Luier verschonen - kraamtijd

Voor de doorgewinterde ouder is een luier verschonen een fluitje van een cent maar wanneer je dit voor de eerste keer probeert, is het toch niet zo gemakkelijk als het lijkt. Hier lees je hoe je een luier kunt vervangen in de kraamtijd.

 • Luier verschonen in de kraamtijd

Wat heb je nodig om een luier te verschonen in de kraamtijd?

Het is het meest praktisch om eerst alle spullen die je nodig hebt te pakken, klaar te leggen en daarna pas je kindje te gaan verschonen. Je hebt het volgende nodig:

 • Een schone luier
 • Billenzalfje
 • Billendoekjes
 • Aankleedkussen

Het verschonen van je kindje

Pappa en mamma, nu zijn we aangekomen bij het echte werk. Normaal gesproken laat de kraamverzorgster zien hoe je je kindje verschoont. Luister dus goed naar de kraamverzorgster en vraag het als je iets niet snapt.
Je wordt vanzelf handig in het verschonen van een luier. Als je dat eenmaal een paar keer hebt gedaan is het een koud kunstje !

 • Leg je kindje op de rug op de commode. Normaal gesproken kan je kindje nog niet rollen maar laat toch je kindje nooit (NOOIT!) alleen op de commode liggen en houd het liefste je kindje voorzichtig beet
 • Heeft je kindje alleen geplast ? Til dan de billetjes van je kindje omhoog met 1 hand onder de billetjes en verwijder de luier.
 • Heeft je kindje gepoept ? Maak de luier los en til de beentjes van je kindje voorzichtig omhoog. Veeg zo veel mogelijk poep alvast weg met de luier.
 • Heb je een jongetje ? Leg dan alvast een doekje over de piemel heen. Anders word je zeker een keer ondergeplast !
 • Maak je kindje schoon met een vochtig doekje. Veeg bij meisjes altijd van voor naar achteren, dus van de vagina naar de anus toe. Zo voorkom je een blaasontsteking
 • Zorgt dat alles goed schoon is, ook de plooitjes tussen de beentjes en breng wat beschermde crème aan. Als je kindje wat last heeft van luieruitslag wacht heel eventjes totdat alles goed droog is, zo voorkom je luieruitslag
 • Leg de luier met de strips onder het ruggetje van je kindje. Maak de luier vast door de plakstrips op de voorkant te plakken. Zorg dat je altijd 2 vingers tussen de luier en je kindje kunt stoppen. Dan zit de luier niet te strak.
 • Als laatste trek je de flapjes van de luier tussen de beentjes naar buiten en kun je als het nodig is de luier nog ietsje omhoog trekken.
 • Vouw nu de luier op, dit doe je door de luier dicht te vouwen(net zoals je kindje deze aan had) en vervolgens dubbel te vouwen (onderkant tegen de bovenkant). Je kunt nu de plakstrips nog een keer gebruiken om de luier dicht te plakken. Zo heb je een mooi klein hygiënisch bolletje dat je zo weg kunt gooien.

Waar moet je absoluut op letten ?

Een luier verschonen is gewoon een kwestie van oefenen. Na het 1 of 2 keer gedaan te hebben ben je er al snel behoorlijk handig in. Voor de veiligheid van je kindje is het wel belangrijk dat je een paar dingen goed onthoud.

 • Trek zo min mogelijk aan de beentjes. Als het kan, houdt dan je kindje omhoog door je kindje onder de billetjes beet te pakken. De heupjes van je kindje zijn nog erg kwetsbaar !
 • Laat je kindje nooit alleen en zorg dat je kindje niet kan vallen.
 • Veeg altijd de juiste richting op bij meisjes.
 

Reacties op 'Luier verschonen in de kraamtijd'

Reacties

Jouw naam:

Foto's over 'Luier verschonen in de kraamtijd'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Vrijen in de kraamtijd en na de bevalling

Vrijen in de kraamtijd, geloof het of niet. Sommige moeders vinden de tijd en de zin ! Maar is het ook een goed idee ? En als je dan begint met vrijen, wat mag je dan verwachten ?

Kraamtranen

Een paar dagen na de bevalling komen bij veel moeders de kraamtranen. Om niets kun je in huilen uitbarsten en je hebt het gevoel dat het allemaal even te veel wordt. Maar wat is dat eigenlijk en hoe ga je er mee om ?

Ontzwangeren

In de kraamtijd begin je met een periode van ontzwangeren. Je bent ineens niet meer zwanger en dat brengt een hoop lichamelijke maar ook emotionele en praktische veranderingen met zich mee.

Kraamvisite, zo houd je het leuk !

Traditioneel wordt de beschuit met muisjes klaar gezet en mag iedereen die nieuwe baby komen bewonderen. Het klink zo leuk maar veel ouders kijken met gemengde gevoelens terug op de kraamvisite terwijl het juist zo'n geweldige tijd is. Zo houd je je kraam

Baby temperaturen

Tijdens de kraamtijd zul je je baby dagelijks moeten temperaturen. Je pasgeboren kindje moet goed op temperatuur blijven maar mag ook niet te warm worden. Hoe temperatuur je je baby en waarom precies ?

Plassen na de bevalling

Soms kan het zijn dat je na de bevalling helemaal niet kunt plassen, urine lekt of een branderig gevoel krijgt. Hoe dat komt, wat dat betekent en hoe je er vanaf komt lees je hier.

 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan