Baby in bad doen

De eerste keer je baby in bad doen, is niet zo gemakkelijk als het lijkt. De kraamverzorgster helpt je er normaal gesproken doorheen. Brabbels laat zien hoe het precies werkt

  • baby in bad

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is meer dan het halve werk. Zonder een goede voorbereiding sta je met een huilende baby in een te koude kamer te zoeken naar een handdoek terwijl je voor het eerst ondergeplast wordt. Zorg dus dat je alles goed klaar hebt liggen. Dan is het pas echt leuk om je kindje in bad te doen ! Je zult zien dat je kindje ook echt kan genieten van zijn eerste badje !

  • Verwarm de badkamer / babykamer tot een prettige temperatuur. Als je geen verwarming hebt in de badkamer raden wij je aan een kleine elektrische kachel aan te schaffen
  • Als het even lukt, plaats dan het badje in de buurt van de commode
  • Pak alle kleren, een schone luier en een hydrofiele luier en leg deze binnen handbereik van het commode.
  • Pak alle spullen die je in het badje wilt gebruiken zoals de lotion/zeep, een washandje en leg deze binnen handbereik van het badje
  • Pak een grote handdoek of een speciale bad cape en leg deze ook binnen handbereik van het badje
  • Verwarm het badje tot 37 graden, zeker niet hoger. Als je geen thermometer hebt, controleer de temperatuur dan met je elleboog

Het badje

Er zijn 2 soorten badjes. De ene is het ligbadje en de andere is de tummy tub. Alhoewel je zelf misschien voor het badje zou kiezen, vinden baby's de tummy tub vaak prettiger. Hier kunnen ze zich net zo in oprollen als in de baarmoeder. Je ziet ze dit vaak direct doen zodra ze het water raken. Als je je kindje in een badje doet, vul het dan niet te vol. Het water hoeft echt niet helemaal over de buik te komen. Als je een tummy tub hebt dan kun je deze wat verder vullen. Tot ongeveer de helft is vaak voldoende. Leg je kindje voorzichtig in bad en wat je ook doet, blijf altijd het nekje ondersteunen. In het bad doe je dat door je arm achter het nekje van je kindje te doen en je duim en wijsvinger het bovenarmpje, bij de schouder van je kindje te pakken. Het kindje steunt dus met het nekje op jouw onderarm en met je handen houd je het stabiel. Je hebt zo je andere arm over om je kindje te wassen.
In de tummytub kun je je kindje voorzichtig laten zakken. Ondersteun het nekje altijd met 2 vingers. Met de andere hand kun je dan ook weer je kindje wassen.
Wat je ook doet, laat je kindje geen seconde alleen in het bad en verlies hem of haar niet uit het oog ! Een ongeluk zit in een heel klein hoekje en hoe veilig het ook lijkt, kleine kinderen zijn compleet onberekenbaar !

Afdrogen

Pak je kindje voorzichtig uit bad en plaats hem of haar op de grote handdoek en je armen. Dek je kindje snel af. Deze handdoek gebruik je niet om je kindje af te drogen. Als alternatief voor deze handdoek heb je ook bad cape-jes. Leg je kindje nu voorzichtig op de commode en droog hem om haar heel voorzichtig af met de hydrofiele handdoek. Deze neemt erg veel vocht op en is niet zo ruw als de gewone handdoek. Droog niet te ruw af en dep waar mogelijk. Het huidje van je kindje is nog erg teer. Vergeet ook niet in de liesjes, tussen de teentjes en in de nekplooitjes af te drogen. Als er vocht achter blijft, kan dat voor veel irritatie zorgen op het huidje.

Hoe vaak in bad ?

Je kindje hoeft zeker niet iedere dag in bad. Daarmee spoel je het vet weg wat het huidje juist beschermt. Om de dag of met nog langere tussenpozen is meer dan genoeg. Kijk ook goed naar je baby. Als je kindje een droge huid krijgt of eczeem doe hem of haar dan minder vaak in bad. Ook als je kindje het niet leuk vindt, doe je kindje dan gerust wat minder vaak in bad.

 

Reacties op 'Baby in bad'

Reacties

Jouw naam:

Lees meer ... !

Hielprik

De hielprik wordt binnen 7 dagen na de geboorte van je kindje afgenomen. Je kindje wordt gescreend op een aantal bedreigende ziektes die vaak, mits ze vroeg ontdekt worden, genezen of onder controle gehouden kunnen worden.

Baby wegen

In de kraamtijd wordt je baby iedere dag gewogen. Hoe gaat dat precies in zijn werk en waarom gebeurt dat ?

Luier verschonen in de kraamtijd

Voor de doorgewinterde ouder is een luier verschonen een fluitje van een cent maar wanneer je dit voor de eerste keer probeert is het toch niet zo gemakkelijk als het lijkt. Hier lees je hoe je een luier kunt vervangen in de kraamtijd.

Hechtingen in de kraamtijd

Als je gehecht bent na de bevalling kun je daar thuis nog flink wat last van hebben. Informatie en tips over hechtingen in de de kraamtijd.

Kraamtijd

Je bent net bevallen en je hebt je kindje bij je. Veel gelukkig er kun je je niet voelen ! Maat wat nu ? Hoe werkt jouw kindje nu precies ? Wat moet je doen en waar moet je allemaal op letten ?

Plassen in de kraamtijd

Tijdens de kraamtijd houdt de kraamverzorgster nauwkeurig bij hoe vaak je baby plast. Zodra je kindje heeft geplast is dit een teken dat de niertjes werken en dat je kindje goed drinkt.

 


 
 
 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan