimester wanneer je niet meer lekker kunt liggen.

Nesteldrang

Veel zwangere vrouwen krijgen voordat de baby komt last van nesteldrang. Dit is een drang om het huis op te ruimen of soms compleet te verbouwen.

 



Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan