Baby wegen

In de kraamtijd wordt je baby iedere dag gewogen. Hoe gaat dat precies in zijn werk en waarom gebeurt dat ?

  • wegen !

Waarom je baby wegen

Je baby wordt om 2 redenen gewogen. En dat is niet om de reden waar je waarschijnlijk aan denkt. Het wegen van je baby gebeurt in eerste instantie niet omdat je baby niet te veel af mag vallen. Afvallen op zich is niet de eerste zorg !
De eerste reden om je baby te wegen, is om te bepalen of de borstvoeding goed op gang is gekomen en goed werkt. Als de baby meer dan 7% afval, is dat een reden om aan te nemen dat de borstvoeding niet goed op gang is gekomen
De tweede reden is het snel opsporen van medische problemen. Als de baby 10% of meer afvalt, is dat een reden om te denken aan een onderliggende medische conditie. Vandaar dat er bij de 10% ook vaak een arts ingeschakeld wordt. Hierbij wordt wel eerst overlegd met de verloskundige omdat dit haar verantwoordelijkheid is.

Hoe moet je je kindje wegen

Tegenwoordig gebeurt het wegen van je kindje vrijwel uitsluitend via een geijkte digitale weegschaal. Vaak neemt je kraamverzorgster deze mee en anders kun je deze huren bij de zorgwinkel. Dit wordt praktisch altijd vergoed door je zorgverzekering.
Het wegen van je kindje vindt plaats op een vast tijdstip van de dag, meestal voordat je voeding gaat geven. Als de verloskundige ook weegt na het geven van de voeding, probeert ze te kijken hoeveel vocht je baby binnen heeft gekregen door te vergelijken hoeveel je kindje voor en na het voeden weegt.
Het wegen van je kindje gebeurt in principe iedere dag, een beetje afhankelijk van je kraamverzorgster. Sommige buro's doen dit minder vaak. Er is geen aanwijzing dat iedere dag wegen beter is dan om de dag.

Als je kindje te veel afvalt

Als je kindje te veel of te snel afvalt, heb je kans dat je kindje uitdroogt en zwak wordt. Daarom wordt er vaak geprobeerd on je kindje bij te voeden. Dit gebeurt meestal met afgekolfde moedermelk dat via een flesje of een spuitje gegeven wordt. Vaak is dit voldoende om je kindje weer aan te laten komen. Juist hierdoor wordt je kindje weer sterker en kan het uit zichzelf meer gaan drinken waardoor je baby nog meer aankomt. vel

Het is normaal dat je baby afvalt

Misschien schrik je een beetje van de vorige alinea. Dat is niet de bedoeling. Praktisch iedere baby valt af in de eerste paar dagen. Dat is heel normaal en niets om je zorgen over te maken. Vaak merk je zelf wel dat je baby de eerste dag niet zo goed drinkt. De zuigreflex is nog niet zo goed en er komt nog niet zo veel melk uit jouw borsten. Rond dag 2 of 3 zie je vaak een kentering en gaat je kindje beter drinken. Veel kinderen zitten binnen een weekje weer op het geboortegewicht. Een relatief grote groep doet er wat langer over. Zo'n 30% van alle baby's zit binnen 14 dagen nog niet op hun geboortegewicht.
Als je borstvoeding geeft. valt je kindje gemiddeld 2 keer zo veel af als wanneer je flesvoeding geeft. Ook dit is geheel normaal en op zichzelf geen enkele reden tot zorg. Kinderen die borstvoeding krijgen, doen er gemiddeld ook 2 dagen langer over om op het geboortegewicht te komen.
Het allerbelangrijkste is dus dat je kindje na een paar dagen stopt met afvallen en langzaam weer aankomt en dat het niet meer dan 10% afvalt.

 

Reacties op 'Baby wegen'

Reacties

Jouw naam:

Lees meer ... !

Kraamtijd

Je bent net bevallen en je hebt je kindje bij je. Veel gelukkig er kun je je niet voelen ! Maat wat nu ? Hoe werkt jouw kindje nu precies ? Wat moet je doen en waar moet je allemaal op letten ?

Handjes en voetjes verzorgen in de kraamtijd

In de kraamtijd kun je wat extra aandacht besteden aan de handjes en voetjes van je kindje. De voetjes en handjes van je kindje kunnen gaan schilferen. Als de nageltjes te lang worden mag je niet zomaar gaan knippen !

Vrijen in de kraamtijd en na de bevalling

Vrijen in de kraamtijd, geloof het of niet. Sommige moeders vinden de tijd en de zin ! Maar is het ook een goed idee ? En als je dan begint met vrijen, wat mag je dan verwachten ?

Luier verschonen in de kraamtijd

Voor de doorgewinterde ouder is een luier verschonen een fluitje van een cent maar wanneer je dit voor de eerste keer probeert is het toch niet zo gemakkelijk als het lijkt. Hier lees je hoe je een luier kunt vervangen in de kraamtijd.

Plassen in de kraamtijd

Tijdens de kraamtijd houdt de kraamverzorgster nauwkeurig bij hoe vaak je baby plast. Zodra je kindje heeft geplast is dit een teken dat de niertjes werken en dat je kindje goed drinkt.

Baby temperaturen

Tijdens de kraamtijd zul je je baby dagelijks moeten temperaturen. Je pasgeboren kindje moet goed op temperatuur blijven maar mag ook niet te warm worden. Hoe temperatuur je je baby en waarom precies ?

 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan