Kraamtranen

Een paar dagen na de bevalling komen bij veel moeders de kraamtranen. Om niets kun je in huilen uitbarsten en je hebt het gevoel dat het allemaal even te veel wordt. Maar wat zijn kraamtranen eigenlijk en hoe ga je er mee om ?

  • Kraamtranen

Babyblues en kraamtranen

Zo'n drie tot tien dagen na de bevalling komen bij veel nieuwe moeders de kraamtranen. Kraamtranen worden ook wel de babyblues genoemd. Bijna driekwart van alle vrouwen heeft hier in meer of mindere mate last van. De kraamtranen kunnen enkele uren duren maar ook wel enkele dagen tot anderhalve week aanhouden. Symptomen zijn:

  • Huilbuien (terwijl je je misschien helemaal niet verdrietig voelt)
  • Slecht kunnen slapen
  • Prikkelbaar zijn
  • Opeens heel verdrietig zijn
  • Negatief zijn
  • Mood swings
  • Onzeker voelen

Oorzaken

De oorzaak van kraamtranen is nog niet geheel duidelijk. Waarom komen ze bij de ene vrouw wel voor en bij de andere niet ? Niemand heeft echt het antwoord. Wat wel duidelijk is, is dat hormonen, slaaptekort, stress en onzekerheid een belangrijke rol spelen.
Na de bevalling stopt je lichaam met het aanmaken van veel hormonen waardoor, in korte tijd, jouw hormoonspiegel compleet veranderd. Dit zorgt er ook voor dat er (te) snelle veranderingen optreden in jouw lichaam en daar kun je prikkelbaar door worden.
Een andere belangrijke factor is het slaaptekort en het gevoel van uitputting. De bevalling was al zwaar maar als je kindje eenmaal thuis is, begint de echte uitputtingsslag pas. Het lijkt wel of je kindje ieder uur wil eten en soms ben je blij als je 's nachts drie keer een half uurtje kunt slapen.
Onzekerheid, stress en je niet begrepen voelen, kunnen ook nog eens bijdragen aan dit gevoel. Onderzoek heeft laten zien dat onzekerheid en stress de kans op kraamtranen flink kunnen verhogen.

Babyblues behandelen

Het is belangrijk om te begrijpen dat de babyblues vooral een chemisch proces is. Jouw lichaam verandert na de bevalling heel snel, je hebt (heel erg veel) slaaptekort en piekert misschien veel. Dit kan er voor zorgen dat er een chemische onbalans in jouw hersenen komt. Je hebt te weinig serotonine en dat is nu juist de stof die je nodig hebt om vrolijk, dynamisch en energiek te blijven.
Je kunt dus niet (NIET!) zomaar even besluiten om weer vrolijk te worden, je stelt je ook niet aan. Je lichaam heeft gewoon even tijd nodig om zichzelf weer te herstellen en je hoofd heeft even rust nodig om alles een plekje te geven. Gelukkig doet jouw lichaam dit in de meeste gevallen heel snel. De babyblues komt af en toe even opzetten maar na een paar dagen voel je je vaak al weer helemaal tip top in orde.
Veel rust en je verhaal kwijt kunnen bij een luisterend oor helpt vaak het beste. Er over praten kan soms enorm opluchten waardoor je je al weer een stuk beter voelt. Dus:

  • Zoek steun bij je famile
  • Rust veel
  • Voel je niet schuldig, het is gewoon een lichamelijke reactie!

Kraamtranen en postnatale depressie

Kraamtranen behoren tot de familie van de postnatale depressies. Gelukkig zijn kraamtranen een hele milde vorm hiervan en willen ze helemaal niet zeggen dat je na een paar kraamtranen depressief bent. De onderliggende oorzaak van kraamtranen en postnatale depressie is deels hetzelfde en daardoor valt het onder deze familie. Zo'n 15 tot 20% (afhankelijk van de studie en de criteria voor postnatale depressie) van alle moeders met de babyblues ontwikkelt een postnatale depressie. De meeste vormen hiervan zijn gelukkig ook weer heel licht ! Denk daarbij aan jezelf langere tijd geïrriteerd voelen en minder zin hebben om naar buiten te gaan.
Als je na twee tot drie weken nog last hebt van kraamtranen dan kun je het beste even een afspraak maken met je huisarts. Blijf er niet mee rond lopen. Je hebt dan kans dat je de mooie tijd met je kindje minder gelukkig meemaakt zonder een goede reden. De huisarts kan je doorsturen naar een goede psycholoog en je eventueel wat medicijnen voorschrijven die de chemische onbalans (te weinig serotonine) kunnen herstellen. Meestal is er geen lang behandeltraject nodig maar kunnen een paar gesprekken je al een heel eind op weg helpen en heb je net dat duwtje van een ander nodig om weer op het goede pad te komen.

 

Reacties op 'Kraamtranen'

Reacties

Jouw naam:

Foto's over 'Kraamtranen'

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de foto

Lees meer ... !

Baby wegen

In de kraamtijd wordt je baby iedere dag gewogen. Hoe gaat dat precies in zijn werk en waarom gebeurt dat ?

Hechtingen in de kraamtijd

Als je gehecht bent na de bevalling kun je daar thuis nog flink wat last van hebben. Informatie en tips over hechtingen in de de kraamtijd.

Ontzwangeren

In de kraamtijd begin je met een periode van ontzwangeren. Je bent ineens niet meer zwanger en dat brengt een hoop lichamelijke maar ook emotionele en praktische veranderingen met zich mee.

Kraamtijd

Je bent net bevallen en je hebt je kindje bij je. Veel gelukkig er kun je je niet voelen ! Maat wat nu ? Hoe werkt jouw kindje nu precies ? Wat moet je doen en waar moet je allemaal op letten ?

Baby temperaturen

Tijdens de kraamtijd zul je je baby dagelijks moeten temperaturen. Je pasgeboren kindje moet goed op temperatuur blijven maar mag ook niet te warm worden. Hoe temperatuur je je baby en waarom precies ?

Kraamzorg

Kraamzorg regelen doe je in de eerste 3 maanden van je zwangerschap. Een kraamverzorgster kan je na je bevalling helpen met de zorg voor jou en je baby. Je krijgt in Nederland standaard 44 uur kraamzorg maar omdat er niet altijd genoeg verzorgsters zijn

 


 
 
 
Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan