Plassen na de bevalling

Soms kan het zijn dat je na de bevalling helemaal niet kunt plassen, urine lekt of een branderig gevoel krijgt. Hoe dat komt, wat dat betekent en hoe je er vanaf komt lees je hier.

  • Plassen na de bevalling

Pijn bij het plassen

Het is heel normaal dat het plassen pijn doet na de bevalling. Vooral een branderig gevoel komt vaak voor. Dit gevoelt wordt veroorzaakt door alle schaafwondjes en scheurtjes die tijdens de bevalling zijn ontstaan. Je kunt dit gevoel verminderen door voor het plassen lauw water over je schaamstreek en schaamlippen te laten lopen. Wanneer je gehecht bent kan dit ook pijn doen bij het plassen. Zorg in ieder geval dat je de hechtingen na het plassen goed naspoelt. Het beste kun je tijdens het plassen al spoelen of onder de douche plassen. Dat verdunt de urine en verminderd de kans op infecties.

Incontinentie

Heel veel vrouwen hebben last van enige vorm van incontinentie na de bevalling. Normaal gesproken vangt het kraamverband dat je draagt de urine op en neemt het urine verlies binnen een paar dagen geleidelijk af. Dit komt doordat je spieren in je bekken (je bekkenbodem) en de sluitspier tijdens je zwangerschap slapper zijn geworden en bij de bevalling nog eens een extra klap hebben gekregen. Wanneer je binnen een paar weken nog niet van je incontinentie af bent neem dan contact op met je huisarts. Met oefeningen en misschien fysiotherapie kun je weer leren je spieren onder controle te houden.

Niet kunnen plassen

Soms lukt het niet om na een bevalling zelfstandig te plassen. Dit komt vaker voor bij een ruggenprik en bij hele zware bevallingen. Uiteindelijk lost het lichaam dit zelf weer op maar het is wel belangrijk dat je dit meldt aan de verloskundige. Als je binnen 8 uur nog niet hebt geplast moet je dit melden, je wordt dan doorverwezen naar een uroloog die je hiermee kan helpen. Het niet kunnen plassen is nooit iets permanents en lost zichzelf altijd weer op !

 

Reacties op 'Plassen na de bevalling'

Reacties

Jouw naam:

Foto's over 'Plassen na de bevalling'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Hielprik

De hielprik wordt binnen 7 dagen na de geboorte van je kindje afgenomen. Je kindje wordt gescreend op een aantal bedreigende ziektes die vaak, mits ze vroeg ontdekt worden, genezen of onder controle gehouden kunnen worden.

Kraamtranen

Een paar dagen na de bevalling komen bij veel moeders de kraamtranen. Om niets kun je in huilen uitbarsten en je hebt het gevoel dat het allemaal even te veel wordt. Maar wat is dat eigenlijk en hoe ga je er mee om ?

Kraamtijd

Je bent net bevallen en je hebt je kindje bij je. Veel gelukkig er kun je je niet voelen ! Maat wat nu ? Hoe werkt jouw kindje nu precies ? Wat moet je doen en waar moet je allemaal op letten ?

Luier verschonen in de kraamtijd

Voor de doorgewinterde ouder is een luier verschonen een fluitje van een cent maar wanneer je dit voor de eerste keer probeert is het toch niet zo gemakkelijk als het lijkt. Hier lees je hoe je een luier kunt vervangen in de kraamtijd.

Baby in bad

De eerste keer je baby in bad doen is niet zo gemakkelijk als het lijkt. De kraamverzorgster helpt je er normaal gesproken doorheen. Brabbels laat zien hoe het precies werkt

Kraamvisite, zo houd je het leuk !

Traditioneel wordt de beschuit met muisjes klaar gezet en mag iedereen die nieuwe baby komen bewonderen. Het klink zo leuk maar veel ouders kijken met gemengde gevoelens terug op de kraamvisite terwijl het juist zo'n geweldige tijd is. Zo houd je je kraam

 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan