Incontinentie en zwangerschap

Tijdens en na je zwangerschap kun je last hebben van urineverlies. De meerderheid van de zwangere vrouwen krijgt hier mee te maken in meer of mindere mate.

Oorzaken en behandeling van incontinentie tijdens de zwangerschap

Tijdens je zwangerschap verslappen je spieren in je bekken door het hormoon HCG. Deze spieren zorgen voor een tegendruk op je blaas. Doordat de spieren verslappen en er meer druk op je bekken staat kan het zijn dat je af en toe urine verliest. Dit kan al vroeg in de zwangerschap voorkomen maar krijg je er pas de laatste maanden last van. Vaak is dat bij inspanning (tillen, hoesten, niesen, lachten etc). De beste remedie is het sterk houden of versterken van de spieren in je bekkenboden. Een fysiotherapeut kan je hierbij helpen. Het is in ieder geval belangrijk om je bekken niet te veel te laten verslappen. Blijf dus niet te lang zitten en maak af en toe een kleine wandering.
Sommige vrouwen gaan minder drinken om te zorgen dat ze minder urine verliezen. Dit kun je maar beter niet doen. Jij en je baby hebben voldoende vocht nodig !
Incontinentie kan ook andere oorzaken hebben, bijvoorbeeld een infectie. Het kan daarom nooit kwaad om even langs je verloskundige of gynaecoloog te gaan als je last hebt van incontinentie..

Oorzaken en behandeling incontinentie na de zwangerschap

1 op de 5 vrouwen heeft lang na de bevalling last van incontinentie. Dit komt vaak door dat tijdes de bevalling de spieren in de beukenbomen opgerekt worden. Hierdoor verzakt je blaas ietsje en is het lastiger om je plas op te houden. Bij de meeste vrouwen wordt dit snel minder en is het binnen anderhalve week verdwenen. Als dit bij jou niet gebeurt dan kun je het beste contact opnemen met de huisarts. Deze geeft je dan eerst oefeningen en als dat niet helpt wordt je doorgestuurd naar een specialist.

Of is het vruchtwater ?

Aan het einde van je zwangerschap kan het ook gebeuren dat je vliezen zijn gebroken en je wat vruchtwater verliest. Dit voelt ongeveer hetzelfde als wat urine verliezen. Lang niet bij iedere vrouw 'plonst het er uit' als de vliezen breken. Als je dus wat urine of vruchtwater verlies en niet weet wat het is kun je beste proberen wat op te vangen. Het vruchtwater dient helder te zijn en hoort iets zoet te ruiken. Als het vruchtwater een beetje rose is zit er waarschijnlijk een beetje bloed in het vruchtwater. Als het vruchtwater groen of bruin is moet je meteen contact opnemen met de verloskundige. Je zult dan in het ziekenhuis moeten bevallen omdat de baby in het vruchtwater heeft gepoept. Als het niet zoet ruikt is het waarschijnlijk geen vruchtwater maar afscheiding. Als je het niet vertrouwt moet je natuurlijk altijd even contact opnemen met je verloskundige of het ziekenhuis.

 

Reacties op 'Incontinentie en zwangerschap'

Reacties

Anita
Ik ben ook door mijn zwangerschap incontinent geworden ik vond het verschrikkelijk ook alles geprobeerd fysio huisarts ik liep er de deur plat maar heb het opgegeven. Wat ik nu wel heb gevonden is een site die mij echt heel veel rust geeft en mij elke week automatisch het TENA incontinentie materiaal toestuurt die ik nodig heb daar heb ik dus geen omkijken meer naar. de website heet https://www.hulpmiddelonline.nl en zij hebben dus een comfort service zodat ik niet meer online hoef te bestellen. Ik heb hun keuzehulp ook gedaan en zo heb ik mij erbij neer kunnen leggen dat ik incontinent ben. Ik hoop dat dit voor jou ook verlichting kan bieden. veel liefs anita.

M
Ja gewoon een second opinion vragen en anders zelf persoonlijk een afspraak maken bij een gyn blijf hier niet mee rondlopen en laat je zelf serieus genomen worden! Deze tijd nemen ze alles met een likje boter wat ik daarmee bedoel is dat ze er veel te makkelijk over denken die doktoren maar ondertussen loop jij er gezellig drie jaar al mee door gewoon harder aan de bel trekken dats mijn advice to you succ6!

esli madijn
dag, Ik ben nu al 3 jaar incontinent. met niezen, hoesten, neus snuiten, lachen, springen, rennen, ik verlies steeds urine. Ik loop al twee jaar de bij de fysiotherapeut. En ik ben meerdere malen bij de huisarts geweest. Toch werkt het allemaal nog niet optimaal. Ik zou graag naar de gynaecoloog willen omdat ik bang ben dat ik een verzakking heb. Het lukt ook niet om opnieuw zanger te worden. Dit alles heb ik voorgelegd aan de huisarts. Maar toch wordt ik steeds weer teruggestuurd naar de fysiotherapeut. Iemand nog tips?

Jouw naam:

Lees meer ... !

Carpaal Tunnel Syndroom

Pijn en tintelingen in jouw hand of vingers in het tweede of derde trimester van de zwangerschap ? Dan zou dat best wel een het carpaal tunnel syndroom kunnen zijn

Cervixinsufficiëntie

Bij cervixinsufficiëntie opent de baarmoederhals zich al tijdens de zwangerschap omdat deze te slap is om gesloten blijven. Dit heeft een premature bevalling tot gevolg met veel risico's voor het kindje.

Kramp tijdens de zwangerschap

Zwangere vrouwen hebben vaker last van kramp in hun spieren dan niet zwangere vrouwen.

Bloedend tandvlees tijdens de zwangerschap

Tijdens je zwangerschap heb je meer kans op bloedend tandvlees. Uiteindelijk kan dit leiden tot een ontsteking in je mond dus let extra goed op je gebit tijdens je zwangerschap

Rhesusfactor en zwangerschap

Naast verschillende bloedgroepen hebben mensen ook een verchillende rhesusfactor in hun bloed. Bij 85% van de mensen is dit positief en bij 15% is dit negatief.Wanneer een vrouw rhesus-negatief is en haar partner rhesus-positief kan de baby een positi

Bloedverlies tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is er een kans dat je bloed verliest. Bloedverlies is vaak onschuldig en hoeft niet altijd erg te zijn maak kan wel wijzen op een miskraam (vooral in het begin van de zwangerschap) of een complicatie.

 Brabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan