Kraamzorg regelen

Kraamzorg regelen doe je in de eerste 3 maanden van je zwangerschap. Een kraamverzorgster kan je na je bevalling helpen met de zorg voor jou en je baby. Je krijgt in Nederland standaard 44 uur kraamzorg maar omdat er niet altijd genoeg verzorgsters zijn is het handig dit al vroeg aan te vragen !

  • kraamzorg

Wat doet de kraamzorg

Een kraamverzorgster is er om jou te helpen na je bevalling. Een kraamverzorgster is dan ook het eerste aanspreekpunt bij vragen over je baby. Zo help een kraamverzorgster met het wassen van je baby, het voeden en aankleden van je baby en geeft ze praktische tips. Ook zal je kraamverzorgster helpen met wat licht huishoudelijk werk waar je nu zelf even niet aan toe komt. Een kraamverzorgster zal jou ook helpen om je borstvoeding op gang te brengen door jou uit te leggen hoe je het beste borstvoeding kunt geven.

Welk buro

Afhankelijk van welke verzekering je hebt mag je zelf een kraamzorgburo uitzoeken of doet je verzekering dit voor je. Als je zelf een buro uit mag zoeken informeer dan bij vrienden en kennissen naar hun ervaringen. Bij je eerste kindje is het prettig om een ervaren kraamverzorgster bij je te hebben die je alles goed en helder uit kan leggen. Bij een volgende zwangerschap is dat misschien niet zo heel belangrijk meer omdat je zelf beter weet wat je aan het doen bent.
Ook zit er soms groot verschil tussen kraamburo's in hoe flexibel de zorg in valt te delen en hoe het buro omgaat met wisselingen. Bij sommige buro's krijg je bijna dagelijks een andere kraamverzorgster terwijl andere (de meeste) buro's jou een vast verzorgster toewijzen.

Hoe veel zorg krijg je ?

De basisverzekering dekt in Nederland de kraamzorg. Standaard krijgt een vrouw die net bevallen is 49 uur kraamzorg. Afhanelijk van je hbehoefte aan zorg kan dit uitgebreid worden tot 80 uur of verminder worden tot 24 uur.Tijdens je intake wordt het aantal uren waar jij recht op hebt bepaald.
De basisverzekering vergoed de kraamzorg vaak niet helemaal en als je standaard verzekert bent moet je 4 euro per uur zelf bijbetalen. Als je aanvullend bent verzekert dan wordt dit meestal helemaal vergoed. Informeer dus goed bij je verzekering of en hoeveel je moet bijbetalen. Ook worden extra huisbezoeken niet altijd vergoed.
Het kan zijn dat er een tekort aan personeel is in de kraamzorg. Als dit zo is kan het zo zijn dat je minder zorg krijgt dan was afgesproken. Sommige verzekeringen vergoeden het dan als je zelf iemand inhuurt om je te helpen !

 

Reacties op 'Kraamzorg'

Reacties

Anoniem
De basisverzekering vergoedT, standaard verzekerD bent

Jouw naam:


 
 
 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan