20 weken zwanger

20 weken zwanger20 weken zwanger

Mamma

Gefeliciteerd mamma! Je bent halverwege jouw zwangerschap. Nog eventjes geduld en je bent strakjes een kersverse mama !
Je haar en nagels groeien harder dan voor je zwangerschap. Dat komt doordat er meer bloed door je lichaam pompt dan hiervoor. In het bloed zitten voedingsstoffen voor je haar en nagels. Daardaar krijg je dus meer haar en groeien je haren en nagels sneller ! Het kan ook nadelen hebben, je nagels kunnen er droog uit zien en gemakkelijker scheuren. Je zwangerschap zorgt er voor dat je haar veel minder uitvalt. Na je bevalling gebeurt dit alsnog en dan verlies je al dat extra haar weer !
Als je nog steeds op je oude dieet zit, moet je dat nu toch echt wel loslaten. Een zwangere vrouw van 20 weken heeft ongeveer 100 tot 300 extra calorieën per dag nodig. Zorg er wel voor dat dit gezonde calorieen zijn en eet voldoende fruit, groenten, vlees en vis.

placenta - Hoe werkt het eigenlijk met de placenta als je 20 weken zwanger bent ? De placenta pompt nu zo'n 25 liter bloed per dag door de navelstreng. Voedingsstoffen gaan niet direct van de moeder naar de baby maar dat gaat via de placenta. De placenta neemt onder andere glucose, zuurstof en andere bouwstoffen op en geeft dit aan je baby. De afvalstoffen van je baby worden via de placenta afgevoerd naar het lichaam van de moeder. De placenta wordt ook wat warmer dan de rest van je lichaam waardoor de baby het nooit koud heeft.

20 weken zwanger20 weken echo

De 20 weken echo

Rond deze week krijg je de 20 weken echo aangeboden(het structureel echoscopisch onderzoek). Bij de 20 weken echo wordt er gekeken of de baby gezond is en goed groeit. Specifiek wordt ook gekeken naar bepaalde geboorteafwijkingen zoals problemen met de maagafsluiting, een open ruggetje, een waterhoofd, afwijkingen of vergroeiingen aan het skelet, nierafwijkingen, een gat in het middenrif, een hazenlip of hartafwijkingen. Daarnaast wordt de doorbloeding van de placenta bekeken en de organen van je baby.
Als je wilt weten of jouw baby een jongetje of meisje wordt is de kans heel groot dat je dit op deze echo kunt zien ! Als je niet wilt weten wat het wordt is het vaak al verstandig dit van te voren aan te geven want voor dat je het weet staat het in beeld. De echografiste kan dan zijn of haar best doen om de geslachtsorganen niet in beeld te brengen. Als je het wel wilt zien zal de echografiste juist proberen de geslachtsorganen in beeld te krijgen en om deze aan jou te laten zien.

Hoe staat het met je gewicht ?

Alhoewel het zwangerschapsgewicht voor heel veel vrouwen verschilt, is de gemiddelde vrouw na een zwangerschap van 20 weken ongeveer 4000 gram aangekomen. PS, iedere week houden wij bij hoe veel onze zwangere bezoekers zijn aangekomen. Iedere week zie je onderaan de pagina een link over het zwangerschapsgewicht van die week. Als je daar op klikt, vind je precies hoe veel onze bezoekers deze weken zijn aangekomen !

  10 weken 20 weken 30 weken 40 weken
foetus 5 gram 300 gram 1500 gram 3300 gram
placenta 20 gram 170 gram 430 gram 650 gram
vruchtwater 30 gram 250 gram 600 gram 800 gram
baarmoeder 135 gram 585 gram 810 gram 900 gram
borsten 35 gram 180 gram 360 gram 405 gram
bloed 100 gram 600 gram 1300 gram 1250 gram
Totaal 650 gram 4000 gram 8500gram 12500 gram

Baby

20 weken zwangerMet 20 weken zwangerschap is de baby zo lang als een banaan !

Lengte van je baby: 25 centimeter
Gewicht van je baby: 320 gram

De baby heeft nu al een behoorlijk ritme ontwikkeld en heeft nu net zoveel slaap nodig als wanneer het straks geboren is. Je baby beweegt ongeveer 200 keer per dag maar die bewegingen kun je lang niet allemaal voelen. De bewegingen van de baby wordt vaak omschreven als het voelen van 'plopjes' of 'vlindertjes'.
Jouw baby slaapt nu volgens een vast patroon. De kans is groot dat het slaappatroon dat je baby nu volgt ook gevolgd wordt als je baby strakjes geboren wordt. Jou baby heeft waarschijnlijk ook al een favoriete slaap positie waarin je kindje het liefste slaapt. Je kunt dit misschien nu zelf al merken dat jouw baby op vaste tijden druk en rustig wordt.
Als je baby een jongetje wordt dan beginnen vanaf nu de zaadballen te dalen en als je baby een meisje wordt dan is haar baarmoeder nu helemaal af. Aan de eierstokken zitten nu meer dan 7 miljoen eitjes waar misschien op een dag jouw kleinkinderen vandaan komen!
Vanaf nu zal je baby alle energie steken in het aankomen en groeien. Dat geld ook voor jou want de komende 20 weken zul je meer aankomen dan je tot nu toe hebt gedaan.

Pappa

Mamma is nu 20 weken zwanger. Heb je al nagedacht over een zwangerschapscursus ? Vaak gaat mamma naar een zwangerschapscursus om informatie op te doen en onder meer technieken te leren welke haar helpen te ontspannen voor en tijdens de bevalling maar ook om te praten met vrouwen die in dezelfde zwangerschapsfase zitten en dus net zo ver zijn als zij. Vaak houdt ze daar een paar goede vriendinnen aan over. Als je het leuk vindt om mee te gaan, zijn er ook cursussen waar je samen naar toe kunt!

Ben jij nu 20 weken zwanger ?

Alle pagina's over 20 weken zwangerschap


Nieuw: vergelijk je zwangerschap vergelijk je zwangerschap met die van andere moeders !

Meer

Volgende week: 21 weken zwanger

Vorige week: 19 weken zwanger

 

Reacties op '20 weken zwanger'

Reacties

1
1

Jouw naam:

Foto's over '20 weken zwanger'

 • 20 weken..
 • 20 weken
 • 2 weken geleden,toen dus 20 weken!!
 • 20 weken
 • 20 weken wonder Ons kleine wondertje!
 • 20 weken echo nog een foto van de 20 weken echo
 • 20 weken zwanger!
 • 20 weken ver
 • Hier ben ik 20 weken en 3 dagen!

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de fotoBrabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan