Tummy tub of badje?

Kies je voor een tummy tub of badje ? Brabbels zet alle voordelen en nadelen op een rij!

  • Tummy tub of badje

Tummy tub of badje?

Heb je het ook wel eens gezien of misschien zelf meegemaakt ? In de babywinkel staan ouders met grote ogen te kijken van het badje naar de tummy tub en weer terug. Wat moet je kopen als je jouw kindje in de kraamtijd in bad wilt doen? Werkt een tummy tub het beste of kies je toch voor het badje ?

Voordelen en nadelen van de tummy tub of het badje

In de tummy tub kan je kindje precies dezelfde houding aannemen als in de baarmoeder. Je zult ook zien dat je kindje dit direct zal doen zodra hij of zij in het lekkere warme water wordt geplaatst. Een badje daarentegen biedt vaak wat meer ruimte om je kindje goed te verzorgen en vast te houden.

Voordelen tummy tub /nadelen van een badje

  • Er is minder water nodig in de tummy tub. Dat is vooral handig als je met water moet sjouwen of als je aan het milieu wilt denken (dat werkt natuurlijk alleen als je een tummy tub leent, niet als je er speciaal 1 voor koopt).
  • Je kindje voelt zich geborgen en veilig in een tummy tub omdat je kindje het idee heeft dat hij of zij nog eventjes in de baarmoeder zit. Je zult je kindje dan ook direct zien ontspannen. Het liggen in bad is toch een wat onnatuurlijkere houding voor je kindje. Vooral voor kindjes die zijn geboren door middel van een keizersnede is de tummy tub een mooie overgang van baarmoeder naar de buitenwereld.
  • Het water in de tummy tub blijft langer warm doordat er minder contact is tussen het water en de koude lucht (de oppervlakte van het water is kleiner dan bij een (lig)badje).
  • Je kunt de tummy tub vaak gemakkelijker legen dan een badje. Een tummy tub gooi je zo leeg (zoals je een emmer leeg gooit) terwijl je het badje altijd met een slangetjes leeg moet laten lopen. Dat kan erg onhandig zijn als je geen afvoer in de buurt hebt.
  • De tummy tub neemt vaak veel minder ruimte in (je kunt 'm ook nog eens als kleine wasmand gebruiken). Een badje is niet alleen groter, het is ook nog eens erg onhandig gevormd waardoor het lastig op te bergen is.

Nadelen tummy tub / voordelen van een badje

  • Een tummy tub kun je minder lang gebruiken dan een badje. Na een paar maandjes (of soms weken) zijn de kinderen er wel uit gegroeid of ze worden te bewegelijk voor de tummy tub (ze gaan zich afzetten tegen de bodem). Daarna zul je alsnog een badje moeten kopen of iets anders moeten verzinnen (zoals een speciaal ligstoeltje voor in bad)
  • Je kindje in de tummy tub doen en er weer uithalen gaat wat lastiger dan bij een badje, waar je meer ruimte hebt. In een tummy tub houd je je kindje aan zijn nekje (onder de schedelrand) vast tussen je duim en wijsvinger. In een badje kun je je kindje op zijn of haar rug laten baden door het nekje en hoofdje op je onderarm te laten rusten en met duim en wijsvinger (van dezelfde arm) een ringetje te maken om het bovenarmpje.
  • Bij het wassen van de haartjes van je kindje in de tummy tub kun je gemakkelijk veel water morsen. Ook zit je kindje rechtop waardoor het sneller water in de oogjes kan krijgen. Het haren wassen gaat daarom vaak wat onhandiger in de tummy tub.
  • Ook is het erg lastig om de billetjes en de beentjes van je kindje te wassen in een tummy tub. Je kunt er vaak niet zo goed bij. Als je kindje in bad ligt, gaat dat gemakkelijker
  • In de tummy tub moet je jouw kindje bij het nekje beethouden. Veel ouders vinden dat niet prettig. In een badje kun je jouw kindje met heel je arm beethouden. Dat voelt voor veel ouders veel natuurlijker aan

Alternatieven

Natuurlijk hoef je niet te kiezen. Vaak kun je best van iemand even een tummy tub lenen voor de eerste weken of maanden of je koopt een badje en een tummy tub. Veel kinderen vinden het ook heerlijk om met pappa of mamma lekker te douchen en heb je helemaal geen badje of tummy tub meer nodig na de eerste paar dagen.
Als alternatief voor de tummy tub kun je jouw kindje ook gewoon in een emmer zetten. Zorg wel dat de emmer helemaal schoon is en dat er geen schoonmaakmiddelen in de emmer hebben gezeten. Er blijft namelijk altijd wel wat achter en het huidje van je kindje is nog erg teer !
Er zijn ook badverkleiners te koop. Dit is een soort ligstoeltje met zuignappen dat je op de bodem van het babybadje of grote bad plaatst. Hier kun je je kindje in leggen. Je kindje blijft hierdoor wat stabieler in bad liggen. Vooral voor wat grotere kindjes kan dit fijn zijn. Het nadeel is dat je een relatief groot bad vol moet laten lopen voor een heel klein kindje. Je vult het bad niet helemaal tot de rand maar toch gebruik je veel water en koelt het sneller af. Blijf ook bij badverkleiners altijd bij je kindje!

 

Reacties op 'Tummy tub of badje'

Reacties

Jouw naam:

Foto's over 'Tummy tub of badje'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Handjes en voetjes verzorgen in de kraamtijd

In de kraamtijd kun je wat extra aandacht besteden aan de handjes en voetjes van je kindje. De voetjes en handjes van je kindje kunnen gaan schilferen. Als de nageltjes te lang worden mag je niet zomaar gaan knippen !

Kraamtranen

Een paar dagen na de bevalling komen bij veel moeders de kraamtranen. Om niets kun je in huilen uitbarsten en je hebt het gevoel dat het allemaal even te veel wordt. Maar wat is dat eigenlijk en hoe ga je er mee om ?

Kraamtijd

Je bent net bevallen en je hebt je kindje bij je. Veel gelukkig er kun je je niet voelen ! Maat wat nu ? Hoe werkt jouw kindje nu precies ? Wat moet je doen en waar moet je allemaal op letten ?

Kraamzorg

Kraamzorg regelen doe je in de eerste 3 maanden van je zwangerschap. Een kraamverzorgster kan je na je bevalling helpen met de zorg voor jou en je baby. Je krijgt in Nederland standaard 44 uur kraamzorg maar omdat er niet altijd genoeg verzorgsters zijn

Luier verschonen in de kraamtijd

Voor de doorgewinterde ouder is een luier verschonen een fluitje van een cent maar wanneer je dit voor de eerste keer probeert is het toch niet zo gemakkelijk als het lijkt. Hier lees je hoe je een luier kunt vervangen in de kraamtijd.

Geel zien

Veel baby's krijgen een paar dagen na de geboorte een wat gelige kleur. Dit komt doordat de lever nog niet zo goed werkt terwijl de lever wel veel stoffen af moet breken. Na een paar dagen werkt de lever meestal al een stuk beter en verdwijnt de gele kleu

 


 
 
 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan