14 weken zwanger

14 weken zwanger14 weken zwanger

Tweede trimester

In het tweede trimester voelt mamma zich meestal het lekkerste in haar vel zitten. De misselijkheid en het pijnlijke gevoel in haar borsten nemen af en daarvoor krijg je meer energie en een mooi buikje terug.
Voor pappa is dit ook een geweldige periode. Je kunt eindelijk zien wat je mamma kado hebt gedaan en misschien voel je de baby dit trimester wel schoppen.

Mamma

Rond deze week wordt jouw hormoonhuishouding weer een stuk stabieler. Dat betekent: minder misselijkheid en minder vermoeidheid. Omdat je lichaam zich nu al gaat voorbereiden op borstvoeding (ook al wil je dat misschien helemaal niet gaan geven) zullen je tepels ook gaan veranderen. Het donkere deel van je tepel wordt groter en donkerder.
Je kunt ook merken dat je vaker naar de wc moet, meestal voor kleine plasjes. Dit komt doordat je baarmoeder steeds groter wordt. De organen in je buik, zoals bijvoorbeeld je blaas, komen hierdoor in de verdrukking en dat voelt alsof je naar de wc moet. Je kunt hierdoor ook last krijgen van je darmen. Zorg in dat geval dat je genoeg vezels binnenkrijgt en vergeet nooit om genoeg te drinken.

8 weken zwangervanaf 14 weken zwanger heb je extra kans op een zwangerschapslijn

Zwangerschapslijn - Het kan zijn dat je een zwangerschapslijn krijgt. Dit is een donkere, verticale streep die vanaf je navel naar beneden gaat. Dit is helemaal niet erg en wordt veroorzaakt door de hormonen in je lichaam. Een zwangerschapslijn verdwijnt altijd na de bevalling maar het kan wel even duren voordat deze helemaal weg is.

Rode vlekken - Bij ongeveer 65% van de vrouwen met een blanke huid treedt er tijdens de zwangerschap zogenaamde teleangiëctasie op. Dit manifesteert zich als rode vlekken op je hals, gezicht, borst of armen. Dit komt omdat de haarvaten in je huid, onder invloed van hormonen, uitzetten en daardoor zichtbaar zijn op je huid. Als je op de plekken drukt, worden ze weer wit. Vaak verdwijnen deze plekken vanzelf weer na de zwangerschap.

Gezond eten - Ook in het tweede trimester is het erg belangrijk dat je gezond blijft eten. Het lijkt er misschien op dat je lichaam vraagt om meer, veel meer eten dan normaal en je kunt bovendien trek hebben in de gekste dingen. Er is niets mis mee om jezelf af en toe even te verwennen maar doe niet al te gek. Je hoeft echt niet voor 2 te gaan eten. Je hoeft tijdens je zwangerschap helemaal niet zo gek veel meer te eten. Het is voornamelijk belangrijk dat je gezond blijft eten. Kijk daarom eens even bij voeding en schrijf je in voor onze wekelijkse gezonde recepten !

14 weken zwangerMet 14 weken zwangerschap is de baby zo groot als een citroen!

Baby

Lengte van je baby: 8,5 centimeter
Gewicht van je baby: 60 gram

Als je 14 weken zwanger bent, begint je kindje te oefenen met ademhalen. Je baby doet dit door te oefenen met het inademen van vruchtwater.
Ook de stembandjes zijn nu helemaal af maar omdat er nog geen lucht is, kan het kindje ook nog geen geluid maken. De ogen en oren ontwikkelen zich steeds verder en ook wordt het nekje langer. Het kinnetje van je baby rust nu ook niet meer op de borst. Over zijn of haar hele lijfje ontstaan donshaartjes die talg aanmaken. Deze talg is wat vettig en zal je kindje beschermen tegen het vruchtwater. Deze haartjes blijven tot ongeveer de 37e week zitten. De grijpreflex van je baby ontwikkelt zich rond deze week. Je baby is dus nu al bezig met het trainen van de handen. Je baby is zich ook al aan het voorbereiden op het 'lopen' door deze beweging in je baarmoeder te oefenen.

Pappa

Mamma is nu 14 weken zwanger en heeft strakjes echt geen kledingstuk meer dat haar nog goed zal passen. Omdat haar buik als eerste gaat groeien, heeft ze een (paar) zwangerschapsbroeken nodig. Gewone broeken zitten namelijk binnenkort helemaal niet lekker meer. Wat dacht je er van om haar mee te nemen naar de stad en een paar broeken te kopen? Dat vindt ze vast wel leuk.

Ben jij nu 14 weken zwanger ?

Alle pagina's over 14 weken zwangerschap


Nieuw: vergelijk je zwangerschap vergelijk je zwangerschap met die van andere moeders !

Meer

Volgende week: 15 weken zwanger

Vorige week: 13 weken zwanger

 

Reacties op '14 weken zwanger'

Reacties

1
1

kim delcour
nee heb juist hetzelfde

nancy
Hier 14 weken, gisteren heftige bloeding gekregen schrok me rot. Kindje doet het goed gelukkig. Wat het was geen idee. Maak me meteen wel weer ongerust en ben weer alert op alles. Bloedverlies is nu veel minder vrijwel zwart geworden. Moet een week plat.

Blije vrouw
Ik ben 26 en zwanger van de eerste. Ook nog steeds misselijk helaas. Buik begint ook al echt te groeien. Draag mooi rokjes en jurkjes, ideaal met dit weer.

Ellen
Ik ben ook 14 weken zwanger en heb veel last van kortademigheid hopelijk gaat het vlug weg. Succes iedereen

Fiefx
Hoi dames! Ben nu ook precies 14 weken zwanger

Amanda
Hier vandaag ook 14 weken! Eerste zwangerschap en voel me super! Krijg al een beetje een buikje dus vind het zooo spannend! Suc6 iedereen hier!

A.bel
Ik ben 14 weken zwanger van de 2e en draag al weken zwangerschapsbroeken. Heb normaal gewoon maat 36/38 maar zodra ik zwanger ben zetten mijn darmen op en heb ik vanaf een week of 9 al positiebroeken aan.. bij beide zwangerschappen ;-) En met mij meerdere vriendinnen. Een zwangerschap word je al onzeker genoeg van.. laat staan 'je bent nu 14 weken zwanger en BINNENKORT pas je je eigen broeken niet meer'. Voel je je echt beter door...

margreet
Ik ben nu ook 14,5 week zwanger. Erg spannend allemaal. Iedereen hier gefeliciteerd. Ik heb ook al een behoorlijk buikje, en voel me nog regelmatig misselijk en moe.

Anoniem
Komen deze tips voor papa soms uit de jaren stilletjes? Tenenkrommend vind ik ze iedere week! Alsof mijn man me eens zal meenemen naar 'de stad' om gezellig zwangerschapskledij te kopen...

Jouw naam:

Foto's over '14 weken zwanger'

 • 14 weken
 • 14 weken en 3 dagen buikje is niet meer te verhullen
 • 3 Vingers en 1 duimpje. Andere vinger kregen we er niet bij. 14 weken en 5 dagen
 • 14weken
 • 14 weken
 • 14 weken + 2 dagen
 • 14 weken
 • Morgen 14 weken alweer, maar nu al zo'n dikke buik. Maar merk wel dat me buik van rond( dik) leek nu naar zwangerschapsvorm is gegaan wel trots op me buik en me kleine spruit. Alleen wel verbaast hoe snel het is geggaan
 • 14 weken
 • buik met 14 weken

Voeg zelf een leuke foto toe !

Waar gaat de foto over ?
Geef de foto een titel
Kies een bestand
Een kort verhaaltje bij de fotoBrabbels maakt gebruik van cookies. Cookies worden gebruikt om inhoud en advertenties te personaliseren, sociale media features toe te voegen en ons webverkeer te analyseren. Wij delen informatie over het gebruik van Brabbels met onze social media partners, adverteerders en analytics. Zij kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die over jou is verzameld via verschillende services of websites. info / verbergen en toestaan