Calcium en zwangerschap

Tijdens de zwangerschap heb je meer calcium nodig dan normaal. Calcium heeft je baby onder andere nodig voor de vorming van botten en tanden

Waarom heb je calcium nodig

Tijdens de zwangerschap heeft je baby calcium nodig voor de vorming van botten en tanden. Je baby haalt dit uit jouw bloed (via je placenta). Als je zelf niet genoeg calcium hebt dan zal de baby vaak wel in staat zijn om voldoende calcium uit jouw lichaam te halen maar loop je zelf het risico op een tekort aan calcium.
Calcium is ook goed voor de bloeddruk van de moeder. Calcium helpt namelijk om je bloeddruk laag te houden. Een hoge bloeddruk kan gevaarlijk zijn voor zowel jezelf als je baby !
Als laatste is calcium belangrijk voor de borstvoeding. Tijdens je zwangerschap sla je een reserve voorraad calcium op die je tijdens de borstvoeding aan je baby door geeft. Hierdoor krijg je baby sterkere botten door de borstvoeding.

Voldoende calcium binnen krijgen !

Er wordt geadviseerd om ongeveer 1200 to t 1400 mg calcium binnen te krijgen als je zwanger bent. Dat zijn ongeveer 3 tot 4 glazen melk per dag. Omdat calcium in veel meer producten zit dan alleen melk is het gemakkelijk om voldoende calcium binnen te krijgen. Je vindt veel calcium onder andere in melk, kaas, yoghurt, roomijs, brocolli, kool, spinazie en zalm. Maar in de meeste zuivelproducten, groenten, noten en peulvruchten (bonen, erwten etc.) vind je ook voldoende calcium. Als je gevarieerd eet en drinkt tijdens je zwangerschap zou je dus gemakkelijk voldoende calcium binnen kunnen krijgen.
Als je te weinig van deze voedingsmiddelen eet. (doordat je bijvoorbeeld geen zuivel drinkt of eet) kun je je dieet aanvullen met calciumcitraat of calciumgluconaat welke je als voedingssupplement bij de drogisterij kunt kopen.

Goed voor de kalkopslag

Vitamine D is erg belangrijk voor de opslag van calcium. Als je voldoende vitamine D binnenkrijgt, kan calcium beter worden opgeslagen ! Vitamine D haal je uit de zon. Als je weinig buiten komt, wordt daarom ook wel vitamine D druppels aangeraden

Niet goed voor de kalkopslag

Pindakaas, suiker, chocolade, thee en koffie zorgen er voor dat je calcium minder goed opneemt. Houd daar dus rekening mee tijdens je zwangerschap.

 

Reacties op 'Calcium en zwangerschap'

Reacties

Jouw naam:

Lees meer ... !

Vet eten

Wat gebeurt er als je veel vet eet tijdens de zwangerschap en heb je dan ook meer kans op een dik kind ?

Vitamine B en zwangerschap

Vitamine B heb je tijdens de zwangerschap nodig voor het aanmaken van energie en het aanmaken van rode bloedcellen. Vitamine A is ook belangrijk voor het zenuwstelsel.

Zwangerschapslusten

Bijna iedereen die zwanger is heeft wel eens last van zwangerschapslusten. Je krijgt een onweerstaanbare trek in iets wat je normaal nooit eet. Moet je hier nou maar aan toegeven of juist niet ?

Zwangerschap, misselijkheid en eten

Vraag je je af wat je het beste kunt eten als je misselijk bent tijdens je zwangerschap of ben je bang dat je juist door je misselijkheid niet voldoende voedingsstoffen binnen krijgt ? Lees dan snel verder !

Vitamine C en zwangerschap

Vitamine C heb je tijdens de zwangerschap nodig voor het versterken van je afweersysteem, het aanmaken van lichaam weefsel en is ook erg belangrijk voor de opname van ijzer. Omdat vitamine C niet door je lichaam opgeslagen kan worden is het belangrijk dat

 Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan