10 redenen waarom baby's huilen

Baby's huilen, daar ontkom je niet aan. Maar baby's huilen nooit om niets. Wat zijn de meest voorkomende redenen waarom baby's huilen en hoe kun je ze troosten ?

  • 10 redenen waarom baby's huilen

Honger

Als je baby huilt de eerste maanden (en daarna ook nog) is je beste gok dat je kindje honger heeft. Na een tijdje krijgt je kindje een speciaal honger huiltje en kun je het gemakkelijk herkennen. Als dat nog niet zo is, kijk dan of je kindje reageert als je je hand tegen de lippen of wangen houdt door hun mond open te doen of zelfs naar je hand te draaien. Als je borstvoeding geeft mag je altijd je kindje even proberen aan te leggen.

Moe

Wanneer je kindje (te) moe is en het lukt niet om in slaap te vallen, kan je kindje erg boos worden. Op latere leeftijd ontwikkelt je kindje ook een apart huiltje voor het willen slapen. Wanneer je kindje dit nog niet heeft, kun je het vaak herkennen wanneer je kindje in de oogjes wrijft, rode oren of wangen krijgt of gaat gapen. Neem je kindje dan apart in een rustige ruimte, het hoeft niet helemaal donker te zijn en wieg je kindje in slaap of leg je baby op bed als je baby zelf in slaap kan vallen !

Vieze luier

Een vieze luier kan erg oncomfortabel zitten voor je baby. Zowel een poepluier als een plasluier kan gaan irriteren op het tere huidje. Een vieze luier is gemakkelijk te controleren. Houd je baby met je rug naar je toe en ruik even aan de achterkant van de luier. Je merkt het vanzelf ! Een plasluier kun je vaak voelen door de kleren heen. Als de luier te strak of te bol staat moet je deze verschonen. In het begin is dat misschien even lastig maar na een paar keer oefenen kun je zo voelen hoe vol de luier zit. Wacht niet te lang met het verschonen van een luier, zo voorkom je luieruitslag !

Buikpijn

Buikpijn, gasvorming en verstopping komt ook vaak voor bij jonge kindjes. Als je baby al eventjes niet gepoept heeft, kun je al snel hieraan denken. Soms helpt het om je kindje eventjes over de buik te wrijven (altijd met de klok mee!), je kindje op de buik op jouw armen te heen en weer te wiegen (vliegtuigje) of om je kindje een speen te geven.

Aandacht

Baby's hebben heel veel aandacht nodig. De enige manier die baby's hebben om dat duidelijk te maken is door te huilen. Pas later leren baby's lachen en andere manieren om jouw aandacht te trekken. Juist omdat ze nog geen andere manier hebben, is het geen goed idee om te proberen dit gehuil af te leren. Je kunt je kindje op dit moment nog niet verwennen. Als ouder kun je het beste je kindje gewoon de aandacht geven waar het om vraagt.

Te warm of te koud

Wanneer je kindje het niet helemaal naar de zin heeft omdat je kindje het te warm of te koud heeft, zal het ook gaan huilen. Gelukkig kun je dit bij baby's al snel zien. Zijn ze een beetje rood dan hebben ze het te warm en voelen ze koud aan dan hebben ze het waarschijnlijk te koud (maar het is normaal dat je kindje in de eerste dagen nog koude handen en voeten heeft). Probeer het zo in te schatten dat je kindje het niet te warm of te koud krijgt door je kindje goed aan te kleden en de temperatuur binnen stabiel te houden. Het nekje is de meest betrouwbare plek om te voelen of je kindje het te warm of te koud heeft.

Boertje

Let er altijd op dat je je kindje laat boeren na het drinken. Kinderen kunnen nog niet zo gemakkelijk boeren als volwassenen en een boertje kan voor een baby flink in de weg gaan zitten. Houd je kindje tegen je aan en klopt (zachtjes !) tegen het midden van het ruggetje. Je kindje kan nu gemakkelijker boeren. Doe dit na iedere flesvoeding of borstvoeding van je baby.

Verveling / overprikkeling

Je baby wil eten, slapen en spelen maar soms is het niet altijd goed in te schatten wat je kindje op dit moment wilt. Als je te veel met je kindje hebt gespeeld of als het te druk is geweest, kan je kindje wat overprikkeld raken en gaan huilen. Laat je kindje dan eventjes wat meer met rust zodat je kindje even bij kan komen. Als je jouw kindje net eventjes te veel met rust laat, raakt je baby verveeld en wil je baby spelen. In beide gevallen laat je baby dit aan je merken door te gaan huilen.

Tandjes

Als je baby tandjes gaat krijgen, kan dat voor heel veel pijn zorgen bij je baby. Je ziet vaak al weken van te voren witte vlekken onder het tandvlees. Op een gegeven moment gaat het tandvlees helemaal strak staan, je kindje kan gaan kwijlen of tandenluiers krijgen en het tandvlees kan er rood uit gaan zien. Lees alle tips bij tandjes krijgen op de eerste tandjes

Ziek

Als je kindje ziek is, zal je kindje ook gaan huilen. Een zieke baby is niet altijd even gemakkelijk te herkennen. Vaak blijft je baby lang en hard huilen en is je baby moeilijk te troosten. Neem daarom altijd eventjes het zekere voor het onzekere en neem, wanneer je het niet vertrouwt, de temperatuur op. Wanneer je baby geen koorts heeft maar als je er toch niet gerust op bent, ga dan even langs de huisarts. Lees alles over je zieke kindje op kinderziekten

 

Reacties op '10 redenen waarom baby's huilen'

Reacties

Aambei
OMG DIT IS FCKING HANDIG MAN!

Jouw naam:

Foto's over '10 redenen waarom baby's huilen'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Biologisch eten

Steeds meer ouders vinden het belangrijk dat hun baby, zeker in het eerste levensjaar, niet te veel conserveringsmiddelen, smaakstoffen, geurstoffen, kleurstoffen, emulgatoren en suikers binnen krijgen. Ouders vinden dat babyvoeding gezond en gevarieerd

Baby speelgoed van 6 tot 9 maanden

Tussen de 6 en 9 maanden leert jouw baby goed te zitten, te kruipen en misschien begint jouw baby wel te staan. De fijne motoriek van je baby ontwikkelt zich en ook de grove motoriek wordt veel preciezer. Hier lees je welk speelgoed geschikt is voor je ba

Spelen is belangrijk voor de baby

Spelen is erg belangrijk voor je baby. Door te spelen ontwikkelt je baby belangrijke vaardigheden en krijg je de kans om extra tijd door te brengen met je baby

Baby speelgoed van 3 tot 6 maanden

Van 3 tot 6 maanden leert jouw baby grijpen en vastpakken. Je baby begint oorzaak en gevolg te begrijpen en wil ook graag op het buikje spelen. Hier lees je welk speelgoed geschikt is voor je baby van 3 tot 6 maanden.

Veilige babykleertjes kopen

Hoe weet je of bepaalde babykleding wel of niet veilig voor je kleintje is? We zochten het voor je uit.

 


 
 
 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan