Kraamtradities

  • Kraamtradities

Een ooievaar in de tuin, een geboortekaartje in de post en beschuit met muisjes tijdens de kraamvisite. Deze tradities horen steevast bij de geboorte van een kindje in Nederland maar waar komen deze tradities vandaan en hoe doen ze dit in andere landen op de wereld? Brabbels heeft het voor je uitgezocht!

Nederland

In Nederland zijn we gewend om een geboortekaartje te sturen naar familie, vrienden en kennissen. Vaak zien we ook een ooievaar in de tuin en wanneer we op kraamvisite gaan krijg je standaard beschuit met muisjes bij de koffie. De pasgeworden moeder ligt vaak niet meer op bed de hele kraamperiode maar zit beneden om de baby te showen aan familie en vrienden. Waar komen deze tradities vandaan, hoe zijn ze ontstaan en hoe zat het vroeger?

Geboortekaartje

Ook al lijkt het geboortekaartje niet meer weg te denken, toch is het pas een traditie die is op komen zetten in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw. In die tijd werd het nog maar beperkt gedaan omdat het echt iets was voor de rijkeren.
Voor de komst van het geboortekaartje wilden mensen wel graag laten weten dat er een kindje was geboren en dit deden ze door middel van geboortebrieven (vanaf circa 1850). Deze geboortebrieven zijn later de geboortekaartjes geworden die wij nu kennen. Toch waren deze in de jaren veertig en vijftig nog niet zo'n bonte boel als anno 2012. Het waren witte, serene kaartjes zonder poespas met alleen de naam van het kind en de achternaam van de ouders erop.

Beschuit met muisjes

Beschuit met muisjes is een traditie uit de negentiende eeuw en was alleen weggelegd voor de rijkere in de bevolking. Anijs doet de baarmoeder samentrekken na de bevalling en in Nederland wordt al eeuwenlang beweerd dat het ook nog eens kwade geesten verdrijft. Ook staan muisjes symbool voor vruchtbaarheid.
Nog niet zo lang geleden kreeg iedereen roze en witte muisjes, ook al was er een jongen geboren. Pas sinds een aantal jaar zijn er ook wit met blauwe muisjes in de winkel te koop. Wanneer je in 2012 op kraamvisite gaat krijg je bij deze beschuit met muisjes koffie of thee maar vroeger werd juist alcohol tijdens de kraamvisite geschonken. Kandeel (een warme sterke drank van witte wijn, eidooiers, suiker en kruiden) voor de gasten en een geklutst ei met basterdsuiker voor de kraamvrouw. De jonge vader roerde de kandeel met een kandeelstok en deelde de drank rond in speciale kandeelkommetjes. Hij droeg daarbij een satijnen muts met een pluim: de kraamherenmuts. Wanneer de kraamvrouw borstvoeding gaf werd er aangeraden om bruinbier te drinken, dit zou de melkproductie stimuleren. Helaas is inmiddels bekend dat alcohol de melkproductie juist tegenwerkt en de toeschietreflex vermindert. Ook krijgt je kindje de alcohol ook binnen via de melk.

Blauw en roze

Vroeger zag men liever een zoon geboren worden dan een dochter, een zoon zet namelijk de familienaam en stamboom voort. Omdat mensen bang waren kwade geesten op te roepen door hun blijheid te tonen werd de jongen beschermd met de kleur blauw (de kleur van de hemel, de lucht). Waarom de kleur roze uiteindelijk voor meisjes een traditie geworden is is niet helemaal duidelijk.

Ooievaar

De ooievaar in de tuin is een traditie die in de 18e eeuw uit Duitsland is 'overgevlogen'. Ooievaar betekent ?geluksdrager?.De ooievaar zou na de geboorte van een baby de ?ziel? overdragen naar de baby, zodat het kindje een gelukkig leven zal lijden.

Kraamkamer

Nu verschoont de kraamverzorgster om de dag je beddengoed maar dit was in de 18e eeuw wel anders, toen werd het bed juist zo min mogelijk verschoond zodat de pasgeboren baby altijd in een lekker warm bed lag. In de jaren vijftig daarentegen werd het bed elke dag verschoont omdat de omgeving van de baby juist zo rein mogelijk moest zijn (rust, regelmaat en reinheid was het motto in dit decennia). En wanneer je vroeger geen geld had voor een echte wieg dan had je een kinderlade die onder de bedstee geschoven kon worden.

Andere landen

In alle landen op de wereld zijn kraamtradities te vinden die ons misschien vreemd in de oren zullen klinken. Hier een greep van kraamtradities van over de hele wereld.

Turkije en Marokko

In Turkije en Marokko leggen de ouders een scherp mes onder het matras van de baby zodat hij of zij beschermd is tegen kwade geesten.

China

Omdat de Chinezen geloven dat tijdens de bevalling alle poriën van het lichaam open staan en deze pas na een maand weer dicht gaan mag de kraamvrouw zich een maand niet wassen. De Chinese mama mag na twee weken wel in een kruidenbad als ze dat wil. Haar hoofdhuid wordt ingesmeerd met cognac om de kou buiten te houden.

Hindoes

Bij de Hindoes wordt het hoofdhaar van de baby afgeknipt en in stromend water gegooid. Zij geloven dat het haar van een pasgeboren baby onrein is.

Joden

Bij de Joden worden de jongens besneden op de 8e dag na hun geboorte. Hierbij wordt een zegenspreuk uitgesproken en krijgt hij zijn joodse naam. Meisjes krijgen een zegening in de synagoge.

Bali

Op Bali moeten de baby's het eerste half jaar van de grond gehouden worden. Zij mogen deze niet raken. Na een half jaar gaat dit moment gepaard met een grote ceremonie. 

Gambia

Naast de vroedvrouw, zijn er ook andere ervaren vrouwen bij de bevalling aanwezig. Bij het persen duwen de helpende vrouwen op de buik om extra kracht te zetten. De vroedvrouw zal de baby als eerste aan de borst nemen en de barende vrouw mag tijdens de bevalling geen kik geven.

Swahili-kust

Na de geboorte wordt de navelstreng afgesneden en het restant wordt gedurende tien dagen als een halsketting om de nek van de baby bevestigd. De eerste veertig dagen mag niemand het kind zien. Hij zou door het boze oog ziek kunnen worden. Op de veertigste dag neemt de moeder een bad en verlaat ze voor het eerst het huis. Op dat moment mag de baby pas door anderen worden gezien.

Zoeloe-vrouwen

Bij de Zoeloe-vrouwen draagt de moeder tijdens de hele bevalling een gordel om haar lichaam om te voorkomen dat de baby de verkeerde kant opgaat.

Filippijnen

Bij de Magyans, gaat de vrouw, als de bevalling begint, alleen het bos in. Zij mag niet worden geholpen. Iedereen die haar helpt, zal worden gestraft. Na de bevalling wast ze haar kind in een koude beek en biedt ze hem aan haar partner aan.
Op sommige plekken in de Filippijnen gebruikt men oude overhemden van de vader als luiers. Hierdoor zal het kindje meer van zijn vader houden dan van iemand anders.

Japan

De vrouw bevalt in het ziekenhuis in de woonplaats van haar ouders. Haar partner mag niet bij de bevalling aanwezig zijn. De eerste zeven dagen blijft de baby in een warmtekamer. Alleen de moeder wordt toegelaten om haar kindje te voeden. Daarna gaat moeder en kind naar huis en zal ze een maand in bed bljiven. Honderd dagen na de geboorte krijgt de baby voor het eerst iets anders dan moedermelk. Dit wordt gevierd met een groot feest waar de hele familie bij elkaar komt om rode vis te eten.

China

In China is het gebruik van luiers geen gewoonte. Men knipt een gat in de broek zodat er makkelijk geplast en gepoept kan worden. Pas als het kindje zindelijk is, krijgt hij een hele broek.

Masai (Kenia)

Bij de Masai in Kenia krijgt het kind pas na 1 jaar een naam. Men gelooft dat het kind pas een naam verdient als het karakter zich heeft gevormd, rond de eerste verjaardag.

 

Reacties op 'Kraamtradities'

Reacties

Ataturk
Baby turk gedood met mes door matras in 1950! Vader claimt dat matras niet goed was, maar is veroordeeld voor doodslag. Sindsdien is de traditie afgenomen.

Mother fucker
fuck

hak
Ja ik begrijp ook niet waar ze dat vandaan hebben? Een mes? Sommige mensen denken idd dat Marokko en Turkije eenhetzelfde is. Op de kaart zouden ze kunnen zien dat het een een totaal andere continent is. Zelfs in Marokko heb je 1000 verschillende tradities dus laat staan ivm een ander land

Anoniem
Indd zal het laatste zijn waar Marokkaanse en Turkse gemeenschap aan zal denken.. Ter correctie voor de website: ER WORDT GEEN MES ONDER HET MATRAS GEDAAN ER WORDT NAMELIJK EERDER EEN BLAUWE OOG GEPLAATS VAN GOUD OF ZILVER (GROOT VERSCHIL DUS MET DE INFO DIE JULLIE PLAATSEN)trek deze in het vervolg even goed na

Neriman
In Turkije leggen de ouders of wie dan ook geen mes onder het matras van de baby. Wederom een site waar `Turkije` en `Marokko` in een zin worden genoemd alsof het een en hetzelfde is. Onbegrijpelijk.

Jouw naam:

Foto's over 'Kraamtradities'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Tummy tub of badje

Kies je voor een tummy tub of badje ? Brabbels zet alle voordelen en nadelen op een rij!

Baby in bad

De eerste keer je baby in bad doen is niet zo gemakkelijk als het lijkt. De kraamverzorgster helpt je er normaal gesproken doorheen. Brabbels laat zien hoe het precies werkt

Geel zien

Veel baby's krijgen een paar dagen na de geboorte een wat gelige kleur. Dit komt doordat de lever nog niet zo goed werkt terwijl de lever wel veel stoffen af moet breken. Na een paar dagen werkt de lever meestal al een stuk beter en verdwijnt de gele kleu

Hielprik

De hielprik wordt binnen 7 dagen na de geboorte van je kindje afgenomen. Je kindje wordt gescreend op een aantal bedreigende ziektes die vaak, mits ze vroeg ontdekt worden, genezen of onder controle gehouden kunnen worden.

Baby wegen

In de kraamtijd wordt je baby iedere dag gewogen. Hoe gaat dat precies in zijn werk en waarom gebeurt dat ?

Vrijen in de kraamtijd en na de bevalling

Vrijen in de kraamtijd, geloof het of niet. Sommige moeders vinden de tijd en de zin ! Maar is het ook een goed idee ? En als je dan begint met vrijen, wat mag je dan verwachten ?

 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan