Verschillende soorten zwangerschapstests

  • Verschillende soorten zwangerschapstests

Er zijn veel verschillende soorten zwangerschapstesten, dure, goedkope, testen waar je overheen moet plassen, casette testen. Je kunt ook een bloedtest af laten nemen bij de huisarts. Wij leggen uit wat het verschil is tussen deze testen en welke voor jou het meest geschikt is.

[ad-l-sky]

Thuistest

Zwangerschapstesten die je thuis kunt doen worden het meest gebruikt en zijn bij goed gebruik erg nauwkeurig. Deze zwangerschapstesten zijn gemakkelijk af te nemen en je weet snel of je wel of niet zwanger bent. Kijk voor meer informatie over thuistesten op Thuistest zwangerschap

Midstream

Een midstream zwangerschapstest is een test waar je direct over heen moet plassen. Deze test is het meest bekend en waarschijnlijk de test waar je meteen aan denkt wanneer je het hebt over een zwangerschapstest.

Casette

Bij een casette zwangerschapstest krijg je een bakje om in te plassen, een pipet en een test. Nadat je in het bakje hebt geplast neem je met de pipet een aantal druppels uit het bakje en plaats je deze in de casette. Na een tijdje kun je aflezen of je zwanger bent.
Het voordeel van deze test is dat je precies de goede hoeveelheid urine hebt gebruikt om de test correct uit te voeren.

Dipstick

Een dipstick test is een staafje waar je niet overheen hoeft te plassen maar dat je in een bakje kunt dippen. Je plast dus eerst in een opvangbakje en daarna dip je de dipstick zwangerschapstest in het bakje. Na enige tijd kun je aflezen of je zwanger bent.

Thuistest: digitaal of niet ?

De werking van een digitale test en een gewone (plus/min) test is precies hetzelfde maar met 1 belangrijk verschil. Een digitale test probeert ook de hoeveelheid hCG in je urine te meten. Door deze hoeveelheid te meten kan een test ongeveer bepalen hoe lang je al zwanger bent. Nadat je deze test hebt afgenomen kun je op een lcd schermpje aflezen of, en zo ja, hoe lang je al zwanger bent. Het grote voordeel van deze testen zijn dat ze erg gemakkelijk zijn af te lezen. Je ziet 'zwanger - aantal weken' of 'niet zwanger' terwijl een gewone test wel eens lastig af te lezen is doordat het streepje heel vaag is.
Het nadeel van deze test is de prijs. Over het algemeen is een digitale test een stuk duurder.

Thuistest: vroege test of niet ?

Een vroege test is gevoeliger afgesteld dan een normale test en werkt als volgt; De concentratie hCG hormoon in jouw bloed wordt gemeten in mIU/ml (duizendste eenheid hCG per mililiter bloed). Bij minder dan 5mIU/ml ben je niet zwanger. Tussen de 5 en 25mIU/ml ben je waarschijnlijk zwanger. Boven de 25mIU/ml ben je zwanger.
Een normale test slaat vaak positief uit rond de 100mIU/ml. Een vroege test slaat al positief uit rond de 25mIU/ml.
Na de innesteling (ongeveer 7 dagen na de bevruchting) begint jouw lichaam met het aanmaken van het hCG hormoon. Bij veel vrouwen gaat dat erg snel waardoor een vroege test al snel op zal merken dat je zwanger bent. Bij een klein percentage van de zwangere vrouwen komt het hCG hormoon wat langzamer op gang waardoor een vroege test nog niet erg betrouwbaar is.
Bovendien is een vroege test wat gevoeliger voor vervuiling van de resultaten waardoor deze test eerder een vals positief kan geven (waardoor je ten onrechte te horen krijgt dat je zwanger bent). Je kunt hier meer over lezen op vals positieve zwangerschapstest

Bloedtest

Een bloedonderzoek is de meest betrouwbare test en kan al afgenomen worden vanaf 7 dagen na de bevruchting. Omdat het hCG hormoon direct in het bloed wordt gemeten en niet in de urine (afvalstoffen) kan er nauwkeuriger en eerder gemeten worden. Kijk voor alle informatie over de bloedtest op Bloedtest zwangerschap

Kwantitatief bloedonderzoek

Bij een kwantitatief bloedonderzoek wordt er gekeken hoe veel hCG hornoon er in je bloed zit. Aan de hand van deze precieze bloedwaarden kan vrij nauwkeurig worden bepaald hoe lang je zwanger bent. Dit type bloedonderzoek is tegenwoordig standaard wanneer je je bij de huisarts laat testen op een zwangerschap.

Kwalitatief bloedonderzoek

Bij kwalitatief bloedonderzoek wordt getest of er hCG hormoon in je bloed te vinden is. Wanneer dit zo is ben je zwanger. Deze test zegt niets over hoe lang je zwanger bent maar kijkt alleen of je zwanger bent.

 

Reacties op 'Verschillende soorten zwangerschapstesten'

Reacties

Jouw naam:

Foto's over 'Verschillende soorten zwangerschapstesten'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Een vaag streepje, ben ik nu zwanger?

Je doet een zwangerschapstest omdat je denkt dat je zwanger bent en uiteindelijk komt er een heel vaak streepje te staan. Ben je nu zwanger of juist niet ?

De zwangerschapstest 99% accuraatheid mythe

Op een zwangerschapstest lees je 99% klinische betrouwbaarheid, of 99% diagnostische specificiteit. Je denkt daarom al snel dat de test 99% procent betrouwbaar is maar dat is niet helemaal waar. Bijna alle zwangerschapstesten beweren 99% accuraat te zijn

Wanneer een zwangerschapstest uitvoeren

Als je vermoed dat je zwanger bent dan wil je dat natuurlijk graag weten. Maar wanneer kun je een zwangerschapstest nu eigenlijk doen ?

 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan