Vrijen in de kraamtijd en na de bevalling

Vrijen in de kraamtijd, geloof het of niet. Sommige moeders vinden de tijd en de zin ! Maar is het ook een goed idee ? En als je dan begint met vrijen, wat mag je dan verwachten ?

  • vrijen na bevalling

Vrijen in de kraamtijd ?

Nee, over vrijen in de kraamtijd kunnen we heel erg kort zijn. Het is geen goed idee. De baarmoedermond staat nog een beetje open en de placenta heeft een wond achter gelaten. Hierdoor is de kans op infecties veel te groot. Geef alles eventjes de tijd om te helen en wacht eventjes af totdat het infectiegevaar is geweken. Pas na 3 weken en als je geen bloed meer verliest, mag je voor het eerst weer vrijen. Om veilig te zijn kun je zelfs beter 4 tot 6 weken wachten.

Hoe reageert mijn lichaam op seks na de bevalling?

Jou lichaam kan op een een hoop verschillende manieren zijn veranderd na je bevalling.
Een orgasme kan ook erg anders aanvoelen na de bevalling. Een orgasme kan pijnlijk aanvoelen na de bevalling en zelfs aanvoelen als een wee doordat jouw baarmoeder samentrekt.
Door de hormonen die je aanmaakt na de bevalling kan het zijn dat je erg droog bent. Vrijen daardoor kan pijnlijk zijn. Zorg dus dat je glijmiddel bij de hand hebt en besteed extra tijd aan het voorspel.
Als je bent ingeknipt en gehecht dan kan vrijen extra pijnlijk zijn. Als je knip niet 100% juist is gehecht kun je lang last hebben van een knip en de pijn die het litteken geeft. Hier kun je helaas niet zo veel aan doen. Alleen tijd zorgt er voor dat je er minder last van hebt. Heb je er te veel last van maak dan een afspraak met de gynaecoloog zodat hij of zij er naar kan kijken
Een andere vreemde bijkomstigheid is dat je borsten kunnen gaan lekken tijdens het vrijen. Dat komt doordat je tijdens het vrijgen de stof oxytocine aanmaakt die je productie op gang brengt. Als je dit vervelend vindt, zorg dan dat je borsten niet zo vol zitten. Vrij na het voeden of na het kolven.
Als je je helemaal niet kunt ontspannen tijdens het vrijen heb je kans op vaginisme. Hierbij trekken alle spieren in en rond de vagina zich automatisch aan zodat vrijen niet kan of alleen met veel pijn en moeite. Als dit het geval is, forceer dan niets. Angst is vaak de grootste veroorzaker. Neem extra tijd om bekend te worden met je nieuwe rol als moeder en praat met je partner over jouw gevoelens en angsten!

Over jij en je partner

Veel vrouwen zijn na de bevalling op zoek naar zichzelf in de nieuwe rol als moeder. Je twijfelt misschien aan de aantrekkelijkheid van je lijf en je hebt je waarschijnlijk wel eens meer sexy gevoeld. Ook je borsten zie je misschien niet meer als iets sexueels maar als iets waarmee je je kindje borstvoeding geeft.
Sommige vrouwen vinden het lastig om te ontspannen als je kindje in de kamer er naast ligt.
Voor de man is er ook een hoop veranderd. De meeste mannen zullen terughoudend zijn om met je te vrijen. Dit doen ze echt niet omdat ze jou minder aantrekkelijk vinden maar omdat ze nerveus zijn. Zelfs mannen pikken wel eens het een en ander op en vaak zijn ze bang om jou pijn te doen of denken ze dat je er nog niet aan toe bent. Hierdoor ga jij juist weer meer twijfelen aan alles.
Kortom, reden genoeg om het rustig aan te doen. Je hoeft niet direct de oude te zijn maar dat betekent niet dat je niet meer kunt genieten van het vrijen. Doe het rustig aan en luister goed naar je eigen lichaam. Als je zin hebt, neem dan zelf het initiatief zodat je partner ook weet dat het 'weer mag'. Als je je eventjes niet zo sexy voelt, forceer dan ook niets en heb geduld !

Tips voor vrijen na de bevalling

  • Wacht minimaal 3 weken en totdat je geen bloed meer verliest en als het kan nog ietsje langer met vrijgen na de bevalling
  • Als je er geen zin in hebt of niet klaar voor bent, wacht dan gewoon even.
  • Als je niet wilt vrijen kun je wel op andere manieren intiem zijn !
  • Neem, als je zin hebt zelf het initiatief. Zo geef je aan je partner aan dat jij er klaar voor bent.
  • Doe het rustig aan en gebruik de eerste keren glijmiddel om niets te beschadigen
  • Kolf je borsten af of voedt je kindje eerst als je niet wilt dat je borsten gaan lekken

Kan ik zwanger worden kort na de bevalling?

Ja, je kunt zwanger worden, ook kort na de bevalling. Het is wel zo, dat wanneer je borstvoeding geeft je een stuk minder kans hebt om zwanger te raken de eerste 6 maanden na de bevalling. Toch is de kans gewoon aanwezig. Gebruik dus altijd een condoom of andere voorbehoedsmidellen. Als je volledige borstvoeding geeft en je nog niet menstrueert, is de kans het grootst dat je nog even niet zwanger kunt raken. Als je al wel menstrueert of niet volledige borstvoeding geeft wees dan extra voorzichtig.

 

Reacties op 'Vrijen in de kraamtijd en na de bevalling'

Reacties

liena
hallo ik heb een vraagje 3weken geleden ben ik bevallen maar onder tussen heb ik 2x seks had kan dat zonder condoom of iets gedaan kan dat wel kwaad zijn ????

Anoniem
Ik ben twee en halve maand geleden bevallen, ik neem niets van anticonceptiemiddel en heb seks gehad zonder condoom, wel heb ik de morning after pil genomen, maar werkt deze wel zo kort na een bevalling ?

Jouw naam:
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan