Buikpijn en darmkrampjes s bij baby?s

 • Buikpijn en darmkrampjes

Veel jongen baby's hebben de eerste 3 a 4 maanden last van darmkrampjes. In de meeste gevallen verdwijnt dit vanzelf na deze tijd en zijn darmkrampjes geen reden om je zorgen te maken. Wat je kunt doen om jouw baby met darmkrampjes te helpen, kun je hier lezen.

Darmkrampjes herkennen

Darmkrampjes zijn soms lastig te herkennen. De baby kan niet zeggen wat er mis is en het gehuil, dat gepaard gaat met darmkrampjes, is niet altijd even gemakkelijk te plaatsen.

 • Lange hevige huilbuien van 30 to 60 minuten
 • Schoppen met de benen
 • Baby huilt met gebalde vuisten
 • Het huilen begint enige tijd na het eten

Waarom heeft mijn baby darmkrampjes ?

Helaas is de oorzaak van damkrampjes nog niet helemaal bekend. De meeste deskundigen geloven dat het darmkanaal nog niet helemaal rijp is voor het vaste voedsel waar je baby plotseling op over gaat en dat daardoor krampjes ontstaan. In de baarmoeder 'dronk' jouw baby slechts wat vruchtwater en hadden de darmpjes nog maar weinig te doen. Nu je baby flesvoeding of borstvoeding krijgt, moeten de darmpjes echt aan het werk en dat kan krampjes veroorzaken. Bovendien worden de darmen door deze voeding gestimuleerd om zich verder te ontwikkelen en om verder te groeien. Hierdoor kan jouw baby ook last krijgen van darmkrampjes.

Hoe vaak komt het voor en wanneer gaat het weg

Bijna iedere baby heeft wel last van darmkrampjes. Ongeveer 10% van alle baby's heeft erg veel last van darmkrampen. Vaak zie je dat de eerste 2 weken de baby weinig of geen darmkrampjes heeft. Dan, na een week of twee, drie ontstaan de eerste darmkrampjes. Totdat de baby anderhalve maand oud is, kunnen deze krampjes steeds erger worden. Daarna wordend de aanvallen langzaam steeds iets minder erg totdat je baby 3 a 4 maanden is. Dan verdwijnen de darmkrampjes en komen deze ook niet meer terug.

Wat kun je als ouder doen ?

Darmkrampjes gaan gelukkig vanzelf over. Tot die tijd kun je het je baby zo gemakkelijk mogelijk maken als hij of zij last van darmkrampjes heeft.

 • Veel baby's vinden het prettig om op hun buik, op jouw onderarm te liggen terwijl jij jouw baby rustig heen en weer wiegt.
 • Andere baby's vinden het prettig als je hun beentjes beweegt in een fietsende beweging
 • Soms vinden baby's het prettig om in de foetushouding te liggen, met hun ruggetje gekromd en hun beentjes gekruist
 • Houd het buikje van je baby warm met een kruikje (maar niet te warm, het hoeft geen kruik te zijn die heel de nacht mee gaat !)
 • Zorg dat je kindje geen lucht binnenkrijgt bij het voeden en dat het mondje goed aansluit
 • Als je kindje flesvoeding krijgt, probeer dan een kleinere speen als je kindje te gulzig drinkt
 • Als je borstvoeding geeft, probeer dan pittige en kruidige voedingsmidellen te vermijden
 • Heeft jouw baby last gehad van darmkrampjes


  Nee, gelukkig niet
  Ja, een klein beetje
  Ja, heel veel

 

Reacties op 'Buikpijn en darmkrampjes '

Reacties

Jouw naam:

Foto's over 'Buikpijn en darmkrampjes '

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Doofheid en slechthorendheid bij baby's

Doofheid en slechthorendheid bij baby's kan er voor zorgen dat je baby al snel een achterstand oploopt in de ontwikkeling. Het is daarom belangrijk om een gehoorprobleem zo snel mogelijk op te sporen

Mazelen

Mazelen is een erg besmettelijke infectieziekte die vooral ernstig kan zijn voor kinderen onder de 5 jaar. De mazelen begint vaak met griep achtige verschijnselen waarna er vlekjes op de binnenkant van de wangen komen en daarna huiduitslag

Blaasontsteking bij baby's en kleine kinderen

bij een blaasontsteking is het slijmvlies aan de binnenkant van de blaas van jouw baby of kindje ontstoken. Bij een volwassene herken je een blaasonsteking vrij snel maar bij jonge kinderen kan dat om verschillende redenen erg lastig zijn. Hier lees je al

Berg bij baby's

Berg bij baby's komt vaak voor en is een volkomen onschuldige aandoening. Berg ziet er uit als witte tot geel/bruine schilfers op het hoofdje van je baby.

 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan