Oorontsteking bij baby's en kleine kinderen
Er zijn twee soorten oorontstekingen. Een ontsteking van het middenoor en een ontsteking van het buitenoor. Een ontsteking van het middenoor komt het meeste voor bij kleine kinderen. Hoe je een oorontsteking herkent, wat je er aan kunt doen en hoe dit verloopt, lees je hier.
Hoe herken je een oorontsteking bij baby's of kleine kinderen ?
Veel ouders vinden het lastig om een oorontsteking te herkennen bij de baby. Door een oorontsteking heeft je baby pijn en kan je baby koorts krijgen. Let dus altijd eerst op die tekenen. Is je baby boos, huilt het of heeft het koorts ? Dan zou een oorontsteking daar de oorzaak van kunnen zijn.
- Je baby zit minder goed in zijn of haar vel
- Lichte of hoge koorts
- Trekken of grijpen naar de oren
- Diaree of overgeven. Dit komt niet door de ooronsteking zelf maar een effect van dezelfde bacterie die ook de oorontsteking veroorzaakt.
- Een loopoor, wit of geel vocht dat uit het oor loopt. Soms stinkt het oor ook een beetje (ook zonder dat er troep uit komt)
- De baby huilt wanneer je hem of haar neerlegt. Door de baby neer te leggen, verandert de druk op het oor waardoor je baby pijn voelt
- Verminderde eetlust
Hoe vaak komt een oorontsteking voor ?
Een oorontsteking komt bij kleine kinderen relatief vaak voor. Bijna alle kinderen hebben voor hun derde jaar wel 1 of meer oorontstekingen gehad. Bij de overgrote meerderheid heeft een oorontsteking geen kwalijke gevolgen gehad. In sommige gevallen, wanneer de baby veel oorontstekingen heeft gehad, kan er schade aan het gehoor zijn ontstaan of een vertraging in de ontwikkeling.
Hoe verloopt een oorontsteking
Een oorontsteking kan veroorzaakt worden door een bacterie of een virus. Dit gebeurt wanneer de buis van Eustachius, die het oor verbindt met de holtes, dicht komt te zitten. Dit gebeurt vaak bij een verkoudheid. Vloeistof in het middenoor kan dan niet teruglopen via deze buis naar de holtes en bacteriën die hier zitten kunnen zich dan vermenigvuldigen.
Als het middenoor hierdoor ontstoken raakt, spreek je van een oorontsteking. Meestal raakt het middenoor langzaam verder ontstoken en krijgt je baby de komende dagen meer last en meer pijn. Wanneer de ontsteking doorzet, kan je baby koorts krijgen. Door deze koorts kan je baby de infectie beter bestrijden.
Oorpijn bij kleine kinderen behandelen
Wanneer je vermoedt dat je baby oorpijn heeft, is het vaak verstandig om even langs de huisarts te gaan. De huisarts kan zien hoe ernstig de ontsteking is door in het oortje van je baby te kijken. Wacht in ieder geval niet al te lang met het bezoeken van een huisarts wanneer je vermoedt dat de ontsteking er al enige tijd zit. Een ontsteking kan in zeldzame gevallen overslaan op het hersenvlies
Wanneer de ontsteking nog niet zo erntig is, zal de huisarts in principe afwachten. De huisarts schrijft dan een neusspray voor die er voor zorgt dat de buis van Eustachius weer vrij komt waardoor het vocht in de oren afgevoerd kan worden. Eventueel zal de huisarts je adviseren om je baby een zetpil paracetamol te geven tegen de pijn.
Wanneer de ontsteking niet minder wordt of wanneer de oorontsteking zelfs erger wordt dan kan de huisarts antibiotica voorschrijven.
Wat kun je zelf doen om een oorontsteking te voorkomen ?
Een oorontsteking kun je proberen te voorkomen door middel van een goede hygiëne en een goede weerstand. Was vaak je eigen handen en af en toe die van je kindje. Zo voorkom je hopelijk dat je kindje verkouden wordt en zo een oorontsteking oploopt.
Baby's die borstvoeding krijgen, hebben vaak een betere weerstand dan baby's die dat niet krijgen. Het geven van borstvoeding kan dus ook helpen tegen oorontstekingen.