Buikpijn en darmkrampjes s bij baby?s

 • Buikpijn en darmkrampjes

Veel jongen baby's hebben de eerste 3 a 4 maanden last van darmkrampjes. In de meeste gevallen verdwijnt dit vanzelf na deze tijd en zijn darmkrampjes geen reden om je zorgen te maken. Wat je kunt doen om jouw baby met darmkrampjes te helpen, kun je hier lezen.

Darmkrampjes herkennen

Darmkrampjes zijn soms lastig te herkennen. De baby kan niet zeggen wat er mis is en het gehuil, dat gepaard gaat met darmkrampjes, is niet altijd even gemakkelijk te plaatsen.

 • Lange hevige huilbuien van 30 to 60 minuten
 • Schoppen met de benen
 • Baby huilt met gebalde vuisten
 • Het huilen begint enige tijd na het eten

Waarom heeft mijn baby darmkrampjes ?

Helaas is de oorzaak van damkrampjes nog niet helemaal bekend. De meeste deskundigen geloven dat het darmkanaal nog niet helemaal rijp is voor het vaste voedsel waar je baby plotseling op over gaat en dat daardoor krampjes ontstaan. In de baarmoeder 'dronk' jouw baby slechts wat vruchtwater en hadden de darmpjes nog maar weinig te doen. Nu je baby flesvoeding of borstvoeding krijgt, moeten de darmpjes echt aan het werk en dat kan krampjes veroorzaken. Bovendien worden de darmen door deze voeding gestimuleerd om zich verder te ontwikkelen en om verder te groeien. Hierdoor kan jouw baby ook last krijgen van darmkrampjes.

Hoe vaak komt het voor en wanneer gaat het weg

Bijna iedere baby heeft wel last van darmkrampjes. Ongeveer 10% van alle baby's heeft erg veel last van darmkrampen. Vaak zie je dat de eerste 2 weken de baby weinig of geen darmkrampjes heeft. Dan, na een week of twee, drie ontstaan de eerste darmkrampjes. Totdat de baby anderhalve maand oud is, kunnen deze krampjes steeds erger worden. Daarna wordend de aanvallen langzaam steeds iets minder erg totdat je baby 3 a 4 maanden is. Dan verdwijnen de darmkrampjes en komen deze ook niet meer terug.

Wat kun je als ouder doen ?

Darmkrampjes gaan gelukkig vanzelf over. Tot die tijd kun je het je baby zo gemakkelijk mogelijk maken als hij of zij last van darmkrampjes heeft.

 • Veel baby's vinden het prettig om op hun buik, op jouw onderarm te liggen terwijl jij jouw baby rustig heen en weer wiegt.
 • Andere baby's vinden het prettig als je hun beentjes beweegt in een fietsende beweging
 • Soms vinden baby's het prettig om in de foetushouding te liggen, met hun ruggetje gekromd en hun beentjes gekruist
 • Houd het buikje van je baby warm met een kruikje (maar niet te warm, het hoeft geen kruik te zijn die heel de nacht mee gaat !)
 • Zorg dat je kindje geen lucht binnenkrijgt bij het voeden en dat het mondje goed aansluit
 • Als je kindje flesvoeding krijgt, probeer dan een kleinere speen als je kindje te gulzig drinkt
 • Als je borstvoeding geeft, probeer dan pittige en kruidige voedingsmidellen te vermijden
 • Heeft jouw baby last gehad van darmkrampjes


  Nee, gelukkig niet
  Ja, een klein beetje
  Ja, heel veel

 

Reacties op 'Buikpijn en darmkrampjes '

Reacties

Jouw naam:

Foto's over 'Buikpijn en darmkrampjes '

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Bof

De kinderziekte de bof is een virusziekte waarbij de wang van het kindje erg dit wordt doordat de speekselklier onder de wang is ontstoken

Vakantiekwaaltjes

Als je op vakantie gaat zul je altijd zien dat je kindje ziek wordt. Hoe ga je daar mee om en wat zijn de meest voorkomende vakantiekwaaltjes ?

Kinderziekten

Alles over kinderziekten en handige tips om er zo goed mogelijk doorheen te komen

Hielprik

In de kraamweek wordt je baby goed in de gaten gehouden door zowel de kraamverzorgster als de verloskundige maar ook komt er aan het einde van deze week een (wijk)verpleegkundige langs om de hielprik af te nemen. In dit artikel legt brabbels uit wat de hi

Spruw

Spruw is een schimmelinfectie in de mond en op de lippen van je baby. Spruw kan over het algemeen geen kwaad en hoeft ook niet altijd behandeld worden. Lees hier alles over wat je moet doen als je baby spruw heeft.

 


 
 
 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan