Baby temperaturen

Tijdens de kraamtijd zul je je baby dagelijks moeten temperaturen. Je pasgeboren kindje moet goed op temperatuur blijven maar mag ook niet te warm worden. Hoe temperatuur je je baby en waarom precies ?

  • Baby temperaturen

Waarom temperaturen

De temperatuur van de baby zegt veel over de gesteldheid van de baby. Als je kindje een iets te lage temperatuur heeft, kan je kindje zich waarschijnlijk nog niet zelf goed warm houden. Als je kindje iets te warm is, lukt dat waarschijnlijk wel maar heb je je kindje te warm aangekleed.
Een pasgeboren kindje mag eigenlijk geen verhoging of verlaging hebben. De temperatuur hoort tussen de 36.5 en 37.5 graden te zijn. Alles wat daar van afwijkt kan een aanwijzing zijn voor bijvoorbeeld een infectie (maar natuurlijk kan je kindje ook gewoon iets te warm of te koud zijn aangekleed)
Als je kindje een klein beetje verhoging heeft, tussen de 37.5 en 38 graden koel je kindje dan wat af door je kindje minder warm aan te kleden. Herhaal het temperaturen na een uurtje nog een keer. Blijft de verhoging dan neem dan contact op met de verloskundige.
Is de temperatuur hoger dan 38 graden neem dan altijd contact op met de verloskundige of de huisarts en zorg dat je kindje wat af kan koelen in de tussentijd.
Als je kindje een beetje verlaging heeft, tussen de 36 en 36.5 kleed je kindje dan wat warmer aan en herhaal het temperaturen na een uurtje nog een keertje. Als je kindje dan nog steeds te koud is. neem dan contact op met de verloskundige.
Als je kindje kouder is dan 36 graden neem dan direct contact op met de verloskundige of huisarts. In de tussentijd houd je je kindje goed warm door hem of haar dikker aan te kleden en eventueel een kruik bij je kindje in bed te leggen.

Temperatuur Wat te doen?
< 36 Bel de verloskundige, het consultatieburo of de huisart, houd je kindje warm
36 - 36.5 Herhaal het temperaturen nog een keer, kleed je kindje warmer aan en meet de temperatuur na een uurtje opnieuw.
36.5 - 37.5 De temperatuur van je kindje is prima !
37.5 - 38 Kleed je kindje iets minder warm aan en herhaal het temperaturen na een uurtje
> 38 >Bel de verloskundige, het consultatieburo of de huisarts, zorg dat je kindje warmte kwijt kan raken

Hoe neem je de temperatuur op

De temperatuur van je kindje neem je op met een digitale koortsthermometer die je rectaal inbrengt bij je kindje. Vaak zit er een digitale thermometer bij je kraampakket die je kunt gebruiken. Er zit veel verschil tussen de verschillende digitale thermometers. Wij raden een goede flexibele digitale thermometer aan die je bij iedere drogist kunt kopen. Het uiteinde is flexibel zodat je je kindje geen pijn kunt doen en het opmeten van de temperatuur gaat stukken sneller dan bij de standaard thermometer.
De temperatuur opnemen is een fluitje van een cent maar houd wel even de goede volgorde aan. Zo voorkom je dat je met een uitgekleed kind op de commode nog op zoek moet naar de juiste spullen.

  • Pak de thermometer, watten en de desinfecteerde alcohol.
  • Doe wat alcohol op een watje en maak de thermometer (voor de zekerheid) schoon met de ontsmettende alcohol.
  • Leg je kindje op de commode en breng de thermometer rectaal is. Zorg ervoor dat de thermometer er voldoende diep in zit. Ongeveer 2 a 3 centimeter. Het ijzeren gedeelte moet niet meer te zien zijn
  • Verwijder de thermometer nadat deze klaar is en lees de temperatuur af.
  • Als de temperatuur te laag is, herhaal de meting dan nog een keer, wellicht zat de thermometer er niet voldoende ver in
  • Kleed je kindje aan
  • Ontsmet de thermometer voor het volgende gebruik

Hoe houd je je baby warm

Als je baby wat te koud is of zichzelf nog niet goed warm kan houden, kun je je kindje het beste goed aankleden. Gebruik altijd een mutsje, ook al is dat voor jou niet nodig. Gebruik een pakje uit 1 stuk waar de warmte goed in behouden blijft en wikkel je kindje in een doek.
Je kunt je kindje ook met een kruik in bed leggen. Zorg er dan wel voor dat je altijd een kruikzak gebruikt, leg je kindje nooit direct tegen de kruik aan en plaats de opening van je kindje af. Een rubberen waterkruik is niet geschikt voor je kindje. Een metalen kruik of een oplaadbare kruik wel.

 

Reacties op 'Baby temperaturen'

Reacties

Wout
Inderdaad 1.5 cm is prima!

Wout
Inderdaad 1.5 cm is prima!

Ang
Een thermometer 3 cm in een baby steken lijkt me wat ver?

Jouw naam:

Foto's over 'Baby temperaturen'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Kraamtranen

Een paar dagen na de bevalling komen bij veel moeders de kraamtranen. Om niets kun je in huilen uitbarsten en je hebt het gevoel dat het allemaal even te veel wordt. Maar wat is dat eigenlijk en hoe ga je er mee om ?

Baby wegen

In de kraamtijd wordt je baby iedere dag gewogen. Hoe gaat dat precies in zijn werk en waarom gebeurt dat ?

Kraamtijd

Je bent net bevallen en je hebt je kindje bij je. Veel gelukkig er kun je je niet voelen ! Maat wat nu ? Hoe werkt jouw kindje nu precies ? Wat moet je doen en waar moet je allemaal op letten ?

Baby temperaturen

Tijdens de kraamtijd zul je je baby dagelijks moeten temperaturen. Je pasgeboren kindje moet goed op temperatuur blijven maar mag ook niet te warm worden. Hoe temperatuur je je baby en waarom precies ?

Tummy tub of badje

Kies je voor een tummy tub of badje ? Brabbels zet alle voordelen en nadelen op een rij!

Hielprik

De hielprik wordt binnen 7 dagen na de geboorte van je kindje afgenomen. Je kindje wordt gescreend op een aantal bedreigende ziektes die vaak, mits ze vroeg ontdekt worden, genezen of onder controle gehouden kunnen worden.

 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan