Bloedverlies tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is er een kans dat je bloed verliest. Bloedverlies is vaak onschuldig en hoeft niet altijd erg te zijn maar kan wel wijzen op een miskraam (vooral in het begin van de zwangerschap) of een complicatie.

Bloedverlies in het eerste trimester

Bij ongeveer 20% van de vrouwen komt bloedverlies voor in de eerste maanden van de zwangerschap. In ongeveer de helft van de gevallen is dit onschuldig en kan het vele oorzaken hebben. In de andere helft van de gevallen resulteert dit in een miskraam. Hierbij is leeftijd de belangrijkste risicofactor. De kans op een miskraam is het laagst bij vrouwen tussen de 20 en de 24 (9%). Dit loopt op tot de 50% bij vrouwen van 42 jaar.

'Andere' oorzaken

- Innesteling in de baarmoederwand Op het moment dat de eicel zich innestelt in de baarmoederwand kan er wat bloed vrijkomen. Dit bloed ziet er vaak (maar niet altijd) wat bruiner uit omdat dit ouder bloed is. Oud bloed is door het ijzer in het bloed bruiner.
- Blaasontsteking Een blaasontsteking kan er ook voor zorgen dat je wat bloed verliest.
- Menstruatiecyclus Alhoewel je eigenlijk niet meer ongesteld zou moeten worden, kan het toch zijn dat je rond je normale periode wat bloed verliest. Dit is minder en duurt korter dan tijdens je normale ongesteldheid.
- Vrijen Tijdens het vrijen kan er een bloedvaatje springen. Als je zwanger bent, zijn je bloedvaten minder sterk waardoor dit sneller gebeurt.
Er zijn nog enkele andere oorzaken voor bloedverlies tijdens de zwangerschap. Wij raden aan om bij bloedverlies altijd contact op te nemen met een gynaecoloog, eventueel via je verloskundige. De gynaecoloog kan precies onderzoeken waar het bloedverlies vandaan komt. Overigens wordt lang niet in alle gevallen de oorzaak gevonden.

Heb jij bloedverlies gehad tijdens de zwangerschap ?


Ja en dat is gelukkig goed afgelopen
Ja en dat is helaas niet goed afgelopen
Nee, ik heb geen bloedverlies gehad

Miskraam

Het komt ook voor dat bloedverlies tijdens je zwangerschap het begin is van een miskraam. Vaak neemt het bloedverlies toe vanaf de eerste dag en heb je ook last van krampen, vergelijkbaar met die van je menstruatie. Soms heb je er helemaal geen pijn bij. Als de miskraam in een vroeg stadium plaatsvindt, merk je vaak weinig van het verliezen van de embryo. Als de embryo al wat groter is, heb je kans dat het samengaat met weeen.

Miskraam niet te voorkomen

Tot op de dag van vandaag is een miskraam niet te voorkomen door artsen. Het lichaam breekt de zwangerschap af, waarschijnlijk omdat er iets niet goed was. Gezond zwanger zijn, verkleint de kans op een miskraam. Stop dus met roken, drinken en eet gezond en regelmatig. Vermijd te veel stress en inspanning.
Als jij een miskraam hebt gehad dan kun je daar eigenlijk niets aan doen. Je hoeft je hier dus ook niet schuldig over te voelen !

Bloedverlies is gestopt

Als de bloeding is gestopt en niet te heftig is geweest, is de kans groot dat je nog steeds zwanger bent. Als je veel bloed en misschien stolsels hebt verloren, is de kans aanwezig dat je een miskraam hebt gehad. Als je er niet zeker over bent kan de gynaecoloog dit onderzoeken door middel van een een echo.

Bloedverlies aan het einde van de zwangerschap

Bloedverlies aan het einde van de zwangerschap is vaak een teken dat de bevalling snel gaat beginnen. Vaak verlies je dan wat bloed en wat slijm doordat de bloedvaten in je baarmoedermond zo ver zijn verslapt dat ze zijn gesprongen of doordat je je slijmprop verliest.
Wanneer je bloedverlies samengaat met heftige buikpijn moet je supersnel naar de gynaecoloog. Het kan dan zijn dat jouw placenta heeft losgelaten. Dit kan levensgevaarlijk zijn voor je baby. Een spoedkeizersnede is dan de enige oplossing.

Altijd naar de gynaecoloog of verloskundige

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Wanneer je het niet vertrouwt, moet je altijd de arts bellen. Aan het begin van de zwangerschap kan een arts niet veel doen behalve de onzekerheid wegnemen. Aan het einde van de zwangerschap kan een bloeding levensgevaarlijk zijn.
Er zijn ook nog andere oorzaken van bloedingen (poliep, SOA) waar we niet op in zijn gegaan omdat dit minder vaak voorkomt. Jouw arts kan daar beter en gerichter naar kijken.

 

Reacties op 'Bloedverlies tijdens de zwangerschap'

Reacties

Laulau
Ik was na cyclus van 31 dagen 3 dagen over tijd begon met bruin bloedverlies alleen als ik moest plassen of ontlasten maar dan ook een druppel. Na die 3 dagen begon ik stevig te vloeien, leek het of er een huidskleurig iets bij zat. Vanmorgen kon ik niet uit bed van de rugpijn en net na een keer verschonen leeg gelopen, een donker rode grote zak lijkt het wel ( weefsel) verloren. Met helder rood dun bloed. Nou weet ik dat mijn lichaam wel eens anders is dit...

Mandy
Axcuus voor mijn slechte zinnen bericht verstuurf vanaf tekefoin

Mandy
Hallo, Ik ben nu 5 maand van de pil om zwanger te proberen te worden elke maand is mijn cycless mooi geregeld en nooit ben ik overtijd ik heb zelfs een app waar ik alles op bij houdt en elke maand klopte dese tot deze maand mij vermoeden is dat mij eisprong deze maand een dag later was dan normaal en ik was 3 dagen overtijd sinds vanmiddag heb ik ineens een gevoel van mentruatie maar zoveel anders dan normaal haast geen bloeding en geen pijn zoals ik mormaal heel erg heb, alleen wat lichte buikkrampen. Ik heb meedere testen telkens negatief ik snap er niks van ik voel me niet mezelf en had 2 weken voor deze bloeding erge zwangerschapsymtomen, pijnlijke jeukende tepels, gevoel dat ze ook groeide, acné overal wat ik nooit heb, en vreselijke vermoeidheid iemand enig idee of ik menstrueer of toch xwanger ben? En er misschien iets niet goed is.. mijn huisarts zegt dat ik nig een week moet af wachten maargoed makkelijk praten zit al weken in onzekerheid word er gek van.. iemand advies? Alcast bedankt

Mimi
Hallo ik ben 14weken zwanger en ik heb afgelopen zondag bloedverloren best wel wat. Paar uurtjes gebloed ik denk ongeveer 3uur daarna waa het gelijk over gegaan naar bruine afscheiding. Tijdens het bloeden had ik geen buikpijn of krampen maar pas later. In het ziekenhuis werd er echo gemaakt e.d. dat zag er allemaal goed uit hartje klopte babytje bewoog moederkoek alles zag er prima uit. Ik snap niet waar de bloed vandaan kwam ik heb nu ook wat krampjes meer van die zeurende pijn. Ik ben naar mijn eigen gyn geweest ook toen zag het er allemaal goed uit hij zei dat het best oud bloed kon zijn. Maar ik ben zo onzeker ben alsnog bang dat ik miskraam krijg :( nu heb ik amper bruine afscheiding en ook geen bloed maar meer die zeurende pijn en dan vooral links eierstok ofzo.. heeft er iemand ooit in zo een situatie gezeten, Help...

Jouw naam:

Lees meer ... !

Vruchtwaterpunctie

Met een vruchtwaterpunctie kun je sommige genetische afwijkingen zoals het syndroom van down opsporen. De test is ietsje betrouwbaarder van een vlokkentest en het risico op een miskraam is iets kleiner. Een vruchtwaterpunctie wordt meestal pas na 16 weken

Nesteldrang

Veel zwangere vrouwen krijgen voordat de baby komt last van nesteldrang. Dit is een drang om het huis op te ruimen of soms compleet te verbouwen.

Blaasontsteking tijdens de zwangerschap

Zwangere vrouwen zijn vatbaarder voor blaasontstekingen. Vele zwangere vrouwen hebben wel eens een blaasontsteking. Hier vind je hoe je een blaasontsteking herkent en wat je er aan kunt doen.

Kramp tijdens de zwangerschap

Zwangere vrouwen hebben vaker last van kramp in hun spieren dan niet zwangere vrouwen.

Uitgebreid echoscopisch onderzoek

Bij het uitgebreid echoscopisch onderzoek wordt uitgebreid gekeken naar eventuele afwijkingen bij het kindje. Het verschil met het structureel echoscopisch onderzoek is dan ook vooral dat er uitgebreider gezocht wordt naar afwijkingen.

Gevoelige borsten tijdens de zwangerschap

Gevoelige borsten zijn een van de eerste tekenen dat je zwanger bent. Ze kunnen pijnlijk of gespannen aanvoelen en zelfs jeuken. Meestal verdwijnt dit nog voor het tweede trimester.

 Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan