Geel zien

Veel baby's krijgen een paar dagen na de geboorte een wat gelige kleur. Dit komt doordat de lever nog niet zo goed werkt terwijl de lever wel veel stoffen af moet breken. Na een paar dagen werkt de lever meestal al een stuk beter en verdwijnt de gele kleur.

  • Geel zien

Geel zien

Na de geboorte moet de lever van je kindje hard aan de slag. Bijna al het bloed dat je kindje in zijn of haar lichaam heeft, moet vervangen worden door een ander soort bloed. Aan deze nieuwe rode bloedcellen kan de zuurstof die je kindje nu zelf binnenkrijgt via de longen beter hechten. Hierbij komen stoffen vrij (bilirubine) die door de lever verwerkt moeten worden zodat je kindje ze uit kan poepen. Werkt de lever nog niet zo goed of zijn de darmen van je kindje nog aan het opstarten dan blijft deze stof in het lichaam. Dit proces zorgt er uiteindelijk voor dat je kindje een beetje geel gaat zien.

Kan het kwaad, dat geel zien

Onder normale omstandigheden kan het geen kwaad dat je kindje geel ziet. Ongeveer de helft van alle kindjes zien tussen dag drie en dag vijf een beetje geel. Dit gaat vanzelf over en heeft geen gevolgen voor je kindje. Slechts 1% van alle kindjes die geel zien, moeten daarvoor behandeld worden. Zolang je kindje goed plast en poept is er doorgaans niets aan de hand. Pas wanneer je kindje niet goed poept en plast, kan de bilirubine het lichaam niet verlaten en stijgt de concentratie.
De verloskundige en kraamverzorgster zullen je kindje goed in de gaten houden. Je kindje mag niet te geel gaan zien. Dat zou betekenen dat er te veel bilirubine in het lichaampje blijft zitten en dat is dan weer niet goed voor je kindje. De bilirubine kan op een gegeven moment de hersenen in komen en daar voor permanente schade zorgen.
Wanneer jij of de kraamverzorgster denkt dat je kindje te geel ziet dan wordt er bloed geprikt en wordt de hoeveelheid bilirubine in het bloed bepaald. Wanneer de hoeveelheid te hoog is, zal je kindje behandeld worden met blauw licht. Het blauwe licht zorgt voor een afbraak van bilirubine waardoor de bilirubineverhouding weer binnen de grenzen blijft.

Waar moet je op letten

De verloskundige zal aan de hand van uiterlijke kenmerken van je kindje kunnen inschatten of je kindje misschien te veel bilirubine in het lichaampje heeft. Pas als ze het niet vertrouwt, volgt er een bloedonderzoek met een hielprik. Hiermee kan pas echt de juiste hoeveelheid bilirubine gemeten worden. De verloskundige let voornamelijk op:

  • De huidskleur van je kindje
  • Of het oogwit van je kindje geel gekleurd is
  • Is de baby alert en maakt je kindje een goede indruk. Als de bilirubine in de hersenen terecht komt, zal dat je kindje versuffen
  • Plast en poept je kindje voldoende

Voorkomen is beter dan genezen

Wanneer je kindje geel ziet, kun je een aantal dingen doen die er voor zorgen dat de bilirubine beter wordt afgebroken. Eigenlijk komt het er op neer dat je de ontlasting van je kindje stimuleert en zorgt dat je kindje de bilirubine af kan breken via de huid.

  • Voed je kindje volgens een strak schema iedere 2 uur. Hierdoor stimuleer je de spijsvertering zodat je kindje het bilirubine uitpoept
  • Zorg ervoor dat je kindje veel in het daglicht is. Net zoals de blauwe lamp zorgt het daglicht er voor dat de bilirubine omgezet kan worden. Houd je kindje nooit in het directe zonlicht !
  • Zorg dat je kindje een borst helemaal leegdrinkt. Vooral het laatste beetje melk is vetrijk en stimuleert de stoelgang.
  • Geef je kindje nooit water. Dit zorgt er voor dat je kindje meer gaat plassen maar niet dat het meer gaat poepen
 

Reacties op 'Geel zien'

Reacties

Jouw naam:

Foto's over 'Geel zien'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Plassen na de bevalling

Soms kan het zijn dat je na de bevalling helemaal niet kunt plassen, urine lekt of een branderig gevoel krijgt. Hoe dat komt, wat dat betekent en hoe je er vanaf komt lees je hier.

Hielprik

De hielprik wordt binnen 7 dagen na de geboorte van je kindje afgenomen. Je kindje wordt gescreend op een aantal bedreigende ziektes die vaak, mits ze vroeg ontdekt worden, genezen of onder controle gehouden kunnen worden.

Kraamtijd

Je bent net bevallen en je hebt je kindje bij je. Veel gelukkig er kun je je niet voelen ! Maat wat nu ? Hoe werkt jouw kindje nu precies ? Wat moet je doen en waar moet je allemaal op letten ?

Baby wegen

In de kraamtijd wordt je baby iedere dag gewogen. Hoe gaat dat precies in zijn werk en waarom gebeurt dat ?

Baby temperaturen

Tijdens de kraamtijd zul je je baby dagelijks moeten temperaturen. Je pasgeboren kindje moet goed op temperatuur blijven maar mag ook niet te warm worden. Hoe temperatuur je je baby en waarom precies ?

Kraamtradities

Een ooievaar in de tuin, een geboortekaartje in de post en beschuit met muisjes tijdens de kraamvisite. Deze tradities horen steevast bij de geboorte van een kindje in Nederland maar waar komen deze tradities vandaan en hoe doen ze dit in andere landen op

 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan