Kraamzorg en de zorgverzekeringsvergoeding

Het moment van de waarheid is aangebroken. Je bent zwanger. Natuurlijk wil je een onvergetelijke kraamtijd hebben. Goede kraamzorg is daarbij onmisbaar. Het geeft ook een fijn gevoel om te weten voor welke kosten je precies komt te staan.

Kraamzorg

Het geeft ontzettend veel rust als er tijdens de kraamtijd iemand in huis is die jou begeleidt en helpt bij het verzorgen van je baby. Daarom is het belangrijk om dit al vroeg in de zwangerschap te regelen. Zo rond de twaalf weken. Van kraamzorg kun je verwachten dat de kraamverzorgende tijdens de kraamtijd de gezondheid van jou en de baby goed in de gaten houdt. Ze controleert je temperatuur, je hechtingen en je hoeveelheid bloedverlies. Daarnaast voert ze controles uit bij je baby. Je baby wordt gewogen, de temperatuur wordt gemeten en er wordt gekeken of de baby goed drinkt, poept en plast. Alle gegevens worden vastgelegd in een zorgdossier. Bij afwijkingen trekt de kraamverzorgende aan de bel bij de verloskundige. Ze kan een luisterend oor en een vraagbaak voor je zijn. De hygiëne in huis wordt door de kraamverzorgende op peil gehouden. Verwacht geen grote schoonmaakklussen, maar denk aan taken zoals het schoonhouden van het toilet, je bed verschonen, stofzuigen en eventueel eten koken.

Wat wordt door de zorgverzekering vergoed?

Vanuit de basisverzekering wordt de kraamzorg vergoed. Er geldt echter een wettelijke eigen bijdrage van ? 4,40 per uur. De consulente van de kraamzorg kan volgens het Landelijk Indicatie Protocol Kraamzorg (LIP) vaststellen op hoeveel uur kraamzorg jij recht hebt. Meestal heb je, als je borstvoeding geeft, recht op 49 uur kraamzorg. Als je kunstvoeding geeft, heb je recht op 45 uur kraamzorg. Het aantal uren kan altijd nog aangepast worden. De uren worden verdeeld over de acht eerste dagen na de bevalling. Als je in het ziekenhuis bent geweest, kunnen er uren kraamzorg afgetrokken worden. In totaal kunnen er 80 uren kraamzorg vergoed worden. Het is mogelijk om je te verzekeren voor de eigen bijdrage via een aanvullende verzekering. Dat kan betekenen dat je geen kosten hoeft te maken voor kraamzorg.

Een aanvullende verzekering regelen

Normaal gesproken is het zo dat je één keer per jaar mag overstappen naar een andere zorgverzekering. Halverwege de maand november van het jaar kun je ervoor kiezen om zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken en eventueel over te stappen. Maar stel, je bent juist in maart zwanger geworden. Dat hoeft niet te betekenen dat er niets mogelijk is. Er zijn namelijk een aantal zorgverzekeraars, waaronder Ohra, Nationale Nederlanden en CZ, waar het mogelijk is om je zorgverzekering tussentijds te wijzigen. Het gaat dan om het wijzigen van het aanvullende pakket. Dit mag alleen als je zwanger bent en slechts eenmaal per jaar. Wie weet, val jij onder deze gunstige regeling en heb je straks volledig je kraamzorg vergoed.

 

Reacties op 'Kraamzorg en de zorgverzekeringsvergoeding'

Reacties

Jouw naam:
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan