Baby laten huilen of niet

Met enige regelmaat vlamt de discussie 'je baby laten huilen of niet' weer op. Maar wat zit daar nu precies achter ? Wat zeggen de voor- en tegenstanders ?

  • Baby laten huilen of niet

Voorstanders van je baby laten huilen

Je baby laten huilen is afkomstig van de 'Cry It Out' methode. Deze methode is een gestructureerde methode om je baby te leren om zelf in slaap te vallen. De methode leert je baby zelf de vaardigheid van het 'in slaap vallen'. Niet alleen om de nacht in te gaan maar ook tijdens slaapjes overdag.
De methode werkt als volgt

  1. Leg je baby in bed wanneer je baby ontspannen en moe is
  2. Neem kort afscheid en verlaat de kamer
  3. Wanneer je baby voor de eerste keer huilt, wacht dan 3 minuten
  4. Troost je baby kort en verlaat de kamer
  5. Wanneer je baby weer gaat huilen wacht dan 5 minuten en de volgende keer 10 minuten
  6. De volgende dag verhoog je het interval naar 5,10 en 12 minuten en de dag daarna verhoog je het interval nog verder
  • In slaap vallen is een vaardigheid - De voorstanders van je baby laten huilen gaan er van uit dat het leren slapen een vaardigheid is die je baby moet leren. Wanneer je je baby de kans geeft, wil je baby het zelf leren om in slaap te vallen. Wanneer je je baby altijd in slaap wiegt krijgt je baby die kans niet.
  • laten huilen is geen doel - laten huilen is natuurlijk geen doel op zich. De tegenstanders van deze methode willen het graag zo laten overkomen maar het laten huilen hoort bij een grotere methode waarbij je baby geleerd wordt in slaap te vallen.
  • snelle resultaten - mits goed toegepast, levert deze methode volgens de voorstanders snel resultaat en zorgt deze methode op korte termijn al voor een beter uitgeruste en gezonde baby.

Tegenstanders van je baby laten huilen

Tegenstanders van je baby laten huilen hangen vaak een 'no-tears' methode aan. Dit is een methode die er van uit gaat dat juist het slaapritueel een belangrijk moment is tussen jou en je baby . Je baby is vanaf het begin al gewend om aan de borst in slaap te vallen en met deze methode wordt dit langzaam vervangen door een ander positief slaapritueel. Het naar bed gaan moet juist iets positiefs blijven waar je baby naar uit kijkt. Er zijn verschillende methoden die allemaal ongeveer op hetzelfde neerkomen.

  1. Breng je baby pas naar bed wanneer je baby ontspannen en moe is
  2. Wieg je baby in slaap, zing een zacht liedje of aai over je baby's wang
  3. Wanneer je baby voor de eerste keer huilt, wacht dan niet en troost je baby zodat je baby zich weer veilig voelt
  4. Langzaam zal je merken dat het in slaap vallen steeds beter gaat en uiteindelijk heeft je baby steeds minder hulp nodig
  • laten huilen levert stress op - bij huilende baby's wordt veel stress gemeten. Deze stress is niet goed voor een kinderlijfje dat zich toch nog volop aan het ontwikkelen is en het kan er voor zorgen dat je baby juist slechter gaat slapen.
  • baby's huilen niet voor niets - baby's huilen om een reden. Wanneer een baby huilt, wil de baby getroost worden. Wanneer je dit niet doet, leert je baby volgens de tegenstanders dat je baby niet op jou kan vertrouwen. Volgens de tegenstanders kun je je baby beter altijd laten zien dat je voor hem of haar klaar staat. Dit is beter voor de relatie met je baby
  • als er wel wat aan de hand is - tegenstanders van je baby laten huilen merken op dat op het moment dat er echt iets aan de hand is er niet naar de baby gekeken wordt. Je laat je baby huilen zonder zeker te weten wat de reden er achter is.
  • geen slechte ervaringen - de bedenkers van deze 'no tears'methode denken dat de slechte ervaringen die je baby opdoet met slapen wel heel het leven lang kunnen duren en willen dat voorkomen.

Nooit zomaar laten huilen

Wanneer je de voor-, en tegen argumenten hebt gelezen, zie je dus dat beide kampen nooit zomaar een baby laten huilen. De aanhangers van de 'cry it out' methode proberen er ook altijd voor te zorgen dat de baby tevreden is voordat de baby naar bed gaat en zien huilen als een noodzakelijk kwaad in het belang van de baby.
Je baby zomaar laten huilen wanneer je baby niet kan slapen of om een andere reden huilt is dus nooit (NOOIT!) een goed idee. Controleer altijd eerst waarom je baby huilt. Huilen is voor een baby de enige vorm van communicatie en dat doen ze niet zonder een reden.

 

Reacties op 'Baby laten huilen of niet'

Reacties

José
Wij laten ons kindje niet huilen. We hebben het meerdere periodes geprobeerd, maar ze raakt er alleen maar meer van in paniek, tot overgeven aan toe, één groot drama en superzielig. Uiteindelijk hadden we onszelf er alleen maar mee omdat ze dan urenlang niet meer wilde slapen. Bij ons is het: zo snel mogelijk erbij zijn zodat ze niet echt wakker wordt, dan kunnen wij tenminste ook slapen :)

Isabelle
Ik zoek ook iets tussenin. We zorgen ervoor dat onze baby alles heeft (schone luier,flesje gedronken, veel tijd om een boertje te laten en zijn papje te laten zakken). Daarna een verhaaltje en bedje in. Via de babyfoon houden we een oogje in het zeil en als hij dan +- 10 minuten huilt nemen we een kijkje om hem te troosten. Werkt prima.

Anoniem
Ik ben meer van ertussenin: als de baby klaagt, even vijf minuutjes (en nooit langer dan dat) aanhoren, en als hij dan nog steeds niet stil is over tot het 'niet laten huilen-regime' van hierboven. Dit is wat Paula Druckerman in haar boek 'Franse kinderen gooien niet met eten' omschrijft als De Pauze. Je voorkomt ermee dat een kleine baby went aan bepaalde vaste dingen (zoals wiegen, voeden enz.) om in slaap te kunnen vallen, maar zonder hem langdurig alleen te laten huilen, zoals in de cry-it-out-methode wel het geval is.

Jouw naam:

Foto's over 'Baby laten huilen of niet'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Baby laten huilen of niet

Met enige regelmaat vlamt de discussie 'je baby laten huilen of niet' weer op. Maar wat zit daar nu precies achter ? Wat zeggen de voor en tegenstanders ?

Baby in bed leggen

Hoe je je baby op bed legt verschilt van ouder tot ouder. Baby's zijn verschillend en ouders ook. Er is niet 1 goede manier om je baby op bed te leggen. Maar hoe je je baby ook op bed legt. Denk wel aan de veiligheid van je baby en weest consequent.

Het (veranderende) slaappatroon van je baby

Het slaappatroon van je kindje brengt veel ouders tot bijna wanhoop in het eerste jaar. Maar vrees niet, ook jouw kleintje gaat uiteindelijk doorslapen. Hoe het slaappatroon van je kindje zich ontwikkelt lees je hier.

 


 
 
 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan