Osteopathie bij baby's en (jonge) kinderen.

Er is niets indrukwekkender in het leven dan een kind krijgen. Ik ben zelf een 'late' papa en de geboorte van mijn zoontje Teije wordt vooralsnog door niets geëvenaard. Vooral het eerste kind, wat een emotiebommetje is dat! In een klap ben je je bewust van de kwetsbaarheid van je kleintje en borrelt er een onstuitbare drang in je op om je nazaat tegen al het onheil van de wereld te beschermen. Heel natuurlijk, en uiteraard absoluut geen probleem, zolang je met elkaar maar lekker in de roze wolk kan hangen. Maar wat als je kindje veel huilt? En dan niet zomaar huilen, maar een hoog, paniekerig, ontroostbaar krijsen dat recht door je ziel snijdt. Huilen dat het hele gezin nachten wakker houdt. Wat dan? Of als je kindje elke voeding in een creatief boogje over je schone blouse uitstort? Hetzelfde met darmkrampjes, slecht slapen, voorkeurshouding en noem maar op. Als je nutriton, zuurremmers, stand van het bedje, inbakeren en alle andere tips hebt geprobeerd en tot de conclusie komt dat niets werkt, als je de wanhoop nabij bent, of al lang voorbij dat punt, is er gelukkig nog een oplossing.

Een osteopaat behandelt baby's met deze klachten, die het gevolg zijn van een 'afwijkende' ligging in de baarmoeder en/of van een (al dan niet zware) bevalling. Tijdens de bevalling of (in mindere mate) ten gevolge van een 'afwijkende' ligging in de baarmoeder komt er enorme druk te staan op het schedeltje van je baby. De schedel is gebouwd om dit te weerstaan; de schedelbotjes zijn bij een baby nog los van elkaar, zodat ze langs elkaar kunnen schuiven. Desalniettemin komt het weefsel van het schedeltje enorm onder spanning te staan en vaak houdt het weefsel die spanning vast.

De trekkracht in dit weefsel is naar binnen toe gericht. Anders gezegd: de spanning in het weefsel van de schedel houdt de schedel "klein". De hersenen gaan na de geboorte ontplooien en groeien, dus drukken ze aan de binnenkant tegen de schedel om deze "groter" te maken. Er zijn nu dus twee tegenovergestelde krachten. Het weefsel trekt de schedel naar binnen toe, en de hersenen proberen naar buiten toe te drukken. Het schedeltje komt daardoor meer en meer op spanning te staan (denk aan een voetbal die je oppompt) en daar heeft je baby'tje last van.

Stel je voor dat je een riem om je hoofd hebt en dat je die riem strak aantrekt. De spanning in het schedeltje van je baby zal ongeveer zo aanvoelen. Het hierboven omschreven fenomeen leidt tot tal van problemen. Via een heel klein gaatje, net achter de oren, komt een zenuw de schedel uit. Deze zenuw heeft erg veel invloed op het functioneren van de organen in de buik. Als de schedel erg gespannen is gaat die zenuw anders werken dan hij zou moeten. Hierdoor sluit de maagingang niet goed, met reflux tot gevolg, of blijft de maaguitgang of de overgang van de dunne darm naar de dikke darm dicht, met darmkrampen tot gevolg. Die zelfde weefselspanning trekt de botten van de schedel scheef waardoor je kindje een voorkeurshouding en een 'afplatting' ontwikkelt.

De oplossing voor al deze problemen is om de spanning uit het weefsel van de schedel te halen, en dat is precies wat een osteopaat doet. Met mijn handen voel ik, heel voorzichtig, waar die spanningen precies zitten en door het weefsel een beetje te ondersteunen ontspant het (alsof je wat lucht uit de voetbal laat lopen). Die ontspanning voelt je baby ook en hierdoor wordt hij rustig of valt in slaap. Door de ontspanning in het schedeltje komt de eerder genoemde zenuw weer "vrij" of corrigeert de vorm van de schedel.

Een osteopaat heeft een vijfjarige opleiding gehad na een HBO studie in de gezondheidszorg. Het is deze gedegen opleiding samen met het feit dat een osteopaat bij baby's nooit dwingende technieken zoals 'holdingtechnieken' (techniek die de baby weer in de foetus houding brengt) of manipulaties gebruikt dat maakt dat een osteopatische behandeling volstrekt veilig is. Helaas zijn er therapeuten die zich osteopaat noemen, maar dat niet zijn. Zij hebben niet de vereiste opleiding en vooropleiding gehad. Heeft u interesse in osteopathie? Controleer dan of de therapeut staat ingeschreven in het Nederlands Register voor Osteopathie (NRO) (http://www.osteopathie-nro.nl/).

Axel Staps D.O.-mro

Axel Staps is osteopaat bij 'Movere praktijk voor osteopathie' te Haarlem. NRO geregistreerd (nr 39). http://www.osteopathie-movere.com

 

Reacties op 'Osteopathie bij baby's en jonge kinderen.'

Reacties

Jouw naam:

Foto's over 'Osteopathie bij baby's en jonge kinderen.'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan