Krentenbaard

Krentenbaard is een besmettelijke infectieziekte waarbij meestal rond de mond en neus rode vlekken en blaasjes met pus te zien zijn die erg kunnen jeuken. Een besmetting gaat meestal binnen 1 tot 3 weken weer voorbij

Wat is krentenbaard

Een krentenbaard is een infectie die door bacteriën wordt veroorzaakt. Er zijn 3 soorten bacteriën die dit kunnen veroorzaken waarvan de stafylokok de meest voorkomende is. Krentenbaard is erg besmettelijk en kan gemakkelijk worden doorgegeven, ook aan volwassenen. De besmetting wordt doorgegeven doordat het kindje vocht op de handen krijgt en ergens aan zit dat iemand anders dan weer aanraakt (zoals speelgoed) en dan het gezicht aanraakt.
Een besmetting begint dan ook vaak ergens in het gezicht bij een wondje, korstje of kloofje. Krentenbaard kan zich daarna uitbreiden tot over heel het lichaam maar meestal blijft de besmetting beperkt tot een deel van het gezicht en of de hals. Krentenbaard blijft besmettelijk tot het einde van de ziekte. Totdat alle blaasjes zijn ingedroogd kun je dus krentenbaard doorgeven.

Hoe behandel je een krentenbaard

Een krentenbaard gaat eigenlijk vanzelf over. Eventueel kan wat zinkzalf helpen om de blaasjes sneller uit te laten drogen.
Een huisarts kan ook antibiotica zalf voorgeschrijen die je op de blaasjes kan smeren.
Als de krentenbaard na 3 weken niet over gaat, krijg je meestal antibiotica in vloeibare of tabletvorm voorgeschreven.
De huisarts kan ook besluiten direct antibiotica voor te schrijven zodat de besmetting sneller over gaat. Veel huisartsen zijn hier echter terughoudend mee.

Je kind en een krentenbaard

De krentenbaard wordt overgedragen via aanraking. Als de bacterie in een wondje of kloofje komt, kun je besmet raken. Het is dus belangrijk om je kindje goed schoon te houden, de nagels kort te houden en de handen vaak te wassen wanneer er een infectie in je omgeving geconstateerd is.
Als je kindje een krentenbaard heeft, geef hem of haar dan een eigen handdoek en was je eigen handen vaak met bacterie dodende zeep.
Laat je kindje niet aan de blaasjes krabbelen. Zo kan de bacterie zich snel verplaatsen en wordt de besmetting alleen maar groter.
Was je kindje 1 maal per dag met zeep om bacteriën die al op de huid zitten te verwijderen

 

Reacties op 'Krentenbaard'

Reacties

Jouw naam:

Lees meer ... !

Hielprik

In de kraamweek wordt je baby goed in de gaten gehouden door zowel de kraamverzorgster als de verloskundige maar ook komt er aan het einde van deze week een (wijk)verpleegkundige langs om de hielprik af te nemen. In dit artikel legt brabbels uit wat de hi

Zesde ziekte

De zesde ziekte is een relatief onschuldige infectieziekte die wordt veroorzaakt door het herpes virus dat via de mond (niesen etc) wordt overgegeven. Kenmerkend is een periode van koorts van 3 tot 5 dagen waarna er rode vlekjes op de huid ontstaan.

Vijfde ziekte

De vijfde ziekte is een relatief onschuldige infectieziekte waarbij rode vlekjes te zien zijn op het gezicht van de kinderen en de wangen vuurrood kunnen worden. De vlekken kunnen zich hierna uitbreiden en er kan wat koorts optreden. Na een dag of 10 is

Diarree bij baby's en kleine kinderen

Diarree bij baby's en kleine kinderen komt relatief vaak voor. Vaak is de diarree van korte duur en merkt jouw kindje er niet zo heel veel van. Pas wel op met diarree want zeker bij kleine kinderen kan diarree uitdroging veroorzaken.