8 weken zwanger

8 weken zwanger8 weken zwanger

Zie je al een buikje ?

Je bent nu 8 weken zwanger ! Als dit je eerste kindje is, zie waarschijnlijk nog helemaal niets. Het kan nog best even duren voordat je ook maar iets ziet. Als dit niet je eerste kindje is en je nog niet zo lang geleden zwanger bent geweest, zou je al best wel eens een heel klein buikje kunnen zien !

Mamma

Je bent 8 weken zwanger en je baarmoeder is al flink aan het groeien en heeft al een diameter van zo'n 8 centimeter. Bij de meeste vrouwen zie je nog niets omdat de spieren in je buik stug en sterk zijn. Deze spieren zorgen er dus voor dat er van buiten af nog weinig is te zien. Als je al eerder zwanger bent geweest, zijn de spieren wat weker en zou je het al een beetje kunnen zien. Dat is normaal bij een tweede of volgende zwangerschap

Zwangerschapsacne - Je huid kan inmiddels onder de puistjes zitten. Dit komt omdat je huid meer olie aanmaakt onder invloed van alle hormonen. Meestal wordt dit na het eerste trimester een stuk minder. Als je kleren strakker gaan zitten en spijkerbroeken niet zo fijn meer aanvoelen, schaam je dan niet om direct al positiekleding te kopen. Je hoeft niet direct te denken aan grote soepjurken want de mode voor zwangere vrouwen is net zo hip als voor niet zwangeren.

8 weken zwangermet 8 weken zwanger heb je extra kans op verstoppingen

Verstopping - Zwangerschapshormonen zorgen er als je 8 weken zwanger bent voor dat je darmen langzamer gaan werken. Hierdoor zit het eten langer in je darmen en hebben je darmen meer tijd nodig om vocht uit het voedsel te onttrekken. Hierdoor wordt het lastiger om naar de wc te gaan. Het kan ook zo zijn dat je baarmoeder tegen je darmen aan drukt en dat het daardoor nog eens extra vast komt te zitten. Dit kan leiden tot een pijnlijk gevoel in je buik en darmkrampen. Gelukkig is dit normaal gesproken onschuldig en vaak goed te behandelen en ook te voorkomen. Verstopping tijdens de zwangerschap kan gemakkelijker leiden tot het ontstaan van aambeien dus wees voorzichtig en pers niet te hard.

Kramp in de baarmoeder - Zeker in het begin van je zwangerschap kun je doordat je baarmoeder begint te groeien, last krijgen van steekjes of krampjes in je baarmoeder. Dit is niet iets waar je je direct zorgen om hoeft te maken. Als je het niet vertrouwt of als je bijvoorbeeld bloed verliest, kun je het beste even contact opnemen met de gynaecoloog of verloskundige. Zij kunnen beter inschatten of de pijn die je voelt normaal is of dat er meer onderzoek nodig is.

Vreemde eetgewoonten - Veel vrouwen ontwikkelen tijdens de zwangerschap vreemde eetgewoonten. Aan voedsel dat je eerst heerlijk vond, moet je nu niet meer denken en ander eten waar je al jaren niet meer naar om hebt gekeken, ziet er nu onweerstaanbaar aantrekkelijk uit. Zolang je gezond en gevarieerd blijft eten, hoef je je hier helemaal niet tegen te verzetten. Eet gewoon wat je lekker vindt en als je heel veel trek hebt in augurken dan haal je toch gewoon een pot ?

Baby

8 weken zwangerMet 8 weken zwangerschap is de baby zo groot als een framboos !

Lengte van je baby: 2 centimeter
Gewicht van je baby: 0 gram


Deze week maakt je baby weer een rappe ontwikkeling door. Deze week ontstaat er kraakbeen en een begin van de botten. Deze zullen pas later harder worden maar de eerste stap is gezet. Hierdoor kun je al een soort vingers en tenen zien bij je baby.
Ook het gezicht ontwikkelt zich verder. Het puntje van de neus en de oren worden nu gemaakt. Onder het tandvlees worden de eerste beginselen van tandjes aangemaakt. Een belangrijk deel van de hersenen van je baby, namelijk het gedeelte dat zich bezig houdt met beweging, wordt deze week meer en meer actief. Deze hersenen zitten heel dicht tegen de ruggengraat aan en zullen binnenkort actief genoeg zijn om er voor te zorgen dat je baby zijn of haar eerste bewegingen zal kunnen maken.
Ook de geslachtsorganen van je baby ontwikkelen zich deze week verder. Voor meisjes zijn dit de eierstokken en voor jongens de testikels. De primitieve geslachtscellen die je kindje laten nodig heeft om zich zelf voort te planten, worden deze week ook aangemaakt. Deze cellen kunnen nu nog zowel eicellen als zaadcellen worden. Ze wachten geduldig totdat het lichaam ze dit vertelt. Als je een meisje krijgt, vindt dit al over een maand plaats (je draagt als je een meisje krijgt nu dus al de eicellen van je kleinkind !). Als je een jongetje krijgt, duurt het tot de pubertijd totdat deze cellen rijpen. Deze ontwikkeling vindt bij 8 weken zwangerschap nog vooral intern plaats. Pas vanaf volgende week kun je ook aan de buitenkant de geslachtsorganen waarnemen. Helaas zijn de echo's nog niet duidelijk genoeg om dit op te pikken dus als je het wilt weten, zul je echt moeten wachten op de 20 weken echo.

Pappa

Mamma is nu 8 weken zwanger en binnenkort heb je waarschijnlijk jullie eerste afspraak bij de verloskundige of gynaecoloog. Mamma vindt het vaak heel erg fijn als je mee gaat. Je kunt jezelf voorbereiden op dit gesprek. Zorg er voor dat je je familie (ziekte)geschiedenis goed kent. Als je deze niet kent, vraag het dan nog even na als dat mogelijk is. En als je vragen hebt, schrijf ze dan eventjes op zodat je ze niet vergeet te stellen.
Mamma kan nog steeds erg moe zijn door alle veranderingen in haar lichaam. Vaak wordt dit over een paar weekjes wat beter maar voor nu kan ze er niet zo veel aan doen. Een prima moment dus om je van je beste kant te laten zien. Dus wees een heer en doe wat meer !!

Ben jij nu 8 weken zwanger ?

Alle pagina's over 8 weken zwangerschap


Nieuw: vergelijk je zwangerschap vergelijk je zwangerschap met die van andere moeders !

Meer

Volgende week: 9 weken zwanger

Vorige week: 7 weken zwanger

 

Reacties op '8 weken zwanger'

Reacties

Caroline
gisterennamiddag had ik mijn 2de echo. 2weken geleden had ik mijn eerste echo en toen was er duidelijk een mooi kloppend hartje te zien. wat we gisteren op de echo zagen was een vruchtje van 7 weken , wat in werkelijkheid 9 weken had moeten zijn , maar toen de gynaecoloog de echo wat inzoomde zagen we geen hartje meer kloppen. toen stond mijn wereld stil . ik keek de gynaecoloog aan en die zei : sorry ik zal jullie moeten teleurstellen het vruchtje leeft niet meer . k wil je maandag terug zien voor een controle en als tegen dan je lichaam het vruchtje nog niet heeft afgestoten , zal ik je dinsdag ochtend laten opnemen voor een curettage.

Nienke
Heel herkenbaar, ik ben nu ook 8 weken zwanger !

Jouw naam:

Foto's over '8 weken zwanger'

  • Week 8 Week 8 en nu al duidelijk een buikje.. haha dat verbergen lukt niet echt meer
  • 8 weken 4 dagen <3
  • Ons ukkie Ons ukkie 8 weken en 2 dagen
  • Kleine kruimel Echo bij 8 weken en 5 dagen!
  • eerste echo Eerste echo bij 8 weken en 6 dagen, uitgerekend op 16 februari 2018 <3
  • 8 weken 1 dag ons wondertje
  • mijn buikje 8 weken mijn buikje getrokken van aan de zijkant op net 8 weken :d
  • eerste echo 8 weken en 2 dagen zijn we ver !
  • 8 weken en 4 dagen
  • 8 weken

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de fotoBrabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan