Hielprik

De hielprik wordt binnen zeven dagen na de geboorte van je kindje afgenomen. Je kindje wordt gescreend op een aantal bedreigende ziektes die vaak, mits ze vroegtijdig ontdekt worden, genezen of onder controle gehouden kunnen worden.

  • Hielprik

De hielprik

Meestal komt op de 4e dag na de geboorte van je kindje de verloskundige of wijkverpleegkundige langs om de hielprik af te nemen bij je kindje. Je kindje wordt op de rug gelegd en de verloskundige (of wijkverpleegkundige) maakt een prikje in de hiel van je kindje. Hierbij komen een paar druppeltjes bloed vrij. Dit bloed smeert de verloskundige op een speciaal papiertje en dit wordt opgestuurd naar het laboratorium. Het RIVM probeert binnen twee weken de uitslag te hebben. Als de uitslag afwijkt, wordt er contact opgenomen en wordt er altijd vervolgonderzoek gedaan om te kijken of de ziekte echt voorkomt. Geen bericht is dus goed bericht!
Het RIVM test op een aantal erfelijke ziektes die te behandelen of zelfs te genezen zijn wanneer deze vroeg worden opgespoord. De meeste ziektes zijn niet te genezen maar wel te behandelen, bijvoorbeeld met medicijnen of een dieet. Er zijn ook ziektes die het RIVM wel zou kunnen testen maar waarvoor geen behandeling mogelijk is. Daar wordt niet op getest. De test geeft dus geen volledige zekerheid dat je kindje helemaal gezond is. De test is niet verplicht maar Brabbels raadt wel aan om de test uit te laten voeren. Ongeveer 99.85% van alle ouders laat de tests uitvoeren.

Voorbereiding

Een hielprik gaat vaak gemakkelijker als de voeten van je kindje lekker warm zijn. Zorg dus dat het thuis aangenaam warm is en trek je kindje van te voren warme sokken aan die niet knellen.

Kritiek

Brabbels is absoluut een voorstander voor het uitvoeren van de hielprik. Als je kindje een van deze ziektes blijkt te hebben, is het belangrijk om al vroeg te beginnen met het behandelen van de symptomen zodat je kindje er op latere leeftijd minder last van heeft. Toch kan het RIVM, in onze optiek, nog wel wat verbeteringen doorvoeren.

  • Geen nieuws is goed nieuws. Het RIVM bericht niet bij een gunstige uitkomt. Wij vragen ons af wat er gebeurt als de gegevens kwijt raken. Dan krijg je ook geen bericht. Ook vinden wij het niet nodig om ouders zonder goede reden in onzekerheid te laten zitten over het al dan niet krijgen van een resultaat. Zeker als er bekend is dat de ziektes waarop getest wordt in de familie zitten. Wij hebben het RIVM hierover om opheldering gevraagd. maar tot op heden hebben we geen reactie van het RIVM op onze vraag mogen ontvangen.
  • Geen informatie over de valse positieven en de kans op onvoldoende informatie uit de prik. Het RIVM waarschuwt in onze beleving veel te weinig over de kans dat je je als ouder onnodig druk maakt over een verkeerde of onvolledige uitslag. Wij hebben het RIVM hierover ook om opheldering gevraagd maar tot op heden ook geen reactie mogen ontvangen.
 

Reacties op 'Hielprik'

Reacties

Jouw naam:

Foto's over 'Hielprik'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Tummy tub of badje

Kies je voor een tummy tub of badje ? Brabbels zet alle voordelen en nadelen op een rij!

Plassen in de kraamtijd

Tijdens de kraamtijd houdt de kraamverzorgster nauwkeurig bij hoe vaak je baby plast. Zodra je kindje heeft geplast is dit een teken dat de niertjes werken en dat je kindje goed drinkt.

Baby in bad

De eerste keer je baby in bad doen is niet zo gemakkelijk als het lijkt. De kraamverzorgster helpt je er normaal gesproken doorheen. Brabbels laat zien hoe het precies werkt

Baby wegen

In de kraamtijd wordt je baby iedere dag gewogen. Hoe gaat dat precies in zijn werk en waarom gebeurt dat ?

Kraamtranen

Een paar dagen na de bevalling komen bij veel moeders de kraamtranen. Om niets kun je in huilen uitbarsten en je hebt het gevoel dat het allemaal even te veel wordt. Maar wat is dat eigenlijk en hoe ga je er mee om ?

Kraamtijd

Je bent net bevallen en je hebt je kindje bij je. Veel gelukkig er kun je je niet voelen ! Maat wat nu ? Hoe werkt jouw kindje nu precies ? Wat moet je doen en waar moet je allemaal op letten ?

 


 
 
 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan