Ontzwangeren

Na je zwangerschap en bevalling begint het ontzwangeren. Je bent ineens niet meer zwanger en dat brengt een hoop lichamelijke maar ook emotionele en praktische veranderingen met zich mee.

  • Ontzwangeren

Mama zijn

Plotseling ben je mama maar je merkt niet in 1 dag wat dat inhoud. Je groeit langzaam in je rol en leert je kindje steeds beter kennen. Vooral de eerste 9 maanden veranderd je kindje ook erg snel waardoor je iedere week wel weer iets nieuws kunt verwachten. Je kindje is 's nachts vaak wakker, huilt veel en kan nog niet duidelijk maken wat het nu echt wil. Pas na een paar maanden begin je je kindje beter te snappen en kan je kindje zich beter uiten. Dan slaapt je kindje ook door en komt de rust weer een beetje terug.

Ontzwangeren

Hoe je de periode na je zwangerschap ook ervaart, het is heel wat anders dan voor de geboorte. De overgang van jouw zwangerschap naar je nieuwe leven wordt dan ook wel ontzwangeren genoemd. Je zult om je heen horen dat je 9 maanden zwanger bent en 9 maanden moet ontzwangeren, maar dat geldt natuurlijk niet voor elke vrouw. Sommige vrouwen passen snel in hun nieuwe rol als moeder en sommigen hebben daar wat meer tijd voor nodig.

Kraamtijd

De kraamtijd is een overweldigende maar heerlijke periode voor mama. Je kindje is geboren en je kunt voor het eerst van je kindje genieten. Omdat er toch al genoeg op je afkomt kun je in de kraamtijd maar beter zo veel mogelijk rust nemen. Zo bereid je je zo goed mogelijk voor op je nieuwe leven en het ontzwangeren tijdens de komende negen maanden.

Lichamelijk ontzwangeren

Lichamelijk gebeurt er opeens heel veel. Je lijf, dat de afgelopen 9 maanden je kindje heeft gedragen en hierop is ingesteld, hoeft dit van de ene op de andere dag niet meer te doen. Dit zorgt naast een plotselinge fysieke verandering ook voor een plotselinge hormonale verandering.
Ook gaan je organen langzaam weer op de oude plek zitten. Dit gaat niet bij iedereen zonder problemen. Veel voorkomende klachten zijn obstipatie of juist veel diarree en aambeien. Het kan een hele tijd duren voordat je organen weer op de goede plek zitten en weer werken als vanouds. Het kan zijn dat je buikspieren ook wat verder uit elkaar zijn komen te liggen, en wat slapper zijn geworden. Je baarmoeder heeft na 6 weken weer de normale grootte en is de wond van de placenta (meestal) volledig genezen.
Veel vrouwen hebben last van een verzwakt bekken en hebben na de bevalling nog een redelijke tijd nodig om weer op kracht te komen. Veel oefenen met fysiotherapie kan hierbij helpen. Ook is de bekkenbodem een spier die weer moet aansterken door middel van oefeningen die je op yoga of gym hebt geleerd.

Hormonale veranderingen

Hormonaal gebeurt er in korte tijd heel veel. Na de bevalling trekt je lichaam als het ware aan de hormonale rem en stopt de toevoer van zwangerschapshormonen vrij abrupt. Wanneer je borstvoeding gaat geven worden er opeens weer hele andere hormonen (namelijk prolactine) aangemaakt.
Al met al duurt het een flinke tijd voordat je hormonen weer een beetje tot rust zijn gekomen. Je merkt dit misschien wel aan jezelf. Misschien heb je last gehad van kraamtranen en het kan ook wel even duren voordat je menstruatie weer op gang komt. Zeker wanneer je borstvoeding geeft kan je menstruatie langer uitblijven (maar dit wil zeker niet zeggen dat je niet zwanger kunt raken!!)

Tips om het onzwangeren makkelijker te maken voor jezelf:

  • Ga lekker mee slapen wanneer je baby een dutje doet.
  • Probeer zo gezond mogelijk te eten om energie te krijgen en je overtollige zwangerschapskilo's kwijt te raken. Ga niet lijnen wanneer je borstvoeding geeft want jouw afvalstoffen komen in je moedermelk terecht en zo komen ze ook weer bij jouw baby binnen.
  • Vraag om hulp wanneer het je teveel wordt, er zijn altijd opa's, oma's, tantes, zussen of vrienden in de buurt die even op willen passen zodat jij iets voor jezelf kunt doen of even bij kan slapen.
  • Doe (lichte) oefeningen om je bekkenbodemspier weer te trainen (dit voorkomt onder andere incontinentie). Vraag aan je verloskundige welke oefeningen je kunt doen.
  • Geniet van je nieuwe leven en weet dat je niet meer dan je best kunt doen!
 

Reacties op 'Ontzwangeren'

Reacties

Jouw naam:

Foto's over 'Ontzwangeren'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Kraamtradities

Een ooievaar in de tuin, een geboortekaartje in de post en beschuit met muisjes tijdens de kraamvisite. Deze tradities horen steevast bij de geboorte van een kindje in Nederland maar waar komen deze tradities vandaan en hoe doen ze dit in andere landen op

Baby wegen

In de kraamtijd wordt je baby iedere dag gewogen. Hoe gaat dat precies in zijn werk en waarom gebeurt dat ?

Baby in bad

De eerste keer je baby in bad doen is niet zo gemakkelijk als het lijkt. De kraamverzorgster helpt je er normaal gesproken doorheen. Brabbels laat zien hoe het precies werkt

Kraamzorg

Kraamzorg regelen doe je in de eerste 3 maanden van je zwangerschap. Een kraamverzorgster kan je na je bevalling helpen met de zorg voor jou en je baby. Je krijgt in Nederland standaard 44 uur kraamzorg maar omdat er niet altijd genoeg verzorgsters zijn

Luier verschonen in de kraamtijd

Voor de doorgewinterde ouder is een luier verschonen een fluitje van een cent maar wanneer je dit voor de eerste keer probeert is het toch niet zo gemakkelijk als het lijkt. Hier lees je hoe je een luier kunt vervangen in de kraamtijd.

Kraamvisite, zo houd je het leuk !

Traditioneel wordt de beschuit met muisjes klaar gezet en mag iedereen die nieuwe baby komen bewonderen. Het klink zo leuk maar veel ouders kijken met gemengde gevoelens terug op de kraamvisite terwijl het juist zo'n geweldige tijd is. Zo houd je je kraam

 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan