Allergie bij kinderen

Je moet er niet aan denken, je kindje is allergisch. Allergie is een overgevoelige reactie van het afweersysteem van je kindje op bepaalde stoffen. Vaak kun je allergie bij kinderen voorkomen. Wij leggen uit hoe allergie ontstaat, hoe je er mee om kunt gaan en hoe je het kunt voorkomen

  • Allergie bij kinderen

Allergie

Allergie is eens steeds vaker voorkomend probleem. Op dit moment zijn 20 tot 25% van alle mensen wel ergens allergisch voor en dat aantal groeit nog steeds. Op volwassen leeftijd is de meest voorkomende allergie: de allergie voor huisstofmijt gevolgd door hooikoorts, huisdieren en sommige voedingsmiddelen. Voor kinderen ligt dit heel anders, daar lees je dadelijk meer over !
Als je afweersysteem reageert op iets wat eigenlijk helemaal niet schadelijk is dan spreek je van allergie. Je lichaam denkt dus dat een stof die eigenlijk helemaal geen kwaad kan wel schadelijk is voor het lichaam. Je lichaam valt deze stof dan aan terwijl dat niet nodig is.
Als niet je afweersysteem maar je lichaam, bijvoorbeeld je maag of darmen, ergens te heftig op reageert dan spreek je van een intoleratie. Intolerantie en allergie vallen beiden onder de noemer overgevoeligheid.

Oorzaken van allergie

De oorzaken van allergie zijn niet altijd even duidelijk. Erfelijkheid speelt een belangrijke rol. Als pappa en mamma geen allergie hebben, is de kans dat je kindje een allergie ontwikkelt veel kleiner dan wanneer je beiden ergens allergisch voor bent. Daarbij speelt ook leeftijd en omgeving een belangrijke rol. Als je je omgeving schoon, maar niet al te schoon houdt, heb je minder kans dat je kindje een stofallergie ontwikkelt. Als je je kindje de eerste 6 maanden geen koemelk aanbiedt, is de kans op een koemelkallergie ook een stuk kleiner.

Je kindje en allergie

De meest voorkomende allergie bij kinderen is een koemelkallergie. Ongeveer 1 op de 20 kinderen is hier gevoelig voor. Gelukkig groeit bijna 3 kwart van de kinderen met een koemelkallergie hier overheen. Je kindje is niet allergisch voor de melk maar voor de eiwitten die in deze melk zitten.
Sommige baby's zijn allergisch voor chemicaliën op de huid. Denk hierbij aan parfum en conserveringsmiddelen die in wasmiddel, zeep of op groenten zitten.
De allergie die daarna voorkomt is een gevoeligheid voor stoffen die je inademt. Denk hierbij aan pollen maar ook aan rook en andere stoffen die kunnen irriteren
De leeftijd van je kindje is belangrijk voor welke allergieën je kindje kan krijgen. Als baby heeft je kindje vooral al kans op voedselallergie en kan hij of zij last hebben van irriterende stoffen. Als je kindje gaat kruipen kan je kindje last krijgen van stof en bijvoorbeeld chemicaliën op de grond en van irriterende voorwerpen die je kindje in zijn of haar mond stopt. Op peuterleeftijd is de kans op de meest allergieën al een stuk kleiner. Wel steekt nu de kans op astma er bovenuit. Als je kindje al een andere allergie heeft ontwikkelt voor deze tijd is de kans op astma ook een stuk groter.

Omgaan met allergie

Omgaan met allergie bij kleine kinderen doe je voornamelijk door de stoffen waar je kindje allergisch voor is ,uit de weg te gaan. Het is dus belangrijk dat je een goed beeld krijgt van waar je kindje allergisch voor is. Hierbij kan jouw huisarts je helpen. Helaas kan op jonge leeftijd niet altijd even goed worden getest op allergieën waardoor het soms lastig is een goed beeld te krijgen.
Als je nog geen goed beeld hebt van de allergie wees dan voornamelijk voorzichtig. Vermijd zo veel mogelijk prikkels waarvoor je kindje allergisch kan zijn.
Als je wel een goed beeld hebt, zoek dan uit wat je precies uit de weg moet gaan (bijvoorbeeld bij een voedselallergie en zoek vervangende voedingsmiddelen). Licht dan ook de omgeving in. Bijvoorbeeld het kinderdagverblijf, de oppas en de school. Leer je kindje, wanneer dat mogelijk is ook zelf om prikkels waar het allergisch voor is, uit de weg te gaan.

Allergie herkennen

Het is soms heel erg lastig om een allergie te herkennen bij jonge kinderen. De klachten zijn vaak vaag en onduidelijk. Grofweg worden de symptomen verdeelt in 4 groepen. Huid, luchtwegen,darmen en overig. De klachten hoeven lang niet altijd allemaal aanwezig te zijn en kunnen ook aanwezig zijn zonder een allergie. Het is dus soms erg lastig een allergie te herkennen. Als je vermoedt dat je kindje allergisch is, kun je het beste even een afspraak maken met de huisarts. Helaas kan deze, zeker bij erg jonge kindjes, ook niet altijd zekerheid geven.

  • Huid: Soms zie je op de huid wat uitslag, bulten of schilferige plekken of zelfs korstjes
  • Luchtwegen: piepen, hoesten, snotteren en tranen
  • Darmen: verstopping of diarree, buikpijn, overgeven
  • Overig: huilen, slecht humeur, afwezig/niet responsief zijn, voedsel weigeren

Allergie vookomen

Het is niet altijd mogeliik om een allergie bij kinderen te voorkomen. Sommige kinderen hebben er gewoon aanleg voor. Je kunt de kans wel flink verminderen door je kinderen juist in de gevoelige periode niet te veel bloot te stellen aan stoffen war ze allergisch voor zijn. Zo is de kans dat ze daar een allergie voor ontwikkelen meteen een stuk kleiner.

  • Geef zo lang mogelijk borstvoeding. Borstvoeding is belangrijk bij een goede opbouw van het immuunsysteem van je kindje en zorgt er voor dat je kindje ook niet in contact komt met koemelk.
  • Als je flesvoeding geeft, geef dan hypoallergeen en vermijd koemelk minimaal de eerste 6 maanden
  • Roken in de buurt van je kind vergroot de kans op astma, ook als de rook op jouw kleding komt of aan bijvoorbeeld de autostoel zal je kindje het toch binnenkrijgen !
  • Houdt de omgeving stofvrij om zo de kans op een stof allergie te verkleinen. Maar te schoon is ook weer niet goed voor je kindje. Je kindje moet wel de kans krijgen om een beetje weerstand hiervoor te ontwikkelen.
 

Reacties op 'Allergie bij kinderen'

Reacties

Egbert hofman
De toename van allergieën bij kinderen is voornamelijk te wijten aan de manier waarop we hun afweersysteem kapot prikken door vaccins en vervolgens verder afbreken met antibiotica. Voeg daarbij nog een dieet van verwerkt en veel te zoet 'voedsel' en blokkeer vooral elke vorm van zonlicht op de huid. Behoed kinderen ook ervan om vuil te worden, elke dag onder de douche met veel zeep en shampoo die natuurlijke oliën weghalen. Mocht er dan, geheel tegen elke bovenstaand genomen maatregel toch een allergie optreden dan staat uw dokter graag voor u klaar om louter de symptomen te bestrijden met dure medicijnen. Vergeef mijn sarcastische ondertoon, maar we zijn lang geleden gestopt met ons vertrouwen in ons zorgsysteem. Wij vinden het veel logischer om onze kinderen op te voeden zonder vaccins, antibiotica, medicijnen, zeep, shampoo, zonnebrandcreme en gerafineerd voedsel. In plaats daarvan geven we natuurlijk biologische seizoensgroenten en fruit, bakken met zonlicht en frisse lucht, veel slaap, een liefdevol gezin en heel veel liefde. En als ze dan een keer ziek zijn slaan ze zich daar prima door heen. Dan krijgen hun afweersystemen lekker wat oefening. Zoals het evolutionair al miljoenen jaren werkt of zoals uw schepper het ontworpen heeft! Www.vaccinvrij.nl is een mooi startpunt. Beste groet, Egbert

Jouw naam:

Foto's over 'Allergie bij kinderen'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Tanden poetsen baby

Zodra het eerste tandje van je baby is doorgekomen kun je meteen beginnen met poetsen. Zo went de baby al direct aan het anden poetsen en voorkom je tandbederf.

De ultieme uitzetlijst (met tips van ouders)

Op elke baby(winkel) website is een (lange) uitzetlijst te vinden. Veel aanstaande ouders ondervinden, na het aankopen van de gehele lijst, dat toch niet elk product even hard nodig is. Brabbels.com biedt je als aanstaande ouder een lijst aan die aangep

Een hond en een baby

Hoe bereid je jouw hond voor op de komst van een baby en hoe ga je met je hond om als de baby er eenmaal is.

Tips voor het wassen van babykleertjes

Heb je al allemaal leuke kleertjes aangeschaft voor je baby? Dan is het verstandig om deze voor gebruik goed te wassen. Hoe? Dit artikel geeft je meer informatie over hoe je babykleertjes het beste kunt wassen.

Babydraagzak

Het liefst houd je je kleintje de hele dag dicht tegen je aan. Dat is in veel culturen heel gebruikelijk. Dat kan door middel van een draagdoek of babydraagzak. Een babydraagzak biedt je veel voordelen.

 


 
 
 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan