Oxytocine

Oxytocine speelt een belangrijke rol tijdens de bevalling. Oxytocine zorgt voor weeën. Naarmate je zwangerschap vordert, wordt de oxytocine in je lichaam minder geremd

Oxytocine en je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap is het hormoon oxytocine ook aanwezig maar wordt de invloed er van verminderd door het hormoon progesteron. Als later in de zwangerschap het progesteron gehalte in je bloed minder wordt, neemt de invloed van het hormoon oxytocine toe.

Oxytocine en je bevalling

Oxytocine zorgt voor weeën. Naarmate je meer harde buiken en voorweeën krijgt, wordt je baarmoeder meer gestimuleerd. Door deze stimulatie wordt het hormoon oxytocine aangemaakt. Deze oxytocine stimuleert je baarmoeder om samen te trekken en daardoor wordt nog meer oxytocine aangemaakt. Een tegenstander van oxytocine is adrenaline. Dat is dus ook 1 van de redenen dat een bevalling gemakkelijker kan beginnen als je ontspannen bent. Vandaar dat er veel bevallingen 's nachts beginnen
Oxytocine wordt ook geproduceerd tijdens de borstvoeding (door het stimuleren van de tepels tijdens de toeschietreflex). Dit is dan ook de reden dat je kindje direct wordt aangelegd na je bevalling. De oxytocine die daardoor wordt geproduceerd, zorgt voor de nabevalling van de moederkoek. Oxytocine zorgt ook voor het samentrekken van de melkkliertjes in je borst waardoor de melk vrij komt en je baby kan gaan drinken.

 

Reacties op 'Oxytocine'

Reacties

Jouw naam:

Lees meer ... !

Bloedarmoede tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap heb je een grote kans op bloedarmoede. Bij bloedarmoede voel je je vaak moe en duizelig doordat je bloed minder zuurstof kan leveren aan je lichaam.

hCG Hormoon

Als je zwanger bent begint je lichaam al snel met het produceren van het hCG hormoon. Dit hormoon wordt ook gemeten met een zwangerschapstest. Lees hier alles over het hCG hormoon

Vet eten verhoogt de kans op een doodgeboren kindje

Een recente studie in de 'Journal of Endocrinology ' laat zien dat vrouwen die tijdens de zwangerschap veel vet eten een grotere kans hebben op een doodgeboren kindje.

Hoofdpijn tijdens de zwangerschap

Veel zwangere vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap last van hoofdpijn. Vaak en zeker in het begin van zwangerschap is dit vaak onschuldig maar wel vervelend. Later in de de zwangerschap kan dit een teken zijn van een zwangerschapsvergiftiging.

Overgewicht tijdens je zwangerschap

Overgewicht tijdens je zwangerschap is een probleem. Niet alleen kun je lastiger zwanger worden. De kans op complicaties is ook nog een groter.

Incontinentie en zwangerschap

Tijdens en na je zwangerschap kun je last hebben van urineverlies. De meerderheid van de zwangere vrouwen krijgt hier mee te maken in meer of mindere mate.

 Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan