Spelen is belangrijk voor baby's

Spelen is erg belangrijk voor je baby. Door te spelen, ontwikkelt je baby belangrijke vaardigheden en krijg je de kans om extra tijd door te brengen met je baby

Ontwikkeling

In het eerste levensjaar ontwikkelt jouw kindje zich in een rap tempo. Niet alleen lichamelijk maar ook emotioneel, sociaal en cognitief. Spelen is de sleutel voor jouw kindje voor de ontwikkeling van deze vaardigheden. Als je kindje geboren wordt, moet het nog zo veel leren. Door het leren leuk te maken motiveer je jouw baby om zich sneller te ontwikkelen. Spelletjes met jouw baby zijn hiervoor erg geschikt. Spelletjes zijn ook nog eens erg belangrijk voor een goede hechting tussen jou en je kindje. Niet alleen het spelletje zelf maar ook de tijd die je doorbrengt met je kindje is erg waardevol!

Verschillende soorten spel

In het eerste jaar heeft ontdekt jouw baby al heel veel verschillende soorten spelletjes. Deze spelletjes zijn vooral gericht op de emotionele, sociale, cognitieve en lichamelijk ontwikkeling van jouw kindje. Andere vormen van spel zoals fantasiespellen en groepsspellen worden pas later ontwikkelt.

  • ontdekkingsspel - jouw baby ontdekt de wereld en leert spelenderwijs van alles over de omgeving zoals vorm, kleur en oppervlakte. Hoe zitten dingen in elkaar en hoe ga je er mee om. Dit soort spel is erg belangrijk voor de hersenontwikkeling van je kindje.
  • lichamelijk spel - je kindje probeert te kruipen, gooien, te dansen en te lopen. Voor je kindje is dit allemaal nog een leuk spelletje maar reuze handig voor later als je kindje echt wil gaan lopen en kruipen.
  • sociale spelletjes - je kindje speelt met jou, een vriendje, een broertje of een zusje en leert de basis van de sociale interactie. Je kindje leert te lachen, grapjes te maken maar ook dat sommige dingen juist niet leuk zijn.
  • doen alsof - experts zijn het hier niet over eens. De echte 'doen alsof spelletjes' (waarbij je kindje bijvoorbeeld doet alsof hij of zij een telefoongesprek voert) ontwikkelt zich pas later. Toch vinden sommige kinderen het heel leuk om samen met jou te doen alsof.

Tijd vrij maken voor spelletjes

Omdat spelletjes zo belangrijk zijn, is het altijd een goed idee om tijd vrij te maken voor spelletjes met je kindje. Geef je kindje tijd om zelf met speeltjes te spelen en maak wat tijd vrij om samen te spelen.
De beste tijd om te spelen met je baby is als je baby uitgerust en vrolijk is. Vaak is dat na het slapen en voor het eten. Na het eten kun je ook met je baby spelen maar houd het even wat rustiger zodat het eten kan zakken.
Laat je kindje ook zelf kiezen wat voor spelletje er gespeeld wordt. Bied je kindje 2 spelletjes aan (in de vorm van speeltjes bijvoorbeeld) en kijk welk spelletje je kindje kiest. Let altijd goed op je baby want soms vinden ze het spelletje opeens niet leuk meer. In dat geval stap je gewoon over op een ander spelletje of je laat je baby even alleen spelen.

 

Reacties op 'Spelen is belangrijk voor de baby'

Reacties

Jouw naam:

Foto's over 'Spelen is belangrijk voor de baby'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Baby speelgoed van 3 tot 6 maanden

Van 3 tot 6 maanden leert jouw baby grijpen en vastpakken. Je baby begint oorzaak en gevolg te begrijpen en wil ook graag op het buikje spelen. Hier lees je welk speelgoed geschikt is voor je baby van 3 tot 6 maanden.

Muziek luisteren voor de baby

Muziek heeft een aantal gunstige effecten op de ontwikkeling van jouw baby. Muziek kalmeert de baby en stimuleert de ontwikkeling. Hoe dat precies werkt lees je hier.

Baby speelgoed van 6 tot 9 maanden

Tussen de 6 en 9 maanden leert jouw baby goed te zitten, te kruipen en misschien begint jouw baby wel te staan. De fijne motoriek van je baby ontwikkelt zich en ook de grove motoriek wordt veel preciezer. Hier lees je welk speelgoed geschikt is voor je ba

Spelen met de baby

Iedere baby vind het heerlijk om te spelen. Waarom is spelen zo belangrijk, wat is het beste speelgoed en hoe kun je allemaal spelen met je baby

Spelen is belangrijk voor de baby

Spelen is erg belangrijk voor je baby. Door te spelen ontwikkelt je baby belangrijke vaardigheden en krijg je de kans om extra tijd door te brengen met je baby

 


 
 
 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan