waterpokken

Waterpokken is een kinderziekte veroorzaakt door een virus. Eerst ontstaan er rode vlekken op de huid waarop later blaasjes komen. De vlekken blaasjes kunnen erg jeuken. De blaasjes drogen na een paar dagen uit waarna er korstjes ontstaan.

Wat zijn de waterpokken

De waterpokken is een kinderziekte die wordt veroorzaak door het varicella-zoster virus. Dit virus verspreidt zich via speeksel, door hoesten of niesen of via lichamelijk contact.
De waterpokken begint meestal met een verkoudheid en rode ogen. Na een paar dagen ontstaan er rode vlekjes op de huid. Na nog een dag komen er blaasjes op de rode vlekken te zitten. Deze blaasjes kunnen erg jeuken. Na een paar dagen drogen de blaasjes uit en komt er een korstje op. Dit kan zich een paar keer herhalen op verschillende plekken op het lichaam. Meestal beginnen de vlekken in de nek. Soms, maar lang niet altijd heeft je kindje ook wat koorts. Een besmetting duurt bij de meeste kinderen ongeveer anderhalve week.

Hoe behandel je de waterpokken

De waterpokken behandel je door uit te zieken. Er zijn dus geen medicijnen voor. De symptomen van jeuk kun je behandelen met een speciale zalf waardoor de blaasjes sneller indrogen. Dit kun je kopen bij de apotheek.
Als je kindje verzwakt is, kan het wel ziek worden van de waterpokken. Neem in dat geval, of als je het niet vertrouwt, contact op met de huisarts.

Je kind en de waterpokken

Als je kindje de waterpokken heeft heeft het waarschijnlijk veel last van jeuk. Doe dan het volgende:

  • Zorg er voor dat je kindje niet krabbelt en de blaasjes niet openhaalt. Dit kan littekens veroorzaken. Knip de nagels van je kindje goed kort.
  • Vermijd warmte, dat zorgt er voor dat de blaasjes nog meer gaan jeuken. Douche met lauw water.
  • Als je kindje toch krabbelt, geef hem of haar dan handschoentjes aan (bijvoorbeeld gemaakt van een sok).
  • Gebruik speciale zalf tegen de jeuk.
  • Als je kindje koorts heeft, kleed het dan niet te warm aan, gebruik geen dikke dekens en zorg er voor dat je kindje voldoende drinkt. Koortsverlagende medicijnen zijn bij lichte koorts vaak niet nodig.

Waterpokken zwangerschap

Als je zwanger bent en de waterpokken krijgt, heb je kans om de waterpokken bij de geboorte meteen over te dragen aan je kindje. Dit kan erg gevaarlijk zijn voor je kindje. Als je zwanger bent, probeer dan ieder contact met de waterpokken te vermeiden.

 

Reacties op 'waterpokken'

Reacties

Jouw naam:

Lees meer ... !

Krentenbaard

Krentenbaard is een besmettelijke infectieziekte waarbij meestal rond de mond en neus rode vlekken en blaasjes met pus te zien zijn die erg kunnen jeuken. Een besmetting gat meestal binnen 1 tot 3 weken weer voorbij

Pseudokroep

Pseudokroep is een infectieziekte aan de bovenste luchtwegen die vaka gepaard gaat met benauwdheid, blahoest, heesheid en een piepend of gierend geluid. Zowel ouders als kinderen kunnen er erg van schrikken. Een pseudokroep aanval is doorgaans onschadelij

Roodvonk

De kinderziekte roodvonk is een infectie van de keel door de streptokok bacterie. Roodvonk begint vaak met hevige koorts en keelpijn. Na 2 dagen krijg het kindje rode uitslag op het lichaam en zie je vaak ontstoken amandelen en vlekken op het gehemelte. D

Doofheid en slechthorendheid bij baby's

Doofheid en slechthorendheid bij baby's kan er voor zorgen dat je baby al snel een achterstand oploopt in de ontwikkeling. Het is daarom belangrijk om een gehoorprobleem zo snel mogelijk op te sporen

Warmtebultjes

Warmte bultjes zijn kleine bultjes of blaasjes op het huidje van jouw baby die ontstaan als je baby te veel warmte opneemt. Warmtebultjes komen vooral bij kleine baby's voor

Spruw

Spruw is een schimmelinfectie in de mond en op de lippen van je baby. Spruw kan over het algemeen geen kwaad en hoeft ook niet altijd behandeld worden. Lees hier alles over wat je moet doen als je baby spruw heeft.

 


 
 
 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan