Insectenbeten bij baby's

  • Insectenbeten bij baby's

Omdat het voorjaar er aan komt en je niet kunt wachten om met je kindje naar buiten te gaan om van het heerlijke weer te genieten, heeft Brabbels een artikel geschreven over insectenbeten en hoe je deze kunt behandelen!

Een insectenbeet bij een baby herkennen

Een insectenbeet herken je vrij gemakkelijk. De plek is rood en opgezwollen. Omdat een baby niet kan vertellen dat hij of zij gestoken is, zul je goed op de signalen van je kleintje moeten letten. Begint je baby plotseling te huilen, schuren, krabben of als je baby een arm of been niet gebruikt, kan dat door een insectenbeet komen. Controleer je baby, ook onder de kleren ! Wanneer je voor langere tijd (bijvoorbeeld vakantie) in een bosrijke omgeving verblijft, controleer je baby dan dagelijks op teken. Je baby kan deze gemakkelijk oplopen door bijvoorbeeld rond te kruipen in het gras.
Wanneer je baby een allergische reactie vertoont, kan dat heel goed van een insectenbeet komen. Ga in dat geval direct langs de huisarts of de spoedeisende hulp. Lees daarover hieronder meer.

Een insectenbeet bij een baby behandelen

Hieronder lees je hoe je de verschillende insectenbeten kunt behandelen. Voor alle beten geldt eigenlijk dat het beter is wanneer je baby of kindje niet aan het wondje kan krabben (bijvoorbeeld door er een kledingstuk overheen te dragen). Zo voorkom je infecties. Wanneer je kindje toch wil krabben, plak er dan een gaasje of pleister overheen !

Bijensteek of wespensteek

Haal de angel direct voorzichtig uit de huid. Wacht daar niet te lang mee want zolang de angel nog in het huidje zit, blijft er gif uit komen ! De angel verwijder je door tegen de steekrichting in te krabben met je nagel. Trek niet aan de angel want dan trek je het gifzakje leeg ! Wanneer de angel er uit is, kun je de wond uitzuigen (doe dit direct, wacht niet langer dan 1 minuut !). Let op: slik het gif niet door maar spuug het uit. Maak daarna het plekje schoon. Het liefst met jodium of alcohol, maar wanneer je dit niet voor handen hebt is water of spuug ook goed! Je kunt daarna de plek koelen om de pijn tegen te gaan. Let op: leg nooit een koelelement zomaar tegen de huid van je baby aan, hierdoor kan de huid bevriezen. Gebruik liever een koude washand, eventueel met een beetje ijs er in, maar niet te veel.

Muggensteek

Veel mensen denken dat je niet allergisch kunt zijn voor muggen. Dit is een misvatting. Er kunnen grote, dikke schijven onder het huidje van je kindje ontstaan. Ga in dat geval ook even langs de huisarts. Wanneer dit niet het geval is kun je eigenlijk alleen de pijn (jeuk) behandelen. Het helpt vaak om de muggenbult te koelen met een koel washandje, eventueel met een beetje ijs er in (maar niet te veel en gebruik nooit een koelelement !!).

  • insectenbeten

Tekenbeet

Een teek is een klein insect dat zich vaak schuil houdt in lage begroeiing zoals gras en struiken. Teken bijten zich vast in de huid en voeden zich met het bloed van je kindje.
Het gevaar van een teek is de overdracht van de ziekte van Lyme. Dit is een gevaarlijke ziekte die helaas niet altijd gemakkelijk te herkennen en te behandelen is. De ziekte van lyme herken je aan griepachtige verschijnselen, vaak met spierpijn of gewrichtspijn. Meestal zie je ook na verloop van tijd een rode kring om de originele tekenbeet verschijnen. Wanneer je kindje is gebeten door een teek verwijder de teek dan met een tekentang. Met deze speciale tang kun je een teek levend beetpakken en deze door voorzichtig te draaien uit de huid van je kindje verwijderen. Wanneer je geen tekentang hebt laat de teek dan verwijderen bij een arts maar ga het niet zelf proberen. Je loopt dan de kans dat je de teek beschadigd waardoor er juist weer bloed van de teek terug stroomt in de bloedbaan van je kindje. Wanneer je de teek binnen 24 uur na het bijten verwijderd is de kans op de ziekte van Lyme overigens heel erg klein en zelfs binnen 48 uur is de kans nog steeds minimaal.
Je kunt voorkomen dat je kindje gebeten wordt door je kindje dagelijks te controleren op teken en door je kindje arm en been bedekkende kleding te laten dragen in een bosrijke omgeving. Er zijn ook anti-teken middelen te vinden die je voor kleine kinderen kunt gebruiken. Lees hiervoor de bijsluiter of vraag het de apotheker of drogist.

Een insectenbeet bij een baby voorkomen

Voor volwassenen zijn er verschillende middelen die je kunt gebruiken om insectenbeten te voorkomen. Helaas mag je bijna al deze middelen niet gebruiken bij een baby. Anti muggenstiften en stekkers zijn giftig dus deze mag je absoluut niet gebruiken. Ander middelen op basis van geur (citroen) kun je vaak wel gebruiken (maar controleer dit altijd). Er bestaan ook apparaten die een hoog frequent geluid afgeven. Wanneer je dit wilt gebruiken, houd er dan rekening mee dat een kind veel hogere tonen kan horen dan wij en dat dit geluid waarschijnlijk erg irritant is voor je kindje.
Wanneer je kindje slaapt of in de kinderwagen zit, gebruik dan een goede klamboe om de insecten weg te houden. Let er wel op dat je kindje deze niet te pakken kan krijgen in bed in verband met verstikkingsgevaar !
Zorg dat insecten geen kans krijgen door je kindje dichte schoenen en bedekkende kleding aan te doen. Leer je kindje ook om insecten uit de weg te gaan maar om niet in paniek te raken en te gaan slaan naar insecten. Geef je kindje geen suikerhoudende drankjes mee en was de handen goed nadat ze wat hebben gegeten of gedronken.

Wanneer je baby allergisch is

Wanneer jouw kindje allergisch is voor een insectenbeet kan het nodig zijn om vlug te handelen. Je kindje kan in shock raken of te weinig lucht binnen krijgen door een opgezette keel. Een allergische reactie herken je als volgt !

  • Moeite met ademhalen
  • Overgeven
  • Opgezette keel of lippen
  • Verhoogde hartslag
  • Duizigheid, versuft of verward zijn

Wanneer je kindje een of meer van deze symptomen heeft, wacht dan niet en bel 112. Wacht dus niet of het vanzelf overgaat, je kunt beter een keertje te vaak dan te weinig bellen. Wanneer je weet dat je kindje allergisch is voor een insectenbeet overleg dan met jouw huisarts. Deze kan medicijnen voorschrijven voor wanneer je kindje nog een keer wordt gestoken!

 

Reacties op 'Insectenbeten bij baby's'

Reacties

Jouw naam:

Foto's over 'Insectenbeten bij baby's'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Doofheid en slechthorendheid bij baby's

Doofheid en slechthorendheid bij baby's kan er voor zorgen dat je baby al snel een achterstand oploopt in de ontwikkeling. Het is daarom belangrijk om een gehoorprobleem zo snel mogelijk op te sporen

Diarree bij baby's en kleine kinderen

Diarree bij baby's en kleine kinderen komt relatief vaak voor. Vaak is de diarree van korte duur en merkt jouw kindje er niet zo heel veel van. Pas wel op met diarree want zeker bij kleine kinderen kan diarree uitdroging veroorzaken.

Zesde ziekte

De zesde ziekte is een relatief onschuldige infectieziekte die wordt veroorzaakt door het herpes virus dat via de mond (niesen etc) wordt overgegeven. Kenmerkend is een periode van koorts van 3 tot 5 dagen waarna er rode vlekjes op de huid ontstaan.

 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan