Slecht slapen tijdens de zwangerschap

Terwijl jij jaloers kijkt naar alle zwangeren die te pas en te onpas in slaap vallen, lukt het jou dus echt niet om in slaap te komen tijdens je zwangerschap. Slecht slapen komt vooral vaak voor in het derde trimester. Wat je daar aan kunt doen lees je hier !

  • Slecht slapen

Slapeloosheid

Lichamelijke klachten

Als zwangere krijg je waarschijnlijk te maken met allemaal lichamelijke ongemakken en klachten zoals: een dikke buik die in de weg zit, vermoeide benen, buikpijn, bandenpijn, misselijkheid en ga zo nog maar even door. Misschien moet je er 's nachts ook wel veel vaker uit omdat je vaker moet plassen. Dit zijn allemaal redenen waardoor je slechter slaapt.

Spanning en druk

Als zwangere zie je je hele toekomst veranderen en dat brengt redelijk wat stress en onzekerheid met zich mee. Het is normaal dat je daar over nadenkt en zelfs over piekert. Je kunt daar misschien nachten van wakker liggen.

Wat kun je doen tegen slecht slapen

Als je slecht kunt slapen omdat je buik in de weg zit, kun je proberen met een extra (voedings)kussen onder je buik te slapen. Dit biedt wat ondersteuning en sommige vrouwen vinden dit erg prettig. Sommige vrouwen slapen ook met een kussen tussen hun benen voor extra steun.
Als je van plan bent een nieuw matras te kopen, zou je kunnen overwegen dit nu te doen. De komende maanden en de jaren daarna zul je niet meer zo veel slaap krijgen als voor je zwangerschap dus een goed matras zal prima van pas komen. Als je van plan bent een zachter matras te kopen kun je beter even wachten want tijdens de zwangerschap is het juist prettig om op een matras te liggen welke je goed ondersteund.
Als je je druk maakt over de toekomst of veel piekert, praat er dan over met je partner of een vriendin. Ook al kan niemand je vertellen hoe de toekomst er uit gaat zien, vaak helpt het al om er over te praten.
Tips om beter te slapen:
- Houd een strak ritme aan. Zo went je lichaam om een bepaalde tijd in slaap te vallen. Je lichaam zal dan anticiperen door melatonine aan te maken waardoor je in slaap valt.
- Gebruik je bed om te slapen. Zo went je lichaam er aan dat het moet slapen in bed. Gebruik je bed dus niet om te lezen, tv te kijken en sta op als je na 20 minuten nog niet kunt slapen.
- Drink een kop warme melk. Hierin zitten stofjes waardoor je beter kan slapen.
- Vermijd fel licht voor het slapen gaan. Licht reguleert je slaap-waak ritme. Kijk dus geen tv een uur voor het slapengaan en dim de lichten.
- Probeer je te ontspannen voor het slapen gaan. Lees een boek, doe iets waardoor je rustig wordt af sport een paar uur daarvoor.
- Als je last hebt van lawaai koop dan oordoppen.
- Gebruik geen stimulerende middelen zoals koffie en cola.
- Zorg voor een aangename temperatuur, niet te koud en zeker niet te warm.
- Eet niet voor het slapen gaan maar zorg er voor dat je ook geen honger hebt. Beide zorgen er voor dat je niet goed in slaap komt.
Als zwangere mag je absoluut geen slaappillen gebruiken omdat deze schadelijk kunnen zijn voor je baby. Ook een glas alcohol is uit den boze.

 

Reacties op 'Slecht slapen tijdens de zwangerschap'

Reacties

Jouw naam:

Lees meer ... !

Vena cava syndroom tijdens de zwangerschap

Bij het vena cava syndroom drukt je baarmoeder op een belangrijk bloedvat waardoor je bloedsomloop wordt afgekneld. Hierdoor kun je duizeligheid ervaren. Dit is over het algemeen ongevaarlijk.

Verstopte neus tijdens de zwangerschap

Ongeveer één op de drie zwangere vrouwen krijgt tijdens het tweede trimester last van een verstopte neus. Gelukkig kan dit geen kwaad maar het kan wel lastig zijn. Wat je tegen een verstopte neus kunnen doen tijdens de zwangerschap dat lees je hier.

Verstopping tijdens de zwangerschap

Veel zwangere vrouwen hebben last van verstopping of obstipatie tijdens hun zwangerschap. Dit kan pijnlijk en vervelend zijn. Obstipatie of verstopping is vaak een vorm van vochttekort in je darmen.

Oorsuizen en zwangerschap

Oorsuizen wordt ook wel tinnitus genoemd en is een heel irritant maar ongevaarlijk kwaaltje. Tijdens de zwangerschap kan oorsuizen onder andere ontstaan door een hogere bloeddruk waarbij er meer bloed door je aderen stroomt, door bloedarmoede of door stre

Gezond zwanger deel 3

Roken, alcoholgebruik, ongezonde voeding en vetzucht hebben een ongunstige invloed op vruchtbaarheid en zwangerschap. Anders gezegd: Onze manier van leven veroorzaakt voortplantingsstoornissen. Wetenschappelijk onderzoek laat daar geen onduidelijkheid mee

Bekkenpijn

De helft van alle zwangeren heeft in meer of minder mate last van bekkenpijn. Er zijn verschillende benamingen voor deze kwaal, zoals bekkenpijn, bekkenklachten. De wetenschappelijke naam voor bekkenpijn is ?Peripartum Pelvic Pain?. Bekkeninstabiliteit is

 Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan