Kraamvisite, zo houd je het leuk !

Traditioneel wordt de beschuit met muisjes klaar gezet voor iedereen die de nieuwe baby komt bewonderen. Het klinkt zo leuk maar veel ouders kijken met gemengde gevoelens terug op de kraamvisite terwijl het juist zo'n geweldige tijd is. Brabbels vertelt je hoe je je kraamvisite leuk houdt !

  • De kraamvisite

Baby vasthouden

Iedereen die langs komt op kraamvisite wil natuurlijk eventjes de baby vasthouden. Natuurlijk gun je ze dat maar af en toe mag je ook best nee zeggen. Als de baby heel de dag van de ene schoot naar de andere schoot gaat, kan dat erg druk zijn voor je kindje maar ook voor jou. Je houdt je kindje toch de hele tijd in de gaten en niet iedereen is even handig met jouw kindje. Dat kost een hoop energie.

Vriendelijke tips van iedereen

Je moeder, schoonmoeder, tantes, zussen en al je vriendinnen staan te trappelen om jou van de beste informatie te voorzien. Heel erg goed bedoelt allemaal maar niet altijd even welkom. Je hebt zelf misschien al een heel duidelijk beeld van hoe je met je kindje om wilt gaan en in ieder geval hoe je niet om wil gaan met je kindje. Het is echt geen probleem om dat (al dan niet) subtiel over te brengen. Als jij even geen behoefte hebt aan tips kan het allemaal best eventjes wachten !

De plakkers

Iedereen, ook mensen die je al een tijd niet hebt gezien, komen helemaal voor jou en je nieuwe gezinnetje langs en het is o zo gezellig. Je kindje is een wolkje en iedereen wil er even van mee genieten. Geen wonder dat iedereen even blijft plakken. Ondertussen raak jij steeds vermoeider en vermoeider en is je kindje veel te druk om nog rustig te kunnen drinken bij je. Voorkom dit dus ! Laat je bezoek maximaal een uurtje blijven en vraag je bezoek na die tijd gewoon om weg te gaan (of spreek een code met je partner/kraamverzorgster af die er dan voor zorgt dat de visite de deur uit wordt gewerkt). Spreek duidelijke tijden af en laat weten dat jij ook moet rusten. Bijna iedere vrouw geeft aan in de kraamtijd te weinig gerust te hebben !

De vroege vogels

Je bent net bevallen of het eerste bezoek staat (onaangekondigd) voor je deur. Daar zit je dus helemaal niet op te wachten want jij wilt ook nog even genieten van je pasgeboren kindje. Bovendien heb jij het ook veel te druk met voeden, verschonen en bijkomen. Laat jezelf niet gek maken en nodig de eerste dagen alleen je nabije familie uit. Stuur bijvoorbeeld de geboortekaartjes wat later op of organiseer een kraamfeest.

Ik was in de buurt ...

Dan zijn er ook nog de vrienden en kennissen die 'eventjes' langswippen. Gewoon, omdat ze in de buurt waren en eventjes 10 minuten de baby willen zien. Dat blijft natuurlijk nooit bij 10 minuten. Laat je daardoor ook niet gek maken. Vrienden praten met elkaar en als de ene hoort dat de ander eventjes is langsgewipt staat de ander morgen ook voor de deur.

Een beetje verkouden, ik blijf wel uit de buurt ...

Je hebt er altijd wel 1 tussen zitten, met een verkoudheid (ik blijf wel uit de buurt) of een koortslip (ik zoen niet hoor !). Hoe hard het ook klinkt laat ze niet in je huis. De eerste dagen wil je echt niet dat je kindje ziek wordt (je wilt sowieso niet dat je kindje ziek wordt maar dat is een ander verhaal). De gasten die wel komen, moeten goed op hun hygiene letten. Laat je gasten de handen goed wassen wanneer ze binnen komen en voordat ze je kindje pakken.

Ik tel tot 2 ...

2 bezoeken per dag is echt meer dan genoeg. Overschat jezelf niet. Je hebt net een kindje op de wereld gezet en dat vergt heel wat. Als de gasten strakjes weg zijn dan gaat het voor jou gewoon verder. Voeden, verschonen en heel eventjes slapen misschien tot de volgende ronde. Het is al zwaar genoeg dus maak het niet nog zwaarder !

Eventjes heerlijk genieten

Het is natuurlijk niet alleen maar ellende, het is natuurlijk geweldig dat iedereen eventjes langskomt om jouw kleine wolk te zien. Geniet er dus gewoon even van. Zolang het goed voelt, kun je jezelf heerlijk laten verwennen. Je kunt heerlijk bijkletsen en alle (bloederige) details over jouw bevalling vertellen (ook heel belangrijk om je bevalling te verwerken en een plekje te geven). En natuurlijk het allermooiste kindje van heel de wereld showen !

Hee, dat zijn hulptroepen

'Kan ik wat voor je doen?', vraagt je bezoek (uit beleefdheid). Ja, dat kan ! Ik moet nog boodschappen hebben, de vloer is vies, er staat nog afwas en het eten is nog niet klaar. Wees niet bang om de mensen die je hulp aanbieden in te schakelen. De meeste gasten helpen je maar al te graag omdat ze weten of begrijpen dat het zwaar genoeg voor jullie is. En anders hadden ze het maar niet moeten vragen !

 

Reacties op 'Kraamvisite, zo houd je het leuk !'

Reacties

Anoniem
Ik heb er veel aan gehad om de kraamvisite 'uit te smeren' over meerdere weken en zelfs enkele maanden. Zo was het niet te druk in die eerste, supervermoeiende periode, en had ik aanspraak in de tijd waarin het soms best wel eenzaam was zo met een baby'tje alleen thuis terwijl manlief naar zijn werk was. Gaan we bij nr 2 week zo doen!

Jouw naam:

Foto's over 'Kraamvisite, zo houd je het leuk !'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Luier verschonen in de kraamtijd

Voor de doorgewinterde ouder is een luier verschonen een fluitje van een cent maar wanneer je dit voor de eerste keer probeert is het toch niet zo gemakkelijk als het lijkt. Hier lees je hoe je een luier kunt vervangen in de kraamtijd.

Handjes en voetjes verzorgen in de kraamtijd

In de kraamtijd kun je wat extra aandacht besteden aan de handjes en voetjes van je kindje. De voetjes en handjes van je kindje kunnen gaan schilferen. Als de nageltjes te lang worden mag je niet zomaar gaan knippen !

Tummy tub of badje

Kies je voor een tummy tub of badje ? Brabbels zet alle voordelen en nadelen op een rij!

Kraamtijd

Je bent net bevallen en je hebt je kindje bij je. Veel gelukkig er kun je je niet voelen ! Maat wat nu ? Hoe werkt jouw kindje nu precies ? Wat moet je doen en waar moet je allemaal op letten ?

Baby wegen

In de kraamtijd wordt je baby iedere dag gewogen. Hoe gaat dat precies in zijn werk en waarom gebeurt dat ?

Vrijen in de kraamtijd en na de bevalling

Vrijen in de kraamtijd, geloof het of niet. Sommige moeders vinden de tijd en de zin ! Maar is het ook een goed idee ? En als je dan begint met vrijen, wat mag je dan verwachten ?

 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan