Misselijkheid

 • Misselijkheid

7 op de 10 zwangere vrouwen hebben last van ochtendmisselijkheid. Deze misselijkheid gaat soms gepaard met overgeven en verschijnt niet alleen in de ochtend maar op elk denkbaar moment van de dag. De oorzaak van deze zwangerschapskwaal is de veranderende hormoonhuishouding en de veranderingen in de stofwisseling. Sommige wetenschappers zeggen dat evolutionair gezien het lichaam dit mechanisme hanteert om zo het kwetsbare embryo te beschermen tegen schadelijke stoffen en bacteriën die door voedsel het lichaam kunnen binnen dringen.

Na ongeveer drie maanden verdwijnt deze vorm van misselijkheid vaak weer. Toch zijn er ook vrouwen die negen maanden lang ziek en misselijk zijn, mocht dit zo zijn dan is het slim om je huisarts of verloskundige te raadplegen.

Wat kun je doen tegen misselijkheid ?

Er zijn verschillende manieren om de misselijkheid draagbaar te maken of het misschien zelfs te vermijden. Hieronder worden enkele voorbeelden besproken:

 • Gemberwortel bij het koken gebruiken of er alleen al aan ruiken.
 • Pepermunt-, gember-, en kamillethee werken verzachtend op de maag.
 • Koolzuurhoudende dranken zoals Spa Rood en Ginger Ale kunnen helpen.
 • Voordat je ?s ochtends uit bed stapt eerst een cracker/droog beschuitje eten, dit houdt je bloedsuikerspiegel in balans.
 • Vermijd lange periodes zonder iets te eten want een lege maag verergert de misselijkheid.
 • Vermijd voedsel wat veel vet bevat of is gefrituurd. Zetmeelhoudende voedingsmiddelen zoals brood, aardappelen, rijst en pasta zijn veel lichter te verteren.
 • Zorg voor veelzijdige en evenwichtige voeding. Er is een theorie die stelt dat misselijkheid alleen bij vrouwen voorkomt die beter zouden moeten eten.
 • Vermijd alle producten met suiker, geraffineerde voedingsmiddelen en junkfood die alleen maar additieven en conserveermiddelen bevatten.
 • Drink veel water tussen de maaltijden door en drink minder thee en koffie.
 • Vermijd sterke geuren.
 • Probeer een frisse neus te halen voordat je gaat eten.

Een andere oplossing zou het nemen van een vitamine B complex kunnen zijn. Dr. Pheiffer en Nim Barnes van de Foresight Assocation stellen dat vrouwen die misselijk zijn vaak een tekort aan B6 en zink hebben. Beiden zijn noodzakelijk voor de groei van elk soort lichaamsweefsel en de zwangerschap (vrucht en baarmoeder) doen dus een uitzonderlijk beroep op de voorraad van de aanstaande moeder. Er zijn veel aanstaande moeders die veel baat hebben bij het innemen van vitamine B6 en zink en die zelfs na de inname geen misselijkheid meer ervaarden.

Het tasje ....

Veel vrouwen die last hebben van misselijkheid vinden het prettig om een tasje mee te nemen met spulletjes die je goed kunt gebruiken als je misselijk bent. Maak voor jezelf een tasje met:
- Iets lichts te eten voor als je dit nodig hebt. Je kunt beter wat vaker eten dan in 1 keer te veel.
- Een flesje water voor als je over hebt gegeven.
- Natte zakdoeken voor als je over hebt gegeven.
- Een tandenborstel en tandpasta om jezelf weer op te frissen.
- Kauwgom of pepermunt tegen de nare smaak.

 

Reacties op 'Misselijkheid'

Reacties

GEMMA
Ik ben misselijk sinds mijn 6 weken ben nu 10+5 weken en geef iedere dag over. Heb Navalit gekregen maar doos op en wil geen tweede beginnen. Hopen snel over want echt lastig gevoel van s'morgens tot s'avonds.

Lilly
Shuntje, Ik heb exact hetzelfde en ben 7maand en 3 dagen.. Zo vervelend..heb postaphen en primperran voorgeschreven. Gekregen maar niets helpt..jij al iets gevonden wat helpt?

Esther
Ik heb suikervrije citroen-kruidensnoepjes en pepermuntjes gekocht. Helpt echt bij mij.

Evelien
Ik geef enkel over in de week als ik vroeg moet opstaan. In het weekend lukt het me om te eten en niet over te geven. wat een naar gevoel is dit toch! hopelijk is het in de 2de trimester gedaan hoor :(

shuntje
overgeven doe ik niet, maar ik krijg het gevoel wel. Heel vervelend! ik ben inmiddels 7 weken en 5 dagen zwanger. Ik krijg wel honger maar ik voel alsof mijn vorige maaltijd niet verteerd is en voelt zo zwaar op mijn keel zitten alsof het anytime naar buiten kan komen, maar komt niet. Wat denken jullie ervan dat ik kan doen?

Ross13
Ben nu precies 9 weken zwanger en ik was afgelopen 2 dagen echt kots misselijk, duizelig en moe. Ik las over Sea bands en heb deze vanaf gisteren avond gebruikt en geen last meer gehad :)

shanna
ik drink zowiezo al veel water kuod water dat geeft een verlichting aan me maag en dan gaat het beetje over

Danielle
Ik ga het zeker weten proberen de vit. B complex... Ik ben nl. ook dag en nacht misselijk Ik slaap hele nachten niet. Ik eet verder wel goed en gezond.. Ik laat het jullie weten hoe het werkt Liefs

Noortje
Echt onwijs bedankt! Door de vitaminen B heb ik nu bijna geen last meer en ik ben 9 weken zwanger. Tot 8 weken had ik echt heel veel last van misselijkheid.

Jouw naam:

Lees meer ... !

Navelstrengbloed doneren

Je bent bevallen, hebt je kindje op je borst en de placenta is geboren. Maar wat gebeurd er eigenlijk na afloop van de bevalling met de placenta en navelstreng? Helaas wordt in veel ziekenhuizen (en bij thuisbevallingen) de placenta en navelstreng ingevro

Bloedverlies tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is er een kans dat je bloed verliest. Bloedverlies is vaak onschuldig en hoeft niet altijd erg te zijn maak kan wel wijzen op een miskraam (vooral in het begin van de zwangerschap) of een complicatie.

Misselijkheid

7 op de 10 zwangere vrouwen hebben last van ochtendmisselijkheid. Deze misselijkheid gaat soms gepaard met overgeven en verschijnt niet alleen in de ochtend maar op elk denkbaar moment van de dag. De oorzaak van deze zwangerschapskwaal is de veranderende

Hoofdpijn tijdens de zwangerschap

Veel zwangere vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap last van hoofdpijn. Vaak en zeker in het begin van zwangerschap is dit vaak onschuldig maar wel vervelend. Later in de de zwangerschap kan dit een teken zijn van een zwangerschapsvergiftiging.

Nesteldrang

Veel zwangere vrouwen krijgen voordat de baby komt last van nesteldrang. Dit is een drang om het huis op te ruimen of soms compleet te verbouwen.

Prolactine

Prolactine is een zwangerschapshormoon dat zorgt voor je melkproductie. Prolactine zorgt er oook voor dat je baby goed kan groeien in je baarmoeder door als groeihormoon de dienen.

 Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan